piątek, 3 listopada 2017

Jesienny makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni

Makaron jest super.
Super uniwersalny, w super różnych wydaniach pod względem zbóż, z których się go robi i można go podać w super wielu odsłonach.
Do tego jest całkiem tani i wydajny.
Dziś na blogowym stole kolejna odsłona tego słynnego na cały świat produktu kojarzonego z Włoskim Butem.
Jasny, pełen jesiennych i rozgrzewających smaków zawartych w bardzo kremowym sosie na bazie pieczonej dyni, pomidorów i papryki :)
Do tego jeszcze wyrazisty dodatek pod postacią wiórków sera pecorino lub pokruszonej fety i można rozgrzewać brzuchy od środka!
Sycące danie w kolorach jesiennego zachodu słońca pomoże zapomnieć na chwilę o chmurach, zahaczających ołowianymi brzuchami o dachy domów ;)
Bardzo proste i naprawdę pyszne!



























Makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni
Potrzebujesz:
  • 400g makaronu penne
  • 700g obranej i wypestkowanej dyni (u mnie: piżmowa prowansalska)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 3cm świeżej chilli bez pestek
  • sól i pieprz do smaku
  • ser pecorino lub feta do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej na blasze do pieczenia.
2. Pomidory i paprykę przekrój na pół, usuń nasiona z papryki i połóż warzywa na blasze z dynią.
3. Dorzuć czosnek w łupinach, skrop wszystko delikatnie oliwą i piecz w 200*C przez 30min.
4. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
5. Upieczone warzywa przełóż do robota kuchennego lub blendera, wyciśnij czosnek z łupin, dodaj papryczkę chili i zmiksuj całość na gładki sos.
6. Przelej sos na patelnię, dodaj posiekane zioła i dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.
8. Podawaj posypane serem pecorino/ fetą.

Smacznego!







































Baked pumpkin sauce pasta
Ingredients:
  • 400g of penne pasta
  • 700g peeled and deseeded pumpkin (I used: musk Provence pumpkin)
  • 4 cloves of garlic
  • 2 tomatoes
  • 1 red bell pepper
  • 1 teaspoon of fresh oregano
  • 1 teaspoon of fresh thyme
  • 3cm fresh deseeded chilli
  • salt and pepper to taste
  • pecorino cheese or feta to serving
Method:
1. Cut pumpkin into smaller pieces and place on a baking tray lined with baking paper.
2. Cut tomatoes and bell pepper in half, deesed pepper and place vegetables on a tray with a pumpkin.
3. Add garlic in shells, grease everything gently with oil and bake at 200C for 30 minutes.
4. Cook pasta according to the instructions on the package.
5. Place baked vegetables into a food processor or blender, squeeze garlic from the shells, add chilli pepper and mix all into a smooth sauce.
6. Pour sauce on the pan, add chopped herbs and season with salt and pepper to taste.
7. Mix cooked pasta with the sauce.
8. Serve sprinkled with pecorino cheese / feta cheese.

Enjoy!


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...