Bób.
Zawsze w kolorze nadziei, pełen białka i kwasu foliowego, wydaje się być zieloną ostoją na talerzu niezależnie od tego, czy za oknem leje się deszcz, czy żar.
Tym razem występuje przed Wami w postaci absolutnie przepysznej pasty!
Jestem ogromną wielbicielką wszelkich smarowideł, którymi można wynieść w kosmos smak porannych grzanek i ta zielona pasta z bobu spełnia się w tej roli idealnie! :)
Przygotowanie zajmuje 5 minut, bo wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmiksować, a potem z wyrazistym mlasknięciem pałaszować smakowitą grzankę.
Niebieskie kwiatki to ogórecznik.
Po trzech próbach wyhodowania w końcu zakwitł! :D
Lekko ogórkowy posmak kwiatów z delikatnie słodkawym akcentem pasuje do zielonej pasty.
No to...czas na grzankę pełną zdrowia i pyszności!
Pasta z bobu
Potrzebujesz:
- 500g ugotowanego bobu
- 1 łyżkę świeżego posiekanego koperku
- 4 posiekane listki mięty
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Bób obierz z łupinek i umieść w wysokim naczyniu lub robocie kuchennym.
2. Dodaj sok i skórkę z cytryny, koperek, miętę i olej - całość zmiksuj/ zblenduj na pastę.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Broad bean paste/ toast topper
Ingredients:
- 500g cooked broad beans
- 1 tablespoon chopped fresh dill
- 4 chopped leaves of mint
- 1,5 tablespoon lemon juice
- 1/3 teaspoon grated lemon zest
- 3 tablespoons canola oil
- salt and pepper to taste
Method:
1. Peel peas and place in a high pot or food processor.
2. Add juice and lemon zest, dill, mint and oil - mix/ blend it on the paste.
3. Season to taste with salt and pepper.
Enjoy!
uwielbiam bób w każdej postaci - spórbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńsuper! bardzo polecam :D
UsuńOj uwielbiam bób! Podoba mi się ten pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dzięki, bardzo mi miło! :)
Usuń