poniedziałek, 8 stycznia 2018

Zimowy kociołek warzywny z soczewicą

Znacie to fantastyczne uczucie, kiedy budzicie się w poniedziałek rano z błogą świadomością, że dziś nie trzeba się zrywać, bo i tak 3h temu odjechał autobus codziennie wożący Was do pracy?
To uczucie, kiedy macie nadprogramowy dzień wolny? :D
U mnie to właśnie dziś!
Wymykamy się z psiną na pierwszy spacer, a za drzwiami czeka nas oszroniona okolica, mieniąca się w słońcu tęczowym połyskiem kryształków lodu.
W słuchawkach Sheeran w duecie z Bocellim...prawie unosiłam się nad ziemią! ;)
Pierwszy raz w tym sezonie poczułam lekkie szczypanie mrozu...i wciąż czekam na to prawdziwe oblicze zimy! Z zaspami śniegu i trzeszczeniem pod butami.
W takie dni najlepiej smakują gorące, sycące dania z mnóstwem dobroci, tak jak to, które serwuję Wam dziś.
Odrobinę na włoską nutę warzywny kociołek z rozgrzewającą soczewicą, która jak nic innego otula brzuchy troską i pysznością.
Do tego cukinia, papryka i pomidory z oliwkami, bazylią i słonym wykończeniem serem feta.
Ciepłe, pyszne, proste :)
Koniecznie zafundujcie sobie porcję tego pysznego, warzywnego bałaganu i rozlejcie po wnętrzu trochę ciepła :)







































Zimowy kociołek warzywny z soczewicą
Potrzebujesz:
  • oliwa 
  • 2 duże cebule
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, suszone oregano, słodka papryka, pieprz cayenne do smaku
Dodatkowo:
  • ser feta
  • czarne oliwki
  • listki bazylii
  • grzanki/świeże pieczywo
Sposób przyrządzenia:
1. W dużym garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy.
2. Warzywa umyj, papryki pozbaw gniazd nasiennych, cebulę i czosnek łupin, a cukiniom odetnij końce.
3. Pokrój warzywa w większe, nieregularne części, jak na gulasz i wrzuć na rozgrzaną oliwę - smaż przez ok. 20min.
4. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i wodą.
5. Dorzuć przekrojone na pół oliwki i liście bazylii.
6. Wsyp czerwoną soczewicę, wymieszaj dokładnie i gotuj do miękkości soczewicy.
7. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i pieprzem cayenne.
8. Podawaj z pieczywem, dodatkową porcją listków bazylii, pokruszoną fetą i kilkoma czarnymi oliwkami.

Smacznego!




























Winter vegetable and lentil stew
Ingredients:
  • olive oil
  • 2 large onions
  • 2 small courgettes
  • 2 red peppers
  • 2 cans of tomatoes
  • 3 garlic cloves
  • 2 tablespoons of black olives
  • 1/2 cup of red lentils
  • 1 handful of fresh basil leaves
  • 1 glass of water
  • salt, pepper, dried oregano, sweet pepper, cayenne pepper to taste
Additionally:
  • feta cheese
  • black olives
  • basil leaves
  • toasts / fresh bread
Method:
1. In a large pot warm up 3-4 tablespoons of olive oil.
2. Wash vegetables, deseed peppers, peel onions and garlic and cut off the ends of courgettes.
3. Cut vegetables into larger, irregular parts for goulash and put them on hot oil - fry for about 20 minutes.
4. Pour canned tomatoes and water into fried veggies.
5. Add halved olives and basil leaves.
6. Put in red lentils, mix thoroughly and cook until the lentils are tender.
7. Season all to taste with salt, pepper, dried oregano, sweet pepper and cayenne pepper.
8. Serve with bread, an additional portion of basil leaves, crushed feta cheese and a few extra black olives.

Enjoy!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...