To już trzecia blacha jogurtowego w ostatnim czasie, bo tak wszystkim smakuje :)
Mięciutkie, puszyste, słodkie, soczyste od pysznych owoców i przepięknie pachnące.
Dzięki jogurtowi jest delikatne i wilgotne samo w sobie.
Prostota jego wykonania sprawia, że każdego dnia można delektować się smakiem jogurtowego ciasta i za każdym razem dodać do niego inne owoce :)
Morele pasują tutaj wyśmienicie ze swoją soczystością i słonecznym obliczem!
Zmieszajcie ze sobą te kilka prostych składników, by już za niedługą chwilę zanurzyć się w pysznym, delikatnym kawałku ciasta i wystawić twarz do słońca w morelowym uśmiechu :)
Jogurtowy placek z morelami
Potrzebujesz:
- 150g jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 dojrzałych moreli
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
2. Do suchych składników dodaj jogurt, jajka i olej - miksuj do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Morele umyj, pozbaw pestek i pokrój na połówki.
4. Ciasto wylej do formy, na wierzch ułóż połówki moreli skórką do dołu.
5. Piecz 40-50min w 180*C.
6. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Yoghurt apricots cake
Ingrediets:
- 150g natural yoghurt
- 2/3 cup of oil
- 2 cups of flour
- 1 cup sugar
- 4 eggs
- 3 teaspoons baking powder
- 8 mature apricots
- Powdered sugar for sprinkling
Method:
1. In a bowl, mix all dry ingredients together.
2. Add the yogurt, eggs and oil to the dry ingredients - mix until smooth.
3. Wash apricots, deseed them and cut into halves.
4. Pour the dough into the mold, to the top of the apricot halves peel to the bottom.
5. Bake 40-50min at 180 * C.
6. Serve sprinkled with powdered sugar.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz