czwartek, 18 stycznia 2018

Papanasi - rumuńskie pączki serowe

W ostatnim poście wspomniałam o świecie oprószonym zimnym cukrem pudrem i gdybym miała podobnie porównać dzisiejsze zaśnieżenie, to raczej jest to warstwa cukru pudru wymieszana razem z gęstym lukrem w ilościach hurtowych....tak przynajmniej na 7 cukierni ;P
I to jest prawdziwa zima!
A w niej karnawał!
A w nim miejsce na mnóstwo zabawy i pyszności, których głównymi bohaterami stają się pączki wszelakie.
U mnie swoją premierę mają pierwsze pączki, jakie w ogóle smażyłam :D
Papanasi, czyli rumuńskie pączki serowe to pyszne oponki wypełnione tradycyjnie kwaśną śmietaną i wiśniową konfiturą, a na ich wierzchach dumnie prezentują się, także usmażone, oponkowe środki oprószone cukrem pudrem.
Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa papa lub pappa, które oznacza jedzenie dla dzieci :)
Są małe, miękkie w środku i odrobinę chrupiące z zewnątrz, a dodatek śmietany z wiśniami sprawia, że stają się naprawdę niezwykłym deserem, od którego ciężko się oderwać :D
Przygotowywanie ich jest łatwą przyjemnością, o pięknym zapachu wanilii i cytryny.
Wałki w dłoń, wiśnie na stół i kawa na ławę!
Papanasi nadchodzą! :D








































Papanasi
na ok. 15 sztuk
Potrzebujesz:

  • 250g twarogu w kostce lub ricotty
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150g mąki pszennej + do podsypania
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek cukru z wanilią 
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
  • kwaśna śmietana
  • dżem/konfitura wiśniowa
  • cukier puder
Sposób przyrządzenia:
1. Rozdrobnij twaróg widelcem i zmiksuj dokładnie z jajkiem, żółtkiem sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem i solą.
2. Dodaj mąkę z sodą i zagnieć na ciasto (powinno być odrobinę lepkie).
3. Podsyp blat mąką i zagniataj jeszcze prze ok. 2min.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5cm i wycinaj oponki, np: szklanką, a dziurki kieliszkiem.
5. Oponki i kuleczki smaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175*C.
6. Usmażone pączki odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
7. Podawaj oponki wypełnione śmietaną i konfiturą wiśniową z kulką na wierzchu i oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!







































Papanasi - Romanian donuts
for about 15 donuts
Ingredients:
  • 250g of cottage cheese or ricotta
  • 1 egg
  • 1 egg yolk
  • 150g of wheat flour + for sprinkling
  • juice and zest of 1 lemon
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 5 tablespoons of vanilla sugar
  • pinch of salt
  • deep frying oil
Additionally:
  • sour cream
  • cherry jam
  • powdered sugar
Method:
1. Crush the cottage cheese/ ricotta with a fork and mix thoroughly with egg, egg yolk, lemon zest and juice, sugar and salt.
2. Add the flour, baking soda and knead into the dough (it should be a bit sticky).
3. Place the dough on a flour-covered board and knead for 2 minutes.
4. Roll out the dough to a thickness of approx. 0.5cm and cut out donuts, eg with a glass, and holes with a vodka glass.
5. Fry the donuts and balls in a deep fat heated to 175 * C.
6. Put fried donuts on paper towels to drain off excess fat.
7. Serve the donuts filled with sour cream and cherry jam with the ball on top and sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!




6 komentarzy:

  1. Pogoda zrobiła się straszna i brakuje pozytywnego elementu - te pączki pojawiły się w idealnym momencie, bo takiego pocieszacza potrzebuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Okazuje się, że większość krajów, regionów, ma soją wersję takich smażonych słodkości z serem. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i to jest właśnie bardzo fajne :D niby podobne, a jednak zawsze coś ciekawego, nowego w starym można odkryć :D polecam, są naprawdę warte uwagi! :)

      Usuń
  3. Kusisz bardzo!! Pączki wyglądają przepysznie, zapisuję przepis! :)



    https://buszujwkuchni.com - zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...