niedziela, 21 maja 2017

Rabarbar curd

Wiosenny romans z rabarbarem wciąż kwitnie w mojej Kuchni :)
Okazuje się, że ta słodko- kwaśna roślina zalicza się do...warzyw!
Jednak w kulinariach jest dodawany głównie do słodkich potraw...ale nie tylko.
W zeszłym roku z ostatnich łodyg pozostałych w lodówce zrobiłam przepyszny syrop, który wspaniale sprawdzał się w wiosennych lemoniadach.
Tym razem przybywam z czymś równie słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem.
Rabarbarowy curd!
Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)).
Spróbujcie przygotować go w zaciszach swoich kuchni.
Nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, wystarczy odrobinę większa szczypta uwagi i skupienia przy podgrzewaniu.
Efekt z pewnością Was zadowoli! :D








































Rabarbar curd
ok. 2 słoiczki
Potrzebujesz:
  • 400g rabarbaru
  • 50g cukru
  • szczypta soli

  • 5 żółtek
  • 90g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 35g masła
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki.
2. Pokrojony rabarbar umieść w garnku, zasyp 50g cukru i odstaw na 30min.
3. Kiedy rabarbar puści sok, wstaw go na mały ogień i gotuj pod przykryciem do momentu, aż się rozpadnie - całość dokładnie zmiksuj i odstaw do wystygnięcia.

4. W misce utrzyj żółtka z 90g cukru i solą na jasną, puszystą masę.
5. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszaj, aż masa dobrze się ogrzeje.
6. Do masy dodaj mus rabarbarowy, sok i skórkę z cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć.
7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia.
8. Wystudzony krem przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.

Smacznego!




























Rhubarb curd
 2 medium jars
Ingredients:

  • 400g rhubarb
  • 50g of sugar
  • pinch of salt

  • 5 yolks
  • 90g of sugar
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1 teaspoon lemon zest
  • 35g of butter

Method:
1. Wash and peel rhuburb and cut into 1 cm pieces.
2. Place the rhubarb in a pot, add 50g of sugar and set aside for 30 minutes.
3. Place suar rhuburb on a low heat and cook under cover until it decomposes - thoroughly blend and leave to cool.

4. In a bowl, whisk egg yolks with 90g sugar and salt to a light, fluffy mass.
5. Place the bowl over the pan with boiling water (water bath) and stir until the mass is well warmed.
6. Add the rhubarb mousse, lemon juice and lemon zest - heat, stirring constantly, about 10 minutes. The mass should slightly thicken.
7. Remove the bowl from the boiling water, add the pieces of butter, mix until dissolve and leave to cool.
8. Put cool rhubarb curd int jars and store in a refrigerator.


Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...