czwartek, 30 marca 2017

Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami

Ostatnio chodziła za mną chęć na bliżej nieokreślone coś pysznego.
W owym czasie próbowałam wielu rzeczy ale nawet pizza nie pomogła (sic!).
Poszłam w końcu po jakąś inspirację do osiedlowego dyskontu i natknęłam się na wspaniałe krewetki w łechtającej portfel cenie :D
Kilka kroków dalej piękniły się lśniące bakłażany...cóż to za przepiękne warzywo!
Razem z dynią piżmową zajmują absolutne podium na mojej liście pięknych rzeczy do jedzenia :D
Do koszyka zapakowałam jeszcze garść fasolki mutant, której ostatki chowały się w rogu skrzynki.
To było, jak grom z jasnego nieba!
Stojąc w kolejce do kasy, miałam już w głowie zarys przepisu i wiedziałam, że to jest właśnie to, czego moje kubeczki smakowe szukały przez kilka ostatnich tygodni.
Miało być pikantnie, a jednocześnie lekko i świeżo.
W domu, biegnąc do kuchni, spontanicznie pochwyciłam pomarańczę - o matko! Smakowy strzał w dziesiątkę!
Curry przeważnie przygotowywane jest na bazie mleczka kokosowego, jednak ja postanowiłam zastąpić je serkiem naturalnym, który nadał potrawie lekkości i kremowej konsystencji.
Zaprawdę, połączenie tych wszystkich składników w jednym daniu jest niezwykłe i pozwala zaspokoić kulinarne żądze na pyszności! :D
Delikatny bakłażan, chrupiąca fasolka, miękkie krewetki w kremowym sosie o cytrusowej nucie pomarańczy i cały zestaw pikanterii w podstawie curry przenoszą nas do dalekich krajów, w których słońce świeci jaśniej, a bryza morska delikatnie chłodzi twarz.
Skosztujcie koniecznie i wybierzcie się w kulinarną podróż pełną słońca i aromatów! :)





























Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami
Potrzebujesz:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • 1 cebulę żółtą
  • 1 cebulę czerwoną
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę curry w proszku
  • 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 100g fasolki mutant lub groszku cukrowego
  • 1 opakowanie kremowego serka Apetina Naturalny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wody
  • 300g dużych krewetek (ja użyłam czerwonych Argentyńskich, ale można zastąpić je innym rodzajem lub kurczakiem)
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • listki bazylii
  • opiekane pieczywo/ ugotowany ryż
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana i obie cebule pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni - podsmażaj do momentu, aż bakłażan zmięknie.
2. Na patelnię dodaj posiekane drobno czosnek, chili i obrany ze skórki imbir.
3. Do warzyw dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4. Fasolkę/ groszek cukrowy umyj, obetnij końce, jeśli to konieczne i dodaj na patelnię.
5. Całość zalej 1/3 szklanki wody, przemieszaj, przykryj i duś przez 15min.
6. Krewetki obierz z pancerzy i oczyść.
7. Do uduszonych warzyw dodaj kremowy serek Apetina Naturalny, dolej 1/3 szklanki wody i sok z pomarańczy i dokładnie, lecz delikatnie wszystko wymieszaj.
8. Dopraw curry solą do smaku.
9. Na kremowych warzywach ułóż krewetki, przykryj całość pokrywką i duś przez ok. 7-8min.
10. Curry udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj gorące z ryżem lub opiekanym pieczywem.

Smacznego!





























Light eggplant and prawns curry
Ingredients:
  • 4 tablespoons of oil
  • 1 eggplant
  • 1 yellow onion
  • 1 red onion
  • 3cm fresh ginger
  • 1/2 chili peppers
  • 2 garlic cloves
  • 1 teaspoon curry powder
  • 1 teaspoon of sweet ground pepper
  • 1/2 teaspoon garam masala
  • 100g of mutant beans or sugar peas
  • 1 pack of cream cheese Apetina Natural 
  • juice of 1/2 an orange 
  • 1/3 cup of water + 1/3 cup of water
  • 300g of large prawns (I used red Argentine, but you can replace it with another kind or just chicken)
  • Salt to taste
Additionally:
  • Basil leaves
  • Toasted Bread / Cooked Rice
Method:
1. Cut eggplant and both onions into cubes and toss into hot oil in a pan - fry until the eggplant softens.
2. Add finely chopped garlic, chilli and ginger into the pan.
3. Add spices to the vegetables and mix well.
4. Wash beans / peas, cut ends, if necessary and add them to the pan.
5. Pour in 1/3 cup of water, mix, cover and simmer for 15 minutes.
6. Peel prawns from the armor and clean.
7. Add a cream cheese Apetina Natural to the vegetables on a pan, add 1/3 cup of water and orange juice and mix well, but gently.
8. Season the curry with salt to taste.
9. Lay the prawns on creamy vegetables, cover with the lid and simmer about 7 to 8 minutes.
10. Serve hot curry sprinkled with fresh basil leaves with cooked rice or toasted bread.

Enjoy!









































W akcji: Codziennie baw się smakiem!

sobota, 25 marca 2017

Pluszki - rosyjskie zaplatane bułeczki

Słodkie, drożdżowe bułeczki, wywodzące się zza naszej wschodniej granicy, będą wspaniałymi towarzyszkami do porannej kawy.
Bo Rosja nie tylko pielmienkami słynie ;)
Delikatne i pełne rozwarstwień wypełnionych smakowitymi dodatkami rosyjskie bułeczki są naprawdę przesmaczne i bardzo proste w przygotowaniu.
U mnie w wersji z makiem, czyli jednej z najpopularniejszych w Rosji ale możecie przygotować je ze słodkim serem, orzechami, czy po prostu ze swoim ulubionym dżemem, a potem zatopić zęby w mięciutkiej bułeczce pełnej smaku.
Dodatkową atrakcją przy przyrządzaniu bułeczek jest ich zaplatanie!
Są naprawdę warte uwagi i spróbowania.
Bardzo, bardzo polecam! :D








































Pluszki - rosyjskie bułeczki z makiem
8-10 bułeczek
Potrzebujesz:

  • 200ml letniego mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 300g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 15g świeżych drożdży
Do tego:
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • cukier
  • suchy mak
Sposób przyrządzenia:
1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem.
2. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj majonez i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto.
3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę.
4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła.
6. Rozwałkowane ciasto smaruj roztopionym masłem, posypuj cukrem i makiem według uznania.
7. Zawiń każdą bazę na bułkę, jak naleśnika i zrób wzdłuż nacięcie, nie przecinając końców.
8. Końce bułeczek przekładaj pod spód przez zrobione nacięcie.
9. Bułeczki układaj na blasze do pieczenia i piecz w 190*C przez 20min.

Smacznego!


























































Plushki - Russian poppy buns
8-10 buns
Ingredients:
  • 200ml of warm milk
  • 30g of melted butter
  • 1 teaspoon of mayonnaise
  • 300g wheat flour
  • 30g of sugar
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 15g fresh yeast
Additionally:
  • 2 tablespoons of melted butter
  • sugar
  • poppyseeds
Method:
1. Dissolve thoroughly yeast with sugar in a warm milk.
2. Mix together all the dry ingredients of the dough in a bowl, add the mayonnaise and while gradually adding the yeast leaven, knead the dough.
3. When the dough is going to be relatively done, add the molten butter and knead until elastic.
4. Cover the cake with a cloth and set aside in a warm place for about 30 min. to rise.
5. Split the dough into 8-10 equal parts and roll each into a circle shape.
6. Smear the dough with melted butter, sprinkle with sugar and poppyseeds at the discretion.
7. Wrap each base and make a cut along without cutting the ends.
8. Place the ends of the buns underneath cut and put into the hole.
9. Place the buns on a baking tray and bake at 190 * C for 20 minutes.

Enjoy!









































W akcji: Kuchnia rosyjska

czwartek, 23 marca 2017

Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami

Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, a ponieważ w zeszłym roku wrzuciłam tu swoje pomysły wielkanocne na ostatnią chwilę, to w tym zamierzam bez pośpiechu podrzucać od czasu do czasu moje propozycje na świątecznie śniadaniowy stół.
Pierwsze wskakują grubiutkie, drożdżowe zające :D
Puchate, o chrypiących uszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą.
U wielu podaje się barszcz biały z jajkiem ugotowanym na twardo lub sadzonym, albo bez jajek ale za to z kiełbasą, a w mojej rodzinie barszcz biały występuje w postaci pitnej, czysty i wyrazisty w smaku.
Myślę, że właśnie do zagryzania takiego barszczu sprawdzą się świetnie te uszate bułeczki pełne pyszności! :)
Będą świetne także jako sycąca przekąska, drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.
Gorące smakują naprawdę wybornie!
A kicając po wielkanocnym stole, z pewnością zauroczą każdego gościa :)
Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;)
Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz!
































































Faszerowane bułeczki zające
na 6 sztuk
Potrzebujesz:
Bułki:

  • 300g mąki
  • 10g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 40g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 5-6 cienkich białych kiełbasek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie serka Apetina Miód i Musztarda
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka czubata posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
Dodatkowo:
  • rozbełtane jajko
  • ziarna czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Bułki:
1. Z mleka, świeżych drożdży i cukru przygotuj zaczyn- podgrzewaj wszystko lekko w rondelku do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Mleko nie może się zagotować!
2. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej mały dołek i wbij w niego jajko- zacnij zagniatać.
3. Zagniataj, wlewając w nie stopniowo przygotowany zaczyn drożdżowy i dodając pozostałe składniki- wyrób elastyczne ciasto.
4. Przykryj ściereczką i odstaw na bok na czas przygotowywania farszu.

Farsz:
1. Kiełbaski pokrój w talarki (ok. 0,5cm), cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj- zrumień, podsmażając całość na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Kiedy kiełbaski będą rumiane, dopraw całość po szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryki.
3. Przełóż do miseczki i odstaw do lekkiego przestudzenia.
4. Kiełbaski dokładnie wymieszaj z ziołami i serkiem Apetina Miód i Musztarda.

Całość:
1. Ciasto podziel na 6 równych części i jedną małą kuleczkę (na uszy, noski, ogonki).
2. Każdą z części rozwałkuj na kształt koła, wypełnij porcją farszu (ok. 3/4 łyżki) i dokładnie zalep.
3. Bułeczki układaj zlepieniem do dołu.
4. Z pozostałej części ciasta wycinaj uszy, formuj noski i ogonki - doklejaj do zajączków.
5. Bułki posmaruj rozbełtanym jajkiem i zrób oczy z ziaren pieprzu.
6. Piecz 20-25min. w 190*C.

Smacznego!






























Stuffed Bunnies Buns - Easter is coming!
For 6 pieces
Ingredients:
Buns:
  • 300g flour
  • 10g fresh yeast (or 1 flat teaspoon of dry yeast)
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 100ml of milk
  • 1 large egg
  • 40g cold butter
  • 1 teaspoon salt
Stuffing:
  • 5-6 thin white sausages
  • 1/2 medium onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 pack of Apetina Honey and Mustard Cheese
  • 1/2 tablespoon chopped dill
  • 1 tbsp chopped chives
  • Salt, pepper, ground sweet pepper
Additionally:
  • yellowed egg
  • Black Pepper Grains
Method:
Buns:
1. Lightly heat milk, sugar and fresh yeast in the saucepan to dissolve the yeast and sugar. Milk can not boil!
2. Put flour on the stool, make a small hole in it, and crush the egg into it - knead it.
3. While kneading, pour in gradual a yeast mixture and add the remaining ingredients - knead the elastic dough.
4. Cover with a cloth and set aside while preparing the stuffing.

Stuffing:
1. Cut sausages into slices (about 0.5cm), dice onions, chopp garlic finely and fry in a small amount of fat.
2. When the sausages are browned, season with pinches of salt, pepper and ground sweet pepper.
3. Put in a bowl and set aside to cool.
4. Stir sausage with herbs and Apetina Honey and Mustard Cheese.

Whole:
1. Split the dough into 6 equal parts (buns) and one small ball (for ears, noses, tails).
2. Roll out each part in a shape of a circle, fill it with a portion of stuffing (about 3/4 tablespoon).
3. Stick thoroughly the filled buns and put on a baking tray lined with baking paper- necessarily sticked part at the bottom!
4. Cut out ears, form noses and tails from the remaining dough- stick to bunnies.
5. Smear buns with the yellowed egg and make the bunnies' eyes of the pepper grains.
6. Bake 20-25min. In 190 * C.

Enjoy!








































W akcji: Codziennie baw się smakiem!

poniedziałek, 20 marca 2017

Daktylowe brownie z orzechami - bez cukru i glutenu

Na to ciasto można znaleźć naprawdę tysiące różnych receptur i przepisów.
Nic dziwnego, skoro proces tworzenia kolejnych wersji smakowych i łączenia ciasta z różnymi dodatkami trwa już ponad wiek!
Dokładnie od samego początku XX w., kiedy to w 1904 r. spisano pierwszą recepturę na ten wspaniały wypiek.
Moje brownie...cóż, mogłabym napisać, że jest FIT ale szczerze nie lubię się z tym słowem...w każdym razie jest chyba jednym z najzdrowszych ciast, jakie w ogóle upiekłam. ;)
Słodkie, choć bez cukru, bo lekko karmelowej słodyczy dostarczają daktyle, które niosą ze sobą cały worek wartości odżywczych, minerałów, błonnika i witamin, a nawet przeciwutleniaczy i salicylanów, które działają jak aspiryna.
Być może dlatego mieszkańcy krajów arabskich nazywają te podłużne owoce chlebem życia.
A oprócz daktylowo- karmelowego posmaku, brownie jest też bardzo czekoladowe, wypełnione chrupiącymi orzechami i w dodatku bez glutenu!
Właściwie można się nim delektować bez większych wyrzutów sumienia, szczególnie wtedy, kiedy zagryza się je do gorącej kawy przy pogaduszkach z przyjaciółką. ;)







































Daktylowe brownie z orzechami - bez cukru i glutenu
Potrzebujesz:
  • 150g namoczonych daktyli 
  • 100g miękkiego masła
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki ryżowej
  • 50g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50g orzechów (u mnie: migdały i laskowe)

Sposób przyrządzenia:
1. Daktyle umieść w blenderze lub robocie kuchennym i mocno rozdrobnij.
2. Wymieszaj daktyle z mąkami, proszkiem do pieczenia i kakao.
3. Do sypkiej masy dodaj jajka i mleko- miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników.
4. Do ciasta wmiksuj bardzo dokładnie miękkie masło.
5. Orzechy lekko posiekaj i dodaj do ciasta- wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta).
6. Formę do pieczenia (25cm x 25cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i dokładnie, równo rozprowadź.
7. Piecz ok. 15-20min w 170*C.

Smacznego!



























Date-brownie with nuts - sugarfree and glutenfree
Ingredients:
  • 150g soaked dates
  • 100g  softened butter
  • 50g cornflour
  • 30g rice flour
  • 50g bitter cocoa
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 2 eggs
  • 50g nuts (I used: almonds and hazelnuts)

Method:
1. Place dates in a blender or food processor and shred hard .
2. Mix the dates with flours, baking powder and cocoa.
3. Add eggs and mix until nicely combined.
4. Add soft butter to dough and mix well..
5. Chop nuts lightly and add to the dough (mass will be very thick).
6. Lay off the baking form (25cm x 25cm) with baking paper, put in the brownie dough and carefully spread it evenly.
7. Bake approx. 15-20min at 170 * C.

Enjoy!








































Pamiętajcie, że chcąc uzupełnić bakaliowe braki, wciąż możecie zgarnąć rabat w sklepie Agnex!






W akcji: Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex Kuchnia Ameryki Północnej 2017

czwartek, 16 marca 2017

Nadziane muffiny w orzechowych beretach

Osobiście chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił muffinek, a już szczególnie tych nadzianych ;)
Te, o których piszę dzisiaj są dodatkowo przykryte przepysznym, delikatnym kremem o lekkim posmaku orzechów nerkowca.
Mięciutka kakaowa babeczka ze słodkim porzeczkowym wnętrzem i delikatnym kremem lekko orzechowym...czy to nie brzmi kusząco? ;)
Ten pyszny, przedwiosenny deser zawiera niewielką ilość tłuszczu, także dzięki wykorzystaniu serka naturalnego w podstawie orzechowego kremu.
Idzie wiosna.
Za chwilę świat wybuchnie z wiosenną energią, zalewając wszystko wokół wszelkimi odcieniami zieleni :)
Niecierpliwie czekając na ten moment, zagryzam przedwiosenne popołudnie kakaową muffiną, której orzechowy berecik pozostawia nad ustami słodki wąsik.
Częstujcie się i Wy, już zaparzyłam kawę, żeby nie przegapić nadchodzącego festiwalu zielonych listków! :D
Muffinki w dłonie!
Dodatkowo, jeżeli chcecie, możecie się zaopatrzyć online w bakalie (w tym nerkowce do tego kremu) w sklepie Agnex i skorzystać z poniższej promocji :D














Nadziewane muffiny kakaowe w orzechowych beretach
ok. 10 szt.
Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
Krem:
  • 150g serka naturalnego typu Philadelphia lub President
  • 50g orzechów nerkowca + kilka sztuk do ozdoby
  • 1,5 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dobrej jakości (najlepiej domowy)
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki na muffiny umieść w misce i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie wypełnij ciastem do końca.
3. Piecz muffiny w 180*C przez ok. 25min.

Krem:
1. Orzechy przeznaczone na krem namocz w miseczce z wodą przez ok. 15min.
2. Odcedź namoczone orzechy, umieść w blenderze, dodaj serek i cukier puder - blenduj do czasu uzyskania puszystego kremu.

Całość:
1. W ostudzonych babeczkach wytnij lub wydrąż łyżeczką niewielkie otwory i wypełnij je dżemem.
2. Wierzchy muffinek posmaruj orzechowym kremem i ozdabiaj pozostałymi orzeszkami nerkowca.

Smacznego!







































Blackcurrant jam stuffed cocoa muffins in cashew nut berets
approx. 10 pieces.
Ingredients:
  • 2 cups of flour
  • 1.5 teaspoons baking powder
  • 1/2 cup brown sugar
  • 2 tablespoons bitter cocoa
  • 1 egg
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup vegetable oil
Cream:
  • 150g natural cream cheese in type of Philadelphia
  • 50g cashew nuts + a few pieces for decoration
  • 1.5 tablespoons of powdered sugar
Filling:
  • 3 tablespoons blackcurrant jam - good quality (preferably homemade)
Method:
1. Place all the ingredients for muffins in a bowl and mix until  smooth and completely combined.
2. Lay off the muffins molds with muffin cups or smear with grease and put in a little bit of  breadcrumbs, then fill them with dough to the end.
3. Bake the muffins at 180 * C for approx. 25min.

Cream:
1. Soak nuts in a bowl with water for approx. 15min.
2. Drain the soaked cashew nuts, place in a blender, add cream cheese and powdered sugar - blend until a fluffy cream.

Whole:
1. Cut or hollow with teaspoon small holes in the top of muffins and fill them with jam.
2. Decorate the tops of muffins with nut cream and decorate with remaining cashew nuts.


Enjoy!









































W akcji: Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

wtorek, 14 marca 2017

Proste przedwiosenne chili z fasoli i pieczone bataty

Wspaniale jest budzić się o poranku w żółto-srebrnej poświacie marcowego słońca, która zaczyna mieć odcienie coraz bardziej wiosenne! :)
Ale przedwiosenna pora bywa naprawdę kapryśna i często, zamiast w porannych promieniach słońca, budzimy się z ociężałymi powiekami przypominającymi ołowiane chmury za oknem, które ciągną się po niebie nawet przez kilka dni z rzędu.
Dlatego też sycące i ciepłe posiłki nie odchodzą jeszcze z naszych stołów.
Taki też stawiam dzisiaj przed Wami na blogowym stole i ogromnie do niego zapraszam wraz z Jamie'm Oliverem, którego przepisem się inspirowałam!
Wspaniałe chili z fasoli, w którym magicznym składnikiem wynoszącym smak tej potrawy na wyżyny absolutne jest sos BBQ!
Tak, ten sam, który powszechnie jest znany jako dodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek.
Chili, czyli absolutna klasyka kuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto ze Słonecznej Kuchni :)
Wyrazisty smak potrawki uzupełniają słodkie bataty pieczone w całości, jogurt przełamany odrobiną płatków chili i świeże awokado - całkowita eksplozja smaków tworząca głębokie i spójne połączenie wielu wymiarów.
I to wszystko w niezwykle prosty sposób możecie przyrządzić w swoich własnych przestrzeniach kuchennych! :D
Ważnym elementem jest to, aby podczas gotowania używać naczynia, które można wstawić także do piekarnika.
Do dzieła więc!







































Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami
Potrzebujesz:

  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • 100ml sosu BBQ
  • olej
  • sól i pieprz 
Do tego:
  • 2 bataty
  • olej
  • sól
  • jogurt naturalny
  • szczypta płatków chili
  • 1 awokado
  • posiekana natka pietruszki/ kolendry
Sposób przyrządzenia:
1. Marchewki obierz i pokrój w ok. 0,5cm kawałki, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 min.
2. Do marchewki dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i poszatkowany czosnek - podsmażaj przez kolejne 3 min.
3. Warzywa dopraw chili, kuminem i wędzoną papryką - przemieszaj dokładnie.
4. Dodaj obie fasole wraz z zalewą, pomidory i sos BBQ - wymieszaj i przykryj pokrywką lub połóż na wierzch dobrze wymierzony do naczynia kawałek pergaminu i dociśnij do powierzchni chili.
5. Bataty wyszoruj, ponakłuwaj obficie widelcem, natrzyj olejem i solą, połóż na blasze do pieczenia.
6. Chili i bataty włóż do nagrzanego piekarnika do 180*C i piecz 1h.
7. Gotowe danie podawaj z kawałkiem pieczonego batata, jogurtem z płatkami chili i plastrami awokado, a całość posyp posiekaną natką pietruszki/ kolendry.

Smacznego!










































Baked bean chili with roasted sweet potatoes
Ingredients:
  • 2 carrots
  • 2 medium onions
  • 2 garlic cloves 
  • 1 teaspoon smoked paprika
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon chili flakes
  • 1 can of white beans
  • 1 can of red beans
  • 1 can of tomatoes
  • 100ml BBQ sauce
  • Oil
  • salt and pepper
Additionally:
  • 2 sweet potatoes
  • Oil
  • salt
  • natural yogurt
  • a pinch of chili flakes
  • 1 avocado
  • chopped parsley / cilantro
Method:
1. Peel carrots and cut into approx. 0.5cm pieces, season with salt and pepper and fry over medium heat for 5 minutes.
2. Add half-slices chopped onion and shredded garlic to carrot - fry for another 3 minutes.
3. Season vegetebles with chili, cumin and smoked paprika - shuffle thoroughly.
4. Add both beans with their marinade, tomatoes and BBQ sauce - mix and cover with a lid or place it on top of well-placed piece of parchment into the dish and press down to the surface of chili.
5. Wash well sweet potatoes, prick them liberally with a fork, rub with oil and salt, place on a baking tray.
6. Put chili and sweet potatoes in the preheated oven to 180 * C and bake for 1 hour.
7. Serve ready dish with a piece of baked sweet potato, blob of yogurt seasoned with chili flakes and sliced ​​avocado and sprinkle with chopped parsley / cilantro.

Enjoy!



























W akcji: Kuchnia Ameryki Północnej 2017 Warzywa korzeniowe 2017

poniedziałek, 6 marca 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Sosnowe śliwki

W tym roku wracam z łąkowym cyklem dużo wcześniej :)
Śnieg stopniał, pierwsze przedwiosenne opady deszczy oczyściły powietrze, a w lesie pachnie gotową do wiosny ziemią.
Po pierwszym przedwiosennym spacerze wróciłam z lasu z garścią pięknych sosnowych igieł.
Pachniały zimowym chłodem i budzącym się lasem.
W domu odkopałam w zamrażalce jedną z ostatnich paczek mrożonych śliwek, o których myślałam już dobre kilka dni!
Połączyłam kwaskowate owoce z aromatycznymi igłami sosny i chwilę potem delektowałam się jednym z najpyszniejszych deserów ostatnich dni :D
Gorące owoce skąpane w słodkim syropie o niesamowitym zapachu sosny sprawdzą się świetnie same w sobie lub jako dodatek do lodów, budyniu lub jogurtu i muesli!
Samych igieł z syropu nie polecam jeść, bo są dość twarde, jednak pozostały syrop warto zlać do buteleczki i urozmaicić nim owsiankę, czy nawet dosmaczyć kawę.
Do zabawy smakami lasu sosna nadaje się wspaniale!
U mnie pojawiła się po raz pierwszy i na pewno powróci do Kuchni w różnych odsłonach :)



























Sosnowe śliwki
Potrzebujesz:

  • kwaskowate śliwki (świeże lub mrożone)
  • garść sosnowych igieł
  • 1 łyżka miodu (u mnie gryczany)
  • 2 łyżki brązowego cukru demerara
  • 3 łyżki wody
  • kilka kropel oleju
Sposób przyrządzenia:
1. Patelnię nasmaruj cienką warstwą oleju.
2. Rozpuść cukier i miód na małym ogniu - nie mieszaj!
3. Dodaj wodę i sosnowe igły - przemieszaj kilka razy, aby igły pokryły się karmelem.
4. Dorzuć do miodu i igieł wypestkowane śliwki i podgrzewaj do momentu, aż śliwki będą miękkie ok. 5-10 min.
5. Podawaj gorące.

Smacznego!









































Pine plums
Ingredients:
  • sour plums (fresh or frozen)
  • a handful of pine needles
  • 1 tablespoon honey (I used Buckwheat honey)
  • 2 tablespoons brown sugar Demerara
  • 3 tablespoons water
  • few drops of oil
Method:
1. Grease the pan with a thin layer of oli.
2. Dissolve the sugar and honey over low heat - do not mix!
3. Add water and pine needles - stir several times until needles covere with caramel.
4. Add deseeded plums to needles and honey and heat, until the plums are soft approx. 5-10 min.
5. Serve hot (alone or with ice creams, pudding, yoghurt and muesli).

Enjoy!


sobota, 4 marca 2017

Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem

Wczorajsza wichura z gradem miała wielką ochotę oderwać nasz balkon od bloku, miotając we wszystkie strony przybalkonowe drzewa.
Dziś było tak pięknie i ciepło, że nie chciało się wracać do domu :)
Słońce, pierwsze ciepłe powiewy wiatru i radosne trele ptaków skutecznie wyciągnęły ludzi z domów i zabawiały na zewnątrz do pierwszych szarości na zachodzie.
Po długim spacerze w końcu wróciłam do domu, gdzie czekała nie mniej słoneczna zupa.
Klasyka kuchni amerykańskiej i brytyjskiej - treściwy i kremowy anglosaski chowder!
Przepyszna zupa zabielana mlekiem, z dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza.
Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron, oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach.
Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe.
Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc w nim kukurydzianą podstawę z delikatnym pstrągiem i ukochanym, zdrowym jarmużem :)
Zabieliłam mlekiem kokosowym i zaostrzyłam chili.
Wyszło niesamowicie pysznie, treściwie i lekko zarazem, a to wszystko w zaledwie 40 min. i w kolorze dzisiejszego, marcowego słońca :)
Czas zakasać rękawy i przygotować to świetne danie!








































Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem
Potrzebujesz:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 mały ziemniak 
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 150g jarmużu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 600ml bulionu warzywnego
  • ok. 200g pstrąga
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Pora pokrój w talarki, czosnek drobno posiekaj, odsącz kukurydzę, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej i wrzuć pora, czosnek, kukurydzę, ziemniaka, cytrynową skórkę i przyprawy- podsmażaj na małym ogniu przez ok.10 min., często mieszając.
3. Do garnka dorzuć porwany na mniejsze części i pozbawiony grubych łodyg jarmuż - podsmażaj kolejne 5 min., często mieszając.
4. Całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Na małym ogniu gotuj przez 20 min.
5. Pstrąga przypraw pieprzem i solą, obtocz w mące i usmaż.
6. Zupę dopraw pieprzem i solą do smaku.
7. Podawaj gorącą z niewielkimi kawałkami ryby.

Smacznego!




























Corn chowder with kale and trout
Ingredients:
  • 1 can of corn
  • 3 garlic cloves 
  • 1 small leek
  • 1 small potato
  • grated zest of 1/3 lemon
  • 2 bay leaves
  • 2 tablespoons oil
  • 150g kale
  • 1/2 teaspoon chili flakes
  • 1/2 teaspoon smoked paprika
  • 1/3 teaspoon dried thyme
  • 1 can coconut milk
  • 600ml vegetable stock
  • approx. 200g Trout
  • 2 tablespoons flour
  • Salt and pepper
Method:
1. Cut the leek into slices, chop finely the garlic, drain corn, peel and cut  potato into small cubes.
2. In a saucepan, heat the oil and put leek, garlic, corn, potato, lemon zest and spices- fry over low heat for about 10 min., stirring frequently.
3. Put into the saucepan caught on smaller parts and devoid of thick stalks kale - fry another 5 minutes, stirring frequently.
4. Pour in coconut milk and vegetable stock. Cook over low heat for 20 minutes.
5. Season trout with salt and pepper, flour and fry.
6. Season soup with pepper and salt to taste.
7. Serve hot with small pieces of fish.

Enjoy!



























W akcji: Kuchnia Ameryki Północnej 2017 Jedzmy ryby!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...