sobota, 16 grudnia 2017

Pierniczkowe ciastko z kubka

Ostatni weekend przed Świętami i ostatnie momenty na kupienie prezentów, świąteczne porządki i zorganizowanie kuchennych prac...
Świąteczne zawirowania czasami naprawdę mocno wciągają i chociaż właściwie to nie wypucowane okna na błysk i nie najbardziej gadżeciarskie podarunki są najważniejsze, to wszyscy bardzo się starają, aby ten czas był wyjątkowy :)
A w międzyczasie dobrze jest złapać mały oddech, usiąść w ulubionym fotelu, spojrzeć przez okno lub na choinkowe lampki i zatopić zęby w przepysznym pierniczkowym ciasteczku prosto z kubka.
Małym ciasteczku (bo wiadomo, że te duże to na Święta!) z gałką waniliowych lodów, otulone najpyszniejszymi aromatami ciepłego cynamonu i imbiru...i lekkim karmelowym posmakiem brązowego cukru :)
Po takiej słodkiej, pierniczkowej przerwie, która pozwoli poczuć świąteczny klimat od tej mniej zabieganej strony, wszystko będzie lepsze.
Proste, szybkie i taaaaaakie pyszne!
A pod przepisem znajdziecie kolejny utwór, którego nie może u mnie zabraknąć w przedświątecznym czasie...i do pierniczkowego ciastka z kubka komponuje się fantastycznie :)







































Pierniczkowe ciastko z kubka
na 1 ciastko
Potrzebujesz:

  • 1 łyżkę miękkiego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 żółtko jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 szczypta soli
Dodatkowo:
  • cukier cynamonowy
  • lody waniliowe 
Sposób przyrządzenia:
1. W kubku/ filiżance przystosowanej do używania w mikrofali wymieszaj dokładnie masło z cukrem i żółtkiem.
2. Dodaj mąkę, cynamon, imbir i sól - wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez 2 min., jeśli moc mikrofali to 800W lub 1min, jeśli moc mikrofali to 1200W - lub do momentu, gdy wierzch ciasta przestanie być kleisty.
4. Zajadaj ciepłe, oprószone cynamonowym cukrem i z gałką waniliowych lodów.

Smacznego!


































Gingerbread mugcookie
for 1 mugcookie
Ingredients:
  • 1 tablespoon of soft butter
  • 2 tablespoons of brown sugar
  • 1 egg yolk
  • 3 tablespoons all purpose flour
  • 1/3 teaspoon of cinnamon
  • 1 pinch of ground ginger
  • 1 pinch of salt
Additionally:
  • cinnamon sugar
  • vanilla ice cream
Method:
1. Mix thoroughly butter with sugar and egg yolk in a large microwable mug/ cup.
2. Add flour, cinnamon, ginger and salt - mix everything thoroughly until combine.
3. Microwave it for 2 minutes if you have 800 watt microwave or 1minute if you have 1200 watt microwave or until firm to the touch on top.
4. Eat warm, sprinkled with cinnamon sugar and a scoop of vanilla ice cream.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Czy wiesz może, jak ten czas przeliczyć na zwykły piekarnik? Czy poza mikrofalą nie wyjdzie? Niestety nie posiadam, a chętnie bym spróbowała takiego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jet przygotowany typowo pod mikrofalę ale myślę, że śmiało możesz kombinować z proporcjami i czasem pieczenia w piekarniku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...