W skrzynkach handlarzy piętrzą się truskawki, botwinka, czasami ostatki rabarbaru, rzodkiewki, młoda marchewka.
Zapach typowy dla lata na rynku, bardzo, bardzo warzywny! :D
Zdarza się, że kiedy kupujemy rzodkiewki, czy marchewkę, sprzedający odrywają natki, a zupełnie niepotrzebnie, bo te marchewkowe, kalafiorowe i rzodkiewkowe zielone końcówki są pełne smaku i witamin :)
Dodatkowo zyskujemy więcej produktu i więcej możliwości jego wykorzystania.
Z natki, na przykład tej marchewkowej, najprościej przyrządzić aromatyczne i pyszne pesto!
Właśnie z tym przybywam dzisiaj i polecam całą kulinarną częścią serca :D
Jest przepyszne!
Uwielbiam rozsmarowywać je na śniadaniowej grzance i zagryzać do jajka na miękko...och! ostatnio rzadko jadam na śniadanie coś innego ;)
Wszystkie składniki z pewnością znajdziecie w kuchennych szafkach, dlatego biegnijcie poszperać w ich poszukiwaniu, obetnijcie marchewkowe liście i przyrządźcie wspaniały dodatek do codziennych dań! :)
Pesto z natki marchewki:
Potrzebujesz:
- natkę z pęczka młodej marchewki (ok. 2 szklanek)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę startego wyrazistego sera np: parmezan/ grana padano (u mnie: długo dojrzewająca Gouda)
- 8-9 łyżek oleju rzepakowego
- garść orzechów nerkowca/ migdałów lub pestek dyni
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Natkę marchewki dokładnie umyj i pokrój niedbale na mniejsze części.
2. Wszystkie składniki umieść w blenderze lub moździerzu i blenduj/ ucieraj do momentu osiągnięcia konsystencji pesto.
3. Dopraw solą do smaku.
4. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Carrot leaves pesto:
Ingredients:
- leaves from a bunch of young carrot (about 2 glasses)
- 2 garlic cloves
- 1 tablespoon of parmesan/ grana padano cheese (I used a long ripening Gouda)
- 8-9 tablespoons canola oil
- A handful of cashew nuts / almonds or pumpkin seeds
- Salt to taste
Method:
1. Wash the carrot leaves thoroughly and slice carelessly into smaller portions.
2. Place all ingredients in a blender or mortar and blush / rub until the consistency of the pesto is reached.
3. Season with salt to taste.
4. Store in a refrigerator.
Enjoy!
No ponoć każda zielenina dobra na pewno!
OdpowiedzUsuńi pyszna :)
Usuń