poniedziałek, 19 czerwca 2017

Owocowy deser z mrożonego jogurtu

Czerwiec to wspaniały miesiąc!
Kolory, zapachy i ptasie trele buchają zewsząd.
Słońce łagodnie muska policzki truskawek i dojrzewające brzuszki borówek.
Lato naprawdę stoi już u samego progu :)
A jeśli lato, to i wysokie temperatury, które coraz częściej zdarzają się już teraz.
Dziś na balkonie temperatura dobiła do 30*C!
Stawiam więc na blogowym stole mrożony, orzeźwiający deser w kolorach czerwcowego ogrodu :)
Owoce zmiksowane z jogurtem greckim to pyszna i zdrowa przekąska, a warstwowe przełożenie dodaje jej niesamowitego uroku.
Dzieci na pewno będą zachwycone tymi kolorowymi, owocowymi lodami w zdrowszej wersji!
Do tego pyszny sos miodowo- cytrynowy i można rozłożyć się ze wszystkim na zielonej trawie w owocowej rozkoszy :)








































Owocowy deser z mrożonego jogurtu
Potrzebujesz:

  • 500g truskawek
  • 2 banany
  • 250g borówki amerykańskiej
  • 16 łyżek naturalnego jogurtu greckiego 
Sos:
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Truskawki umyj, odszypułkuj, umieść w robocie kuchennym lub wysokim naczyniu.
2. Dodaj 8 łyżek jogurtu i zmiksuj na gładko.
3. Keksówkę wyłóż folią spożywczą i wlej do niej połowę masy truskawkowej, drugą odlej do miseczki.
4. Keksówkę wstaw do zamrażalnika na ok. 15 min.
5. Banany obierz i zmiksuj na gładko z 4 łyżkami jogurtu.
6. Wyjmij formę z zamrażalnika i łyżką nałóż bananową masę - delikatnie wyrównaj i włóż z powrotem do zamrażalki na 20 min.
7. Na schłodzoną masę bananową wyłóż drugą połowę truskawkowej i po 20min. ponownego chłodzenia borówki zmiksowane na gładko z 4 łyżkami jogurtu.
8. Włóż całość do zamrażalki na min. 3h lub całą noc.

Sos:
1. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.

Smacznego!









































Fruity frozen youghurt layer dessert 
Ingredients:
  • 500g strawberries
  • 2 bananas
  • 250g of blueberry
  • 16 tablespoons of natural Greek yogurt
Sauce:
  • 3 teaspoons of honey
  • 3 teaspoons lemon juice
Method:
1. Wash the strawberries, remove petioles, place in the food processor or high pot.
2. Add 8 tablespoons of yogurt and blend well.
3. Line the teacake mold with food foil and pour into it a half of the mixed strawberry, the other half into the bowl.
4. Put the mold into the freezer for about 15 minutes.
5. Peel bananas and blend well with 4 tablespoons of yogurt.
6. Remove the mold from the freezer and put in the banana mass with a tablespoon - gently align and put back into the freezer for 20 minutes.
7. Place the other half of the strawberry mass into a mold and after 15 minutes in freezer put on the very top the blueberries blended smoothly with 4 tablespoons of yogurt.
8. Put the whole into the freezer for minimum 3h or all night.

Sauce:
1. Mix all the ingredients thoroughly.

Enjoy!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...