I czy jest coś bardziej aromatycznego, niż świeże zioła, których właśnie latem możemy kosztować do woli?
Nie sądzę ;)
Bezowa rolada, którą ostatnio zwinęłam niesie ze sobą zapowiedź długiego, letniego weekendu o słodkim smaku truskawek i cytrusowo- bazyliowym aromacie.
Lato, lato!
W czerwcowym słońcu, nawet przy wietrznej aurze będzie smakować wybornie.
Wykonanie jest naprawdę całkiem proste, a przy kręceniu esów-floresów można się artystycznie wyszaleć.
Okazuje się, że połączenie owoców i bazylii naprawdę dobrze razem współgra, a smaki wzajemnie się uzupełniają, jeśli jednak nie jesteście do końca przekonani, możecie pominąć ziółko ;)
Ja całym podniebieniem gorąco je polecam!
Na tarasie, w ogrodzie, czy przy kuchennym stole...taką roladą warto się i innych kulinarnie dopieścić ;)
W końcu jutro święto!
Truskawkowa rolada bezowa z kremem bazyliowo-cytrynowym
Potrzebujesz:
Beza:
- 3 białka
- 150g cukru pudru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 100g truskawek
- kilka kropel soku z cytryny
Krem:
- 250g Mascarpone
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 15 dużych liści świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Beza:
1. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki i umieść w garnku.
2. Skrop truskawki sokiem z cytryny i gotuj na małym ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców.
3. Gorące owoce przetrzyj przez sitko i odstaw do ostygnięcia.
4. Białka ubij na sztywną pianę.
5. Do ubitej piany, wciąż miksując, partiami dodawaj cukier puder- masa się zagęści i stanie błyszcząca.
6. Dodaj mąkę kukurydzianą - miksuj.
7. Masę bezową wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj na płasko.
8. Na bezowej masie zrób kilka kleksów truskawkowym musem i wykałaczką zrób esy-floresy.
9. Piecz 15min. w 160*C.
Krem:
1. Liście bazylii posiekaj bardzo, bardzo drobno lub rozetrzyj w moździerzu na pastę.
2. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
Całość:
1. Odwróconą bezę przełóż na pergamin i delikatnie ściągnij z niej ten, na którym się piekła.
2. Posmaruj bezowy blat kremem, zostawiając ok. 1cm wolnego miejsca przy brzegach.
3. Zwijaj delikatnie roladę przy pomocy pergaminu, na którym leży (jak sushi).
4. Schłódź w lodówce.
Smacznego!
Strawberry ripple meringue roulade with basil and lemon cream
Ingredients:
Meringue:
- 3 egg whites
- 150g of icing sugar
- 1 tablespoon of corn flour
- 100g strawberries
- several drops of lemon juice
Cream:
- 250g Mascarpone
- 3 tablespoons of sour cream
- 2 teaspoons of sugar
- About 15 large leaves of fresh basil
- 2 tablespoons lemon juice
Method:
Meringue:
1. Wash the strawberries, remove petioles, cut into quarters and place in a pot.
2. Squirt the strawberries with lemon juice and cook on low heat till the fruits fall apart.
3. Wipe hot strawberries through the strainer and leave to cool.
4. Whisk egg whites until they start to form nice firm peaks.
5. Add the powdered sugar gradually, while still mixing - the mass will thicken and glossy.
6. Add cornflour - mix.
7. Put the meringue mass on a baking tray lined with baking paper and spread it flat.
8. Make a few drops of strawberry mousse on meringue and make some swirls with toothpick.
9. Bake 15min. At 160 * C.
Cream:
1. Chop basil leaves very, very finely or rub in the mortar for a paste.
2. Combine all cream ingredients thoroughly.
Whole:
1. Put baked meringue upside down on another piece of parchment and carefully take off the one from baking.
2. Apply a cream, leaving about 1cm of free space at the edges.
3. Gently roll the roulade with the help of the parchment on which it lies (like sushi).
4. Cool in the fridge.
Enjoy!
Enjoy!
W akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz