A przecież parujący talerz płynnej dobroci nie raz rozlewał po trzewiach troskliwe ciepło w zimowe popołudnia, kiedy dotarło się w końcu do domu labiryntem śnieżnych, ulicznych zasp ;)
Dziś prawdziwa zimowa ostoja zmarzniętych brzuchów!
Kremowa zupa z selerem korzeniowym i ziemniakami, a do tego gruszki skąpane w białym winie.
Słodkie i doskonale uzupełniające całość.
W aromatach dominuje czarny pieprz z gałką muszkatołową i odrobiną tymianku - taki mały szaliczek dla podniebienia :)
A jeśli macie ochotę, możecie dorzucić sobie zeskwierczone, cienkie i pokruszone plasterki boczku lub zwieńczyć całość kleksem śmietany.
Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D
Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami
Potrzebujesz:
- 300g selera korzeniowego
- 500g ziemniaków
- 200g pora
- 1l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- świeża posiekana natka pietruszki
Winne gruszki:
- 2 gruszki
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w bulionie do miękkości.
2. Do ugotowanych warzyw dodaj tymianek i gałkę muszkatołową- zblenduj/ zmiksuj całość na zupę krem.
3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4. Podawaj z porcją winnych gruszek i posiekaną natką pietruszki.
Winne gruszki:
1. Gruszki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
2. Rozpuść masło na patelni i podsmaż na nim gruszki.
3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podlej winem i gotuj przez ok. 15min. na średnim ogniu.
Smacznego!
Creamy celery and potato soup with wine pears
Ingredients:
- 300g of root celery
- 500g potatoes
- 200g leek
- 1l vegetable broth
- 1/2 teaspoon of dried thyme
- a large pinch of nutmeg
- salt, pepper, lemon juice to taste
- fresh chopped parsley
Wine pears:
- 2 pears
- 2 teaspoons of butter
- 1/2 glass of white wine
- salt and pepper
Method:
1. Peel vegetables, cut into smaller pieces and cook in broth until soft .
2. Add thyme and nutmeg to boiled vegetables - blend whole until cream soup consistency.
3. Season to taste with salt, pepper and lemon juice.
4. Serve with a portion of wine pears and chopped parsley.
Wine pears:
1. Wash pears, remove the seed nests and cut fruit into cubes.
2. Melt the butter in a pan and fry pears on it.
3. Season with salt and pepper, then pour wine and cook for about 15 minutes on medium heat.
Enjoy!
Ubóstwiam selera! Z gruszką kiedyś jadłam w sałatce i było pysznie, więc zakładam, że zupka jest świetna. Piękne talerze! :)
OdpowiedzUsuńJeeej, jesteś chyba jedyną osobą, od której słyszałam, że jest taką fanką selera :D Dziękuję i polecam, jest naprawdę pysznie! :D
Usuń