Jednakże niezależnie od tego, czy sypie u Was majowy śnieg, deszcz dzwoni o parapet, czy też macie okazję wystawić twarz do słońca pomimo mroźnego wiatru, to śmietankowa tarta z rabarbarem i migdałami przywoła smakiem tę najprawdziwszą, ukochaną Wiosnę :)
Kruche ciasto, lekkie, jak chmurka śmietankowe wypełnienie, pachnący, soczysty z charakterystyczną dla siebie kwaśnością rabarbar i garstka chrupiących migdałów.
To wszystko tworzy harmonijną całość składającą się na jedną z wiosennych przyjemności :)
Zatem niezależnie od panującej aury postawcie na stole świeże kwiaty, zagotujcie wodę na kawę, herbatę i zatopcie się w kawałku delikatnej tarty z rabarbarem, zapominając na chwilę o świecie poza stołem...;)
Śmietankowa tarta z rabarbarem i migdałami
Potrzebujesz:
Na ciasto:
- 100g masła
- 220g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
Nadzienie:
- 2 jajka
- 400g śmietany 18%
- 90g cukru
- 1 łyżka mąki
Do tego:
- 250g łodyg rabarbaru
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki masła
- 1 garstka płatków migdałów
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Masło pokrój na mniejsze kawałki.
2. Szybkimi ruchami zagnieć ze wszystkich składników gładkie ciasto.
3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15min.
Nadzienie:
1. Jajka wbij do miski, dodaj całą śmietanę i dokładnie połącz.
2. Do masy dodaj cukier i mąkę - wymieszaj dokładnie, tak, aby nie było grudek.
Rabarbar:
1. Łodygi rabarbaru oczyść i obierz, a dłuższe z nich przetnij na pół.
2. Na patelni roztop masło, wrzuć rabarbar i zasyp cukrem.
3. Kiedy cukier się rozpuści, przykryj patelnię pokrywką i duś na średnim ogniu przez 2min lub do momentu, gdy rabarbar będzie miękki.
Całość:
1. Ustaw piekarnik na 180*C.
2. Formę do tarty natłuść i wyłóż ją ciastem.
3. Nakłuj obficie wierzch tarty widelcem i piecz 10min.
4. Na upieczony spód tarty wylej śmietanową masę.
5. Ułóż na wierzchu miękki rabarbar i posyp całość płatkami migdałów.
6. Piecz jeszcze 20-25 min. i podawaj ostudzoną.
Smacznego!
Rhubarb and almonds cream tart
Ingredients:
Pastry:
- 100g butter
- 220g wheat flour
- 1 egg
- 2 tablespoons of sugar
Filling:
- 2 eggs
- 400g of cream 18%
- 90g of sugar
- 1 tablespoon of flour
Additionally:
- 250g rhubarb stems
- 3 teaspoons of sugar
- 1/2 tablespoon butter
- 1 handful of almond flakes
Method:
Pastry:
1. Cut butter into smaller pieces.
2. Knead quickly a smooth dough using all ingredients.
3. Form dough into a ball, wrap in a food foil and place in the fridge for 15 minutes.
Filling:
1. Crush eggs into the bowl, add all the cream and mix thoroughly.
2. Add sugar and flour to the mixture - mix thoroughly so that there are no lumps.
Rhubarb:
1. Clean and peel rhubarb stems, cut longer in half.
2. Melt butter in the pan, add rhubarb to the pan and sprinkle with sugar.
3. When the sugar dissolves, cover the pan with the lid and heat on medium heat for 2 minutes or until the rhubarb is soft.
Whole:
1. Set the oven to 180 * C.
2. Grease the tart tin.
3. Roll the pastry into a circle big enough to line the tart tin- lightly press the pastry into the tin, trim off any excess.
4. Make lots of holes with a fork in a placed pastry and bake for 10 minutes.
5. Pour cream mixture onto baked cake bottom.
6. Place soft rhubarb on top and sprinkle with almond flakes.
7. Bake another 20-25 minutes. Serve it cool.
Enjoy!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo się cieszę! :)
UsuńWyglada bosko! Rabarbar musi tu świetnie pasować :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O tak, rabarbar wspaniale przełamuje całą słodycz swoją kwaśnością! :) dziękuję!
Usuń