piątek, 17 listopada 2017

Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów

Z tymi soczewiakami to było tak, że zabierałam się do zrobienia ich chyba ze 2 lata...kiedy jeszcze na studiach zachwycał się nimi mój kolega.
W końcu, po długich namysłach, przeszperaniu połowy internetu, zakupieniu soczewicy w najbardziej pożądanym kolorze, ogłosiłam domownikom, że oto robię obiad!
Nie byle jaki, bo staropolską potrawę wywodzącą się z pogranicza polsko-litewskiego, więc na Święto Narodowe będzie akurat, trochę symbolicznie i bez gęsiny.
Pech chciał, że to nie do końca był mój dzień...czas leciał przez palce jak woda, do kuchni doszłam w okolicach piętnastej, a że soczewiakom trzeba poświęcić odrobinę więcej czasu, to koniec końców mieliśmy ciepłą kolację.
Prze-py-szną! :D
Sycące pierożko-paszteciki z mięciutkiego ziemniaczanego ciasta wypełnione farszem z zielonej soczewicy z cebulką - czy to już nie brzmi świetnie?
Rozpieszcza brzuchy!
Tradycyjnie soczewiaki podaje się okraszone słuszną porcją skwarek, ale ja podałam do nich sos z suszonych grzybów o niezwykle głębokim smaku i aromacie.
Pasował idealnie, uzupełniając to sycące danie o jesienny akcent i wynosząc je na zupełnie nowy poziom :)
Jeżeli tylko znajdziecie odrobinę więcej czasu (na namaczanie i klejenie) to spróbujcie zabawić się w kuchni z soczewiakami, bo naprawdę warto wypełnić się jesienią takim aromatycznym ciepłem i pysznym smakiem! :D


Soczewiaki z sosem grzybowym
10-12 sztuk
Potrzebujesz:
Ciasto:
  • 1kg obranych mączystych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej /ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:
  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Sos grzybowy:
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 suszone listki laurowe
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki masła
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia.
2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól (ok. łyżeczki)- zagnieć ciasto.

Farsz:
1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj przez 1h, a następnie ugotuj do miękkości.
2. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
3. Do cebuli dodaj soczewicę i podsmażaj razem przez ok. 10min.
4. Dopraw solą i pieprzem (odrobinę mocniej, farsz musi być wyrazisty).

Całość:
1. Ziemniaczane ciasto podziel na 10-12 części.
2. Z każdej części uformuj placuszek i nakładaj 1-1,5 łyżeczki farszu na środek.
3. Sklej brzegi ciasta tak, żeby farsz nie wypadał.
4. Soczewiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniami do dołu, i piecz 20min. w 200*C.

Sos:
1. Grzyby zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw na 1h.
2. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w wodzie po namaczaniu ok. 20min. razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem i zielem angielskim.
3. W małym kubeczku rozrób mąkę w zimnej wodzie.
4. Wlewaj mieszaninę cienką strużką do sosu, energicznie mieszając - gotuj 5min.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodaj masło.
6. Podawaj do upieczonych soczewiaków.

Smacznego!




























Lentil rolls with dried mushroom sauce
10-12 pieces
Ingredients:
Cake:
  • 1kg of peeled potatoes
  • 4 tablespoons wheat / potato flour
  • 1 egg
  • salt
Stuffing:
  • 1 cup dry green lentil
  • 2 cups of water
  • 2 medium onions
  • rapeseed oil
  • salt
  • pepper
Mushroom sauce:
  • 1 cup dried mushrooms
  • 2 cups boiling water
  • 2 dried bay leaves
  • 1 seed allspice
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1.5 teaspoons of wheat flour
  • 2 tablespoons of cold water
  • 1.5 teaspoon butter
  • salt, pepper and sugar to taste
Method:
Cake:
1. Cook potatoes until soft, mash cooked potatoes roughly and leave to cool.
2. Add flour, egg and salt (about a teaspoon) to the mashed potatoes  - knead the dough.

Stuffing:
1. Cover lentils with water and soak for 1h, then cook until soft.
2. Cut onions into cubes and fry on a small amount of oil.
3. Add lentils and fry together for about 10 minutes.
4. Season with salt and pepper (slightly tighter, stuffing must be strong).

Whole:
1. Divide potato dough into 10-12 pieces.
2. From each piece in a little pancake and apply 1-1.5 teaspoons of stuffing on the center.
3. Paste the edges of the dough so that the stuffing does not fall out.
4. Place the rolls on a baking tray lined with baking paper, pasted part down, and bake for 20 minutes. at 200C.

Sauce:
1. Cover dried mushrooms with boiling water and soak for 1 hour.
2. Cut soaked mushrooms into smaller pieces and boil in soaking water for about 20 minutes. along with bay leaves, thyme and allspice.
3. In a small mug, mix flour with cold water.
4. Pour the mixture thinly into the sauce, stirring vigorously - cook 5 minutes.
5. Season with salt, pepper and sugar, add butter.
6. Serve with lentil rolls.

Enjoy!





























W akcji: Grzyby i warzywa jesienne. Edycja 3.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...