wtorek, 13 lutego 2018

Dyniowe curry z kurczakiem i fasolką

Czas rozjaśnić trochę tę burą zimę!
Żeby chociaż jeszcze była biała i puchata, a tymczasem jest szaro, ponuro, czasami lekko coś sypnie się z nieba zasnutego grubą warstwą smogu.
Dlatego posyłam dzisiaj dyniowe curry w kolorze zachodzącego słońca w towarzystwie mięciutkiego kurczaka, zielonej fasolki i śnieżnobiałej porcji ryżu :D
Całość raduje nie tylko kolorami ale także mnóstwem aromatów ciepłych Indii i wspaniałym smakiem :)
Wyraziście przyprawiona dynia i kurczak w słonecznym sosie rozjaśnią myśli i ogrzeją oplecione Lutym podniebienia, a zielone dodatki pod postacią chrupiącej fasolki i rzutu natki pietruszki dostarczą wzmocnienia na resztę dnia.
Nie czekajcie! Sami rozpędźmy szarości tym pysznym, pożywnym i przepięknym curry z dynią! :D







































Dyniowe curry z kurczakiem i fasolką 
Potrzebujesz:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 400g dyni piżmowej
  • 1 łyżeczka sproszkowanego curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • puszka mleczka kokosowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 200g ugotowanej fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ugotowany ryż
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj i wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem.
2. Dynię obierz ze skórki, pozbaw nasion i pokrój w ok. 1 cm kostkę - dodaj do cebuli i duś całość pod przykryciem przez ok. 15 min., mieszając od czasu do czasu.
3. Do dyni z cebulką dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4. Kurczaka pokrój na paski lub w kostkę i dodaj do dyni.
5. Zalej całość mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki - gotuj pod przykryciem przez 20min.
6. Dopraw curry solą i pieprzem do smaku, dodaj sok z pomarańczy i wmieszaj połowę natki pietruszki.
7. Podawaj gorące curry z ryżem, fasolką szparagową, posypane natką pietruszki.

Smacznego!








































Pumpkin curry with chicken and green bean
Ingredients:
  • 2 onions
  • 3 cloves of garlic
  • 2cm fresh ginger
  • 4 tablespoons of oil
  • 400g of butternut squash
  • 1 teaspoon of powdered curry
  • 1/2 teaspoon of turmeric
  • 1 teaspoon of smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of ground cumin
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • 1 teaspoon of sweet pepper
  • 1 teaspoon garam masala
  • 1/2 teaspoon of chili flakes
  • salt and pepper to taste
  • 1 can of coconut milk
  • 1 can of diced ​​tomatoes
  • 2 chicken breasts
  • juice of 1/2 an orange
  • 200g of cooked green beans
  • 2 tablespoons chopped parsley
  • cooked rice
Method:
1. Chop onions, garlic and ginger and put in a deep frying pan with hot oil.
2. Peel the pumpkin, remove the seeds and dice in about 1 cm pieces - add to the onion and cook covered for about 15 minutes, stirring from time to time.
3. Add all spices to the pumpkin and onion and mix thoroughly.
4. Cut the chicken into strips or dice it and add to the pumpkin.
5. Pour coconut milk in  along with canned tomatoes - cook covered for 20 minutes.
6. Season the curry with salt and pepper to taste, add orange juice and stir in half the parsley.
7. Serve hot curry with rice, green beans, sprinkled with parsley.

Enjoy!





























W akcji: Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

2 komentarze:

  1. Cudowne aromaty, takie zestaw przypraw, który bardzo mi odpowiada! Do tego cytrusowa nuta. Super.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...