sobota, 27 maja 2017

Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia

Napisałam kiedyś do obcego użytkownika pewnej platformy internetowej, czy mogę wykorzystać w swoim projekcie zdjęcie jego autorstwa i...nigdy bym nie pomyślała, że taka techniczna zaczepka z mojej strony będzie początkiem tak niezwykłej i wspaniałej przyjaźni.
Wyżej wspomniany obcy, a potem już przyjaciel podzielił się ze mną kiedyś przepisem na francuskie cudo.
Odkopałam je niedawno w pamięci, przeczesałam dziesiątki naszych wiadomości w poszukiwaniu i przyrządziłam, zgodnie ze wszystkimi wskazówkami, absolutnie przepyszną rzecz!
Krucha i kremowa, łagodna i wyrazista zarazem, prosta i jednocześnie tak wyrafinowana, jak najpiękniejsza miłość rodem z Francji ;)
Quiche ten pochodzi z północno-wschodniej części kraju, Lotaryngii, a pierwsze o nim wzmianki pojawiały się już w XVI w.
Do dziś jedna z najpopularniejszych potraw tamtych stron, którą można nabyć prawie w każdym spożywczaku i piekarni.
Na moim stole Quiche Lorraine, znany u nas także jako Placek Lotaryński, pojawił się po raz pierwszy i od razu zawładnął podniebieniami wszystkich jedzących.
To było, jak wypieczona podróż na jedną z bocznych uliczek urokliwego francuskiego miasteczka z małymi kafejkami i piekarenkami, przed którymi można usiąść przy niewielkich stolikach i obserwować powoli toczące się życie mieszkańców, zatapiając zęby w pysznym quiche'u :)
Zmieszajcie tych kilka prostych składników i rozkochajcie swoje podniebienia w smaku francuskiej tradycji :)








































Quiche Lorraine
Potrzebujesz:
Spód:
  • 110g mąki
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 140g wędzonego boczku
  • 75g sera Gruyere (lub innego wyrazistego, ja użyłam długo dojrzewającej Goudy)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 280ml śmietany (18%)
  • szczypta soli
  • 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3mm i wyłóż nim tortownicę (spód i boki) - nadmiar odetnij nożem.
3. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż do lodówki na min. 30min.
4. Wyjmij formę z ciastem z lodówki i podpiecz w 180*C przez 15min.

Nadzienie:
1. Boczek pokrój w paseczki i podsmaż na chrupko.
2. Jajka i żółtko zmieszaj ze śmietaną solą i pieprzem.
3. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Całość:
1. Na podpieczony spód wykładaj podsmażony boczek i starty ser (zostaw ok. łyżki aby posypać wierzch) warstwami.
2. Zalej całość masą śmietanowo- jajeczną, posyp wierzch pozostałym serem.
3. Piecz 30min. w 180*C.
4. Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego!



























Quiche Lorraine
Ingredients:
Pastry:
  • 110g flour
  • 50g butter
  • pinch of salt
  • 2 tbsp cold water
Filling:
  • 140g smoked bacon
  • 75g Gruyere cheese (or other, I used a long ripening Gouda)
  • 2 eggs
  • 1 yolk
  • 280ml of cream (18%)
  • pinch of salt
  • 3 pinches of black ground pepper

Method:
Pastry:
1. Knead quickly a smooth dough using all ingredients.
2. Roll up the dough about 3mm thick and place into round form (bottom and sides) - cut off excess with knife.
3. Make plenty of holes in pastry with fork and place in the fridge for min. 30 minutes.
4. Remove the form with pastry from the fridge and bake at 180 * C for 15 minutes.

Filling:
1. Slice bacon in strips and fry until crispy.
2. Mix throughly eggs and yolk with cream, salt and pepper.
3. Grate cheese on the grater.

Whole:
1. On the baked pastry, lay the fried bacon and grated cheese (leave about a tablespoon of cheese to sprinkle the top) with layers.
2. Pour on the whole cream-egg mixture, sprinkle the top with the remaining cheese.
3. Bake 30 minutes. At 180 * C.
4. Serve hot or cold.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...