Można sobie wybrać zależnie od dnia, co komu pasuje ;)
Spojrzałam ostatnio na szafkę, na której piętrzą się pudełka z ususzonymi grzybami z ostatniej ogromnie grzybowej jesieni i przeleciały mi przez myśl nitki babiego lata błyszczące się w jesiennym słońcu, kiedy przechodziło się leśną polanką w poszukiwaniu brązowych kapeluszy między trawami.
I zapachniało mi tymi złocistymi promieniami słońca rozświetlającymi wielobarwne liście...więc wybrałam, że wspomnę na talerzu jesień, bo wiosna już u progu i zaraz będzie można przeżywać ją świeżą na nowo :)
A zatem sycące, kremowe kaszotto pełne aromatów ziół i suszonych grzybów!
Bardzo wyraziste, dość wytrawne i esencjonalne, a co najważniejsze niezwykle proste.
Na białym winie, z odrobiną masła i pysznym parmezanem, czyli tak jak przystało na danie inspirowane włoskim risotto.
A do tego głęboki smak suszonych grzybów i świeży ziołowy aromat, który spaja całość :)
Wszystko w typowo jesiennych barwach i zapachach, aż słychać szelest liści ;)
Kremowe kaszotto ziołowe z suszonymi grzybami
Potrzebujesz:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki klarowanego masła/ oleju rzepakowego
- 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 szklanka białego wina
- 70g suszonych grzybów
- 1 szklanka wody po namaczaniu grzybów
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 40g tartego parmezanu
- 1/2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Suszone grzyby namaczaj w zimnej wodzie przez 45min-1h.
2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek poszatkuj i zeszklij w dużej, głębokiej patelni.
3. Do zeszklonych warzyw dodaj listek laurowy i posiekany rozmaryn - wymieszaj.
4. Suchą kaszę wsyp na patelnię z cebulką i dokładnie wymieszaj, aż kasza połączy się ze składnikami i pokryje tłuszczem.
5. Zalej kaszę białym winem, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
6. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj w kaszę.
7. Wlej wodę z namaczania grzybów, przykryj i czekaj, aż kasza wchłonie płyn, mieszając od czasu do czasu - tak samo postąp z bulionem, dolewając go partiami.
8. Wmieszaj dokładnie tarty parmezan i masło.
9. Dopraw kaszotto papryką, tymiankiem, solą, pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego!
Creamy herbal buckwheat groatsotto with dried wild mushrooms
Ingredients:
- 1 large onion
- 3 cloves of garlic
- 1 teaspoon of chopped fresh rosemary
- 1 bay leaf
- 2 tablespoons of clarified butter / rapeseed oil
- 2 glasses of unroasted buckwheat
- 1 glass of white wine
- 70g of dried wild mushrooms
- 1 glass of soaking mushrooms water
- 500ml vegetable broth
- 1 teaspoon of sweet ground paprika
- 1/2 teaspoon of dried thyme
- 40g grated parmesan cheese
- 1/2 tablespoon of butter
- 2 tablespoons chopped parsley
- salt and pepper to taste
Method:
1. Soak ried mushrooms in cold water for 45min-1h.
2. Dice onion finely, chop garlic and fry in a large, deep pan.
3. Add bay leaf and chopped rosemary to the onion - mix.
4. Put dry buckwheat into a frying pan with the onion and mix thoroughly until the groats will combine with the ingredients and cover with fat.
5. Pour white wine into pan, cover with a lid and cook over medium heat until the groats absorb liquid.
6. Cut soaked mushrooms into smaller pieces and stir in groats.
7. Pour in the soaking mushroom water, cover and wait for buckwheat groats to absorb the liquid, stirring from time to time - do the same with the broth, adding it in portions.
8. Mix thoroughly grated Parmesan cheese and butter in.
9. Season groatsotto with paprika, thyme, salt, pepper and parsley.
Enjoy!
Zdrowo i aromatycznie, super!
OdpowiedzUsuń