piątek, 12 maja 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Chwaściaki

Co jakiś czas moja babcia wspomina, jak to kiedyś pachniało, jak wychodziło się na łąkę...że tyle ziół, tyle kwiatów, oszałamiające brzęczenie wszelkich brzęczących stworzonek, no i ten niesamowity zapach...i że teraz już nie ma takich łąk.
Dawniej wychodziło się przed dom lub szło do pobliskiego lasu i wracało z naręczem pysznej i zdrowej dzikiej zieleniny, która dziś często postrzegana jest po prostu jako chwasty.
I pomimo tego, że może już nie ma tych wielkich, dzikich łąk (no....może gdzieś głęboko w Bieszczadach ;)), to wciąż blisko nas rosną dzikie zioła, o których nie pamiętamy, a które mogą wnieść do naszego kulinarnego życia nowe smaki i aromaty.
Dziś racucho- placuszki wypełnione po brzegi rosnącymi w mojej okolicy ( i Waszej z pewnością też! ;)) jadalnymi 'chwastami'.
Całość zainspirowana przepisem z Kuchni Słowian, Państwa Lis, a w środku pokrzywa, aromatyczny czosnaczek i radosne płatki mniszka lekarskiego.
Do chwaściaków podałam dip w postaci jogurtu greckiego z odrobiną czosnku i soli.
Wyszło naprawdę bardzo smacznie, lekko dziko i aromatycznie! :D
Spójrzcie czasem pod nogi, spacerując po okolicznych lasach i polach, bo może kryje się tam mnóstwo smaków, którymi możecie urozmaicić takie choćby Chwaściaki ;)








































Chwaściaki
Potrzebujesz:

  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanych liści pokrzywy
  • 1 łyżka posiekanych liści czosnaczku pospolitego
  • 2-3 kwiaty mniszka lekarskiego
  • olej do smażenia
Dip:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. W misce rozmieszaj dokładnie jajko z mlekiem.
2. Dodaj mąkę i sól - mieszaj do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta ( jak na racuchy).
3. Dodaj posiekane liście pokrzywy i czosnaczku oraz płatki oberwane z mniszka - wymieszaj.
4. Smaż na oleju z dwóch stron na złoto.

Dip:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Smacznego!








































Wild fritters

Ingredients:
  • 200g flour
  • 1 egg
  • 1/2 cup of milk
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon of chopped nettles leaves 
  • 1 tablespoon of chopped garlic mustard leaves 
  • 2-3 dandelion flowers
  •  oil for frying
Dip:
  • 3 tablespoons of Greek yogurt
  • a pinch garlic powder
  • a pinch of salt
Method:
1. Crush an egg into a bowl and mix with the milk thoroughly.
2. Add flour and salt - stir until thick dough.
3. Add  chopped leaves of nettles and garlic mustard and petals of dandelion - mix.
4. Fry on oil on both sides until gold.

Dip:
1. Mix all ingredients together.

Enjoy!





























W akcji: Czas na Pokrzywy! Danie pachnące ziołami 4.

6 komentarzy:

  1. Niedoceniane jadalne chwasty :)
    Czasem warto wrócić do korzeni - dosłownie i w przenośni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakże smaczne są to powroty! :)

      Usuń
  2. Nie ma takich łąk? Niemożliwe. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie, wierzę Ci na słowo! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...