środa, 18 października 2017

Drożdżowe ślimaczki z górskiego szlaku

Z ostatniej górskiej wyprawy przywiozłam do domu kilogramy najróżniejszych oscypków.
Małe, duże, klasyczne i te z innego mleka...
Uwielbiam, kiedy trzeszczą miedzy zębami w ten charakterystyczny sposób :)
Uwielbiam też te na ciepło, grillowane, miękkie w środku, słone z wędzonym aromatem obok słodkiej konfitury z żurawiny.
Takie, które zawsze można dostać na deptaku, czy głównej ulicy, któregoś z miasteczek.
Ogarnięta górskim zachwytem i zamiłowaniem do połączenia tych dwóch smaków, owinęłam je drożdżowym ciastem i posmarowałam masłem z dodatkiem świeżego lubczyku.
Naprawdę rzadko używam tego zioła, a nie wiem dlaczego, bo w tych bułeczkach spisał się rewelacyjnie!
Trochę, jakby podkręcił smak samego sera i dopełnił całość.
Pachną ciepłem górskiego schroniska, kiedy wchodzi się do niego po wędrówce usianej wspaniałymi widokami :)
Możecie zabrać je ze sobą na szlak, drugie śniadanie albo podać jako przekąskę.
Na ciepło i na zimno są pyszne! :)







































Drożdżowe ślimaczki z oscypkiem, żurawiną i lubczykiem
ok. 18 bułeczek
Potrzebujesz:
Ciasto:
  • 450g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży /7g suchych
  • szczypta cukru
  • 180ml mleka
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • duża szczypta cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 duży oscypek
  • 2 garści suszonej żurawiny
Do posmarowania:
  • 1 łyżka posiekanych liści lubczyku/ 1/5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. W letnim mleku rozpuść drożdże ze szczyptą cukru.
2. W dużej misce umieść mąkę, sól, wbij jajka i stopniowo dolewając drożdżowy roztwór, wyrabiaj ciasto.
3. Do ciasta dodaj roztopione masło i zagnieć całość do uzyskania gładkiego ciasta.

Farsz:
1. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z cukrem i solą.
2. Oscypek drobno pokrój.

Całość:
1. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40cm x 45cm.
2. Posmaruj całość pastą pomidorową.
3. Równomiernie rozłóż pokrojony oscypek na całej powierzchni ciasta i posyp suszoną żurawiną.
4. Zwijaj ciasno wzdłuż dłuższego boku i krój na 1,5cm plastry.
5. Układaj ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Każą bułeczkę posmaruj roztopionym masłem wymieszanym z lubczykiem i papryką.
7. Piecz w 190*C przez 15min.

Smacznego!







































Yeast snails with Oscypek, cranberry and lovage
for about 18 rolls
Ingredients:
Dough:
  • 450g wheat flour
  • 15g fresh yeast / 7g dry yeast
  • pinch of sugar
  • 180ml of milk
  • 2 eggs
  • 60g butter
  • 1/2 teaspoon of salt
Stuffing:
  • 3 teaspoons of tomato paste
  • a big pinch of sugar
  • a small pinch of salt
  • 1 large Oscypek cheese (or other hard smoked cheese)
  • 2 handfuls of dried cranberries
Lubrication:
  • 1 tablespoon chopped lovage leaves / 1/5 teaspoon dried lovage
  • 2 tablespoons butter
  • a pinch of sweet ground pepper
Method:
Dough:
1. Dissolve yeast with a pinch of sugar in warm milk.
2. In a large bowl, place the flour, salt, egg and gradually pour the yeast liquid, knead a dough.
3. Add the molten butter to the dough and knead until smooth.

Stuffing:
1. Mix the tomato paste with sugar and salt.
2. Cut cheese finely.

Whole:
1. Pin out the dough into a rectangle measuring 40cm x 45cm.
2. Smear the dough with tomato paste.
3. Spread sliced ​​cheese over the entire surface of the dough and sprinkle with cranberry.
4. Roll up tightly along the longer side and cut into 1.5cm slices.
5. Lay the yeast snails on the baking tray lined with baking paper.
6. Grease buns with melted butter mixed with lovage and sweet ground pepper.
7. Bake at 190 * C for 15 minutes.

Enjoy!






























W akcji: Kuchnia góralska

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...