czwartek, 30 marca 2017

Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami

Ostatnio chodziła za mną chęć na bliżej nieokreślone coś pysznego.
W owym czasie próbowałam wielu rzeczy ale nawet pizza nie pomogła (sic!).
Poszłam w końcu po jakąś inspirację do osiedlowego dyskontu i natknęłam się na wspaniałe krewetki w łechtającej portfel cenie :D
Kilka kroków dalej piękniły się lśniące bakłażany...cóż to za przepiękne warzywo!
Razem z dynią piżmową zajmują absolutne podium na mojej liście pięknych rzeczy do jedzenia :D
Do koszyka zapakowałam jeszcze garść fasolki mutant, której ostatki chowały się w rogu skrzynki.
To było, jak grom z jasnego nieba!
Stojąc w kolejce do kasy, miałam już w głowie zarys przepisu i wiedziałam, że to jest właśnie to, czego moje kubeczki smakowe szukały przez kilka ostatnich tygodni.
Miało być pikantnie, a jednocześnie lekko i świeżo.
W domu, biegnąc do kuchni, spontanicznie pochwyciłam pomarańczę - o matko! Smakowy strzał w dziesiątkę!
Curry przeważnie przygotowywane jest na bazie mleczka kokosowego, jednak ja postanowiłam zastąpić je serkiem naturalnym, który nadał potrawie lekkości i kremowej konsystencji.
Zaprawdę, połączenie tych wszystkich składników w jednym daniu jest niezwykłe i pozwala zaspokoić kulinarne żądze na pyszności! :D
Delikatny bakłażan, chrupiąca fasolka, miękkie krewetki w kremowym sosie o cytrusowej nucie pomarańczy i cały zestaw pikanterii w podstawie curry przenoszą nas do dalekich krajów, w których słońce świeci jaśniej, a bryza morska delikatnie chłodzi twarz.
Skosztujcie koniecznie i wybierzcie się w kulinarną podróż pełną słońca i aromatów! :)





























Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami
Potrzebujesz:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • 1 cebulę żółtą
  • 1 cebulę czerwoną
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę curry w proszku
  • 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 100g fasolki mutant lub groszku cukrowego
  • 1 opakowanie kremowego serka Apetina Naturalny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wody
  • 300g dużych krewetek (ja użyłam czerwonych Argentyńskich, ale można zastąpić je innym rodzajem lub kurczakiem)
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • listki bazylii
  • opiekane pieczywo/ ugotowany ryż
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana i obie cebule pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni - podsmażaj do momentu, aż bakłażan zmięknie.
2. Na patelnię dodaj posiekane drobno czosnek, chili i obrany ze skórki imbir.
3. Do warzyw dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4. Fasolkę/ groszek cukrowy umyj, obetnij końce, jeśli to konieczne i dodaj na patelnię.
5. Całość zalej 1/3 szklanki wody, przemieszaj, przykryj i duś przez 15min.
6. Krewetki obierz z pancerzy i oczyść.
7. Do uduszonych warzyw dodaj kremowy serek Apetina Naturalny, dolej 1/3 szklanki wody i sok z pomarańczy i dokładnie, lecz delikatnie wszystko wymieszaj.
8. Dopraw curry solą do smaku.
9. Na kremowych warzywach ułóż krewetki, przykryj całość pokrywką i duś przez ok. 7-8min.
10. Curry udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj gorące z ryżem lub opiekanym pieczywem.

Smacznego!





























Light eggplant and prawns curry
Ingredients:
  • 4 tablespoons of oil
  • 1 eggplant
  • 1 yellow onion
  • 1 red onion
  • 3cm fresh ginger
  • 1/2 chili peppers
  • 2 garlic cloves
  • 1 teaspoon curry powder
  • 1 teaspoon of sweet ground pepper
  • 1/2 teaspoon garam masala
  • 100g of mutant beans or sugar peas
  • 1 pack of cream cheese Apetina Natural 
  • juice of 1/2 an orange 
  • 1/3 cup of water + 1/3 cup of water
  • 300g of large prawns (I used red Argentine, but you can replace it with another kind or just chicken)
  • Salt to taste
Additionally:
  • Basil leaves
  • Toasted Bread / Cooked Rice
Method:
1. Cut eggplant and both onions into cubes and toss into hot oil in a pan - fry until the eggplant softens.
2. Add finely chopped garlic, chilli and ginger into the pan.
3. Add spices to the vegetables and mix well.
4. Wash beans / peas, cut ends, if necessary and add them to the pan.
5. Pour in 1/3 cup of water, mix, cover and simmer for 15 minutes.
6. Peel prawns from the armor and clean.
7. Add a cream cheese Apetina Natural to the vegetables on a pan, add 1/3 cup of water and orange juice and mix well, but gently.
8. Season the curry with salt to taste.
9. Lay the prawns on creamy vegetables, cover with the lid and simmer about 7 to 8 minutes.
10. Serve hot curry sprinkled with fresh basil leaves with cooked rice or toasted bread.

Enjoy!









































W akcji: Codziennie baw się smakiem!

2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, za bakłażanem nie przepadam, ale krewetki kocham :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem ogromną wielbicielką krewetek :) dzięki!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...