środa, 20 września 2017

Panzanella, czyli włoski sposób na pomidorową błogość

Podobno za oknami w całej Polsce tak samo.
Szaro, chłodno i miejscami mokrawo...
W kuchni jest kilka sposobów na to, żeby taki dzień trochę rozjaśnić, ocieplić, rozweselić :)
Można osłodzić szarugę gorącą czekoladą lub kawą z cynamonem, można nagotować gar rozgrzewającej zupy dyniowej, meksykańskiej albo innej ulubionej, i można też pójść w stronę ostatnich smaków lata i podryfować podniebieniem w cieplejsze, bardziej słoneczne strony świata.
Dziś chwyciłam się tego ostatniego sposobu i nałożyłam na talerz sporą porcję wspaniałej, przepełnionej smakami włoskiego lata sałatki prosto ze słonecznej Toskanii :D
Połączenie najlepszych o tej porze roku pomidorów ze słodką, pieczoną papryką, kwaskowatymi kaparami i głęboką słoną nutą anchois to czysta poezja!
Do tego garść świeżych liści bazylii i one...kawałeczki czerstwego, podgrzanego chleba, które wypijają wszystkie soki sałatki i przyjemnie chrupią.
Cudownie smakuje sama ale i jako dodatek do grilla, czy pieczonego kurczaka.
Mówię Wam, nie ma takiej pogody, której ta sałatka nie dałaby rady.
Szaroburość totalnie rozproszona i nawet jakby więcej słońca w głowie :)
Toskańskiego, oczywiście!



Panzanella
Potrzebujesz:

  • 100g czerstwego chleba (bułki lub ciabatty)
  • 300g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 filety anchois
  • 2 upieczone papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Chleb opiecz w piekarniku nagrzanym do 150*C ok. 5-7min.
2. Pomidory umyj i pokrój w cząstki, paprykę pokrój w paski.
3. Cebulę pokrój w cieniutkie półkrążki.
4. Fileciki anchois drobno poszatkuj.
5. Pokrojone składniki umieść w misce, dodaj kapary i ocet z oliwą- delikatnie przemieszaj.
6. Dopraw całość solą i pieprzem.
7. Ciepły, podpieczony chleb porwij na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki - przemieszaj.
8. Obsyp całość listkami bazylii.

Smacznego!








































Panzanella
Ingredients:
  • 100g stale bread (rolls or ciabatta)
  • 300g ripe tomatoes
  • 1 tablespoon of capers
  • 4 anchovy fillets
  • 2 baked red peppers
  • 1/2 small onion
  • a handful of fresh basil leaves
  • 1 tablespoon of red wine vinegar
  • 3 tablespoons of olive oil
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Bake bread in the oven preheated to 150C for about 5-7 minutes.
2. Wash tomatoes and cut into pieces, cut peppers into strips.
3. Cut onion into thin slices.
4. Chop finely achovy fillets.
5. Place chopped ingredients in a bowl, add capers and vinegar with olive oil - toss gently.
6. Season with salt and pepper.
7. Tear warm bread to smaller pieces and add to the salad - toss.
8. Sprinkle salad with basil leaves.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Przepyszna sałatka. Ja znam delikatnie inną wersję, ale Twoja podoba mi się bardzo! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) A jaką inną wersję znasz? :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...