czwartek, 23 listopada 2017

Pumpkin pie i co mają do tego Indianie

Dziś za oceanem święto!
Zapytałam kiedyś mojego Amerykańskiego Kolegi o co w tym dniu chodzi i co właściwie świętują, bo ja to akurat wiem, że jedzą wtedy pieczonego indyka.
Jego odpowiedź brzmiała: Tak, jemy wtedy dużo indyka.
Aha!
Zakopałam więc nos w źródła wszelakie i oto dziś opowiem Wam w skrócie jak było, bo może i Wy jesteście ciekawi ;)
Otóż, Angielscy pielgrzymi z odłamu kościoła Purytanów, uciekając przed religijnymi prześladowaniami, dotarli do Holandii, gdzie mogli wieść spokojniejsze życie.
Po pewnym czasie stwierdzili, że Holendrzy prowadzą zbyt bezbożny styl życia, dlatego postanowili wyemigrować na dalekie lądy Ameryki.
Dla nowo przybyłych z daleka, rozpoczęcie nowego życia na zupełnie nowej ziemi nie jest takie proste, szczególnie wtedy, kiedy wszystko rozgrywa się w typowo zimowej scenerii...
Z pomocą przybyli rdzenni mieszkańcy, Indianie Wampanoag!
Pomogli przetrwać pielgrzymom nie tylko amerykańską zimę ale wspierali ich przez cały pierwszy rok, który zakończył się obfitymi zbiorami pierwszych plonów angielskich kolonistów.
Postanowiono uczcić to świętem (jako podziękowanie Indianom za pomoc i za obfitość żniw), na które przygotowano wiele potraw charakterystycznych dla obchodów dożynek w Anglii.
Świętowali 3 dni, prawie, jak na góralskim weselu!
A potem, prezydent Abraham Lincoln ustanowił Święto Dziękczynienia świętem narodowym.
Gdzie w tym wszystkim ten sławny dyniowy placek, bez którego w to święto Amerykanie nie mogą się obejść?
Gdzie ta słodycz o lekkim, kruchym spodzie i delikatnym, mięciutkim wnętrzu?
Dynia, tak popularna w Ameryce, kiedy tylko została przywieziona do Anglii i zaczęto ją hodować, prawie od razu stała się jednym ze sposobów nadziewania słodkich placków (ang.pie), których  Anglicy są ogromnymi wielbicielami.
Odkąd w Nowej Anglii Święto Dziękczynienia stało się ważnym, corocznym wydarzeniem, a następnie rozprzestrzeniło się na całą Amerykę, placki dyniowe stały się nieodłącznym i charakterystycznym deserem tego dnia.
Niesamowicie prosta i bardzo, bardzo smaczna tarta z aksamitnym dyniowym nadzieniem o korzennym aromacie jest naprawdę warta wypróbowania! :D
Do tego kleks jogurtu albo kwaśnej śmietany...albo rozpustna gałka lodów śmietankowych! :D
A co tam, w końcu to święto!







































Pumpkin pie
Potrzebujesz:
Spód:

  • 140g mąki
  • 50g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 szczypty mielonego cynamonu

Nadzienie:

  • 600g dyniowego puree
  • 200ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
  • jogurt naturalny/ kwaśna śmietana
  • prażone pestki dyni
  • mielony cynamon
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (2-3mm) i wyłóż nim formę do tarty.
4. Ponakłówaj obficie widelcem i podpiecz przez 15min. w 180*C.

Nadzienie:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki nadzienia na gładką masę.
2. Masę wylej na podpieczony spód tarty i piecz przez 40min. w 180*C.
3. Podawaj z kleksem jogurtu/kwaśnej śmietany, posypanymi pestkami dyni i dodatkowym cynamonem.

Smacznego!




























Pumpkin pie
Ingredients:
Crust:
  • 140g flour
  • 50g of cold butter
  • 1 teaspoon of sugar
  • 2 tablespoons of cold water
  • 2 pinch of ground cinnamon
Filling:
  • 600g pumpkin puree
  • 200ml of sweetened condensed milk
  • 2 eggs
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
Additionally:
  • Natural yoghurt / sour cream
  • roasted pumpkin seeds
  • ground cinnamon
Method:
Crust:
1. Knead fast all the ingredients until smooth dough.
2. Form dough into ball, wrap in a food foil and place in the fridge for 30 minutes.
3. Roll out cool dough thinly (2-3mm) and place it into a tart form.
4. Make plenty of holes with a fork and bake for 15 minutes. in 180C.

Filling:
1. Mix all the ingredients  until smooth.
2. Pour the mixture over the baked crust and bake for 40 minutes in 180C.
3. Serve with yogurt / sour cream, sprinkled with pumpkin seeds and cinnamon.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...