poniedziałek, 4 września 2017

PROJEKT ŚNIADANIE: Tosty Popeye'a

Ostatnie poranki są tak chłodne, że wkładając na siebie najgrubszą bluzę jaką dysponuję na spacer z psem, gratuluję sobie w głowie wybrania modelu z przedłużonymi rękawami i otworem na kciuki, co pomaga ogrzać dłonie.
Szczęśliwie chodzą słuchy, że tegoroczna jesień ma jeszcze pokazać swoje złote, polskie lico! :)
Tymczasem trzeba ogrzać swoje wychłodzone wnętrza, na przykład tymi fantastycznymi tostami Popeye'a.
Pamiętacie tego kreskówkowego marynarza, któremu puszka szpinaku doprawiała takie bicepsy, jak seria treningów z najlepszym trenerem?
Nazwa tostów pochodzi właśnie od tych liści mocy, które są głównym składnikiem :D 
Do tego słodkie, pieczone pomidory, kremowy serek wiejski i kilka kropelek oliwy oraz sosu chili dla podkręcenia całości...totalny poranny odjazd!
Można podać też do nich jajko sadzone, tak jak proponuje Jamie Oliver, jednak ja dużo bardziej wolę pomidorową wersję, dlatego też w masie szpinakowej zamieniłam plaster szynki na suszone pomidory.
Rozgrzewające, sycące, zdrowe i naprawdę pyszne śniadanie w postaci tostów Popeye'a pomoże Wam dobrze zacząć chmurny poranek i doda mocy (szczególnie potrzebnej w poniedziałki!) :D







































Tosty Popeye'a
na 4-5 tostów
Potrzebujesz:
  • 80g szpinaku baby
  • 1 jajko
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4-5 łyżeczek serka wiejskiego (1 na tost)
  • 4-5 kromek pieczywa razowego
  • 2 średnie pomidory
  • oliwa i sos chili do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki.
2. Ułóż pomidory i kromki chleba na blasze i podpiecz w 180*C przez ok. 5min.
3. Do robota kuchennego/ blendera włóż liście szpinaku, wbij jajko, dodaj mleko, suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem- zmiksuj na gładko.
4. Wyjmij z piekarnika blachę z grzankami i rozdziel na nie całą szpinakową masę- rozsmaruj po same brzegi.
5. Na posmarowane grzanki wyłóż po łyżeczce serka wiejskiego i delikatnie rozprowadź.
6. Podpiekaj grzanki przez kolejne 5min. (wraz z pomidorami) lub do momentu, aż brzegi zaczną delikatnie brązowieć.
7. Podawaj gorące tosty skropione oliwą i sosem chili w towarzystwie pieczonych pomidorów.

Smacznego!




























Popeye's toasted bread
for 4-5 toasts
Ingredients:
  • 80g baby spinach
  • 1 egg
  • 3 dried tomatoes
  • 2 tbsp milk
  • a pinch of salt and pepper
  • 4-5 teaspoons of cottage cheese (1 on toast)
  • 4-5 slices of wholemeal bread
  • 2 medium tomatoes
  • Olive oil and chilli sauce to serve
Method:
1. Wash tomatoes and cut into quarters.
2. Place tomatoes and slices of bread on the baking tray and bake at 180 * C for about 5 minutes.
3. Put the spinach, egg, milk, dried tomatoes into a food processor or blender and season with salt and pepper - blend until smooth.
4. Remove toasted bread from the oven and spread the whole spinach mixture on it. Spread it to the edges.
5. Place on toasts with spinach mixture a teaspoon of cottage cheese and spread gently.
6. Bake toasts for another 5 minutes (with tomatoes) or until starting to brown at the edges.
7. Serve hot Popeye's toasted bread sprinkled with olive oil and chili sauce aside roasted tomatoes.

Enjoy!




























W akcji    Warzywa psiankowate 2017

8 komentarzy:

  1. Szpinak lubię w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie i zdrowo. Jak tylko mam czas, też lubię poczarować śniadaniowo :) Bardzo fajna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! :D czas na długie śniadania jet naprawdę bardzo fajny :)

      Usuń
  3. Mniam. Narobiłaś mi ochoty na takie śniadanko. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...