poniedziałek, 22 stycznia 2018

Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami

Dawno nie było tu żadnej zupy!
A przecież parujący talerz płynnej dobroci nie raz rozlewał po trzewiach troskliwe ciepło w zimowe popołudnia, kiedy dotarło się w końcu do domu labiryntem śnieżnych, ulicznych zasp ;)
Dziś prawdziwa zimowa ostoja zmarzniętych brzuchów!
Kremowa zupa z selerem korzeniowym i ziemniakami, a do tego gruszki skąpane w białym winie.
Słodkie i doskonale uzupełniające całość.
W aromatach dominuje czarny pieprz z gałką muszkatołową i odrobiną tymianku - taki mały szaliczek dla podniebienia :)
A jeśli macie ochotę, możecie dorzucić sobie zeskwierczone, cienkie i pokruszone plasterki boczku lub zwieńczyć całość kleksem śmietany.
Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D







































Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami 
Potrzebujesz:
  • 300g selera korzeniowego
  • 500g ziemniaków
  • 200g pora
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • świeża posiekana natka pietruszki
Winne gruszki:
  • 2 gruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w bulionie do miękkości.
2. Do ugotowanych warzyw dodaj tymianek i gałkę muszkatołową- zblenduj/ zmiksuj całość na zupę krem.
3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4. Podawaj z porcją winnych gruszek i posiekaną natką pietruszki.

Winne gruszki:
1. Gruszki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
2. Rozpuść masło na patelni i podsmaż na nim gruszki.
3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podlej winem i gotuj przez ok. 15min. na średnim ogniu.

Smacznego!







































Creamy celery and potato soup with wine pears
Ingredients:
  • 300g of root celery
  • 500g potatoes
  • 200g leek
  • 1l vegetable broth
  • 1/2 teaspoon of dried thyme
  • a large pinch of nutmeg
  • salt, pepper, lemon juice to taste
  • fresh chopped parsley
Wine pears:
  • 2 pears
  • 2 teaspoons of butter
  • 1/2 glass of white wine
  • salt and pepper
Method:
1. Peel vegetables, cut into smaller pieces and cook in broth until soft .
2. Add thyme and nutmeg to boiled vegetables - blend whole until cream soup consistency.
3. Season to taste with salt, pepper and lemon juice.
4. Serve with a portion of wine pears and chopped parsley.

Wine pears:
1. Wash pears, remove the seed nests and cut fruit into cubes.
2. Melt the butter in a pan and fry pears on it.
3. Season with salt and pepper, then pour wine and cook for about 15 minutes on medium heat.

Enjoy!


2 komentarze:

  1. Ubóstwiam selera! Z gruszką kiedyś jadłam w sałatce i było pysznie, więc zakładam, że zupka jest świetna. Piękne talerze! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeeej, jesteś chyba jedyną osobą, od której słyszałam, że jest taką fanką selera :D Dziękuję i polecam, jest naprawdę pysznie! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...