I nie od dziś wiadomo, że przez żołądek prowadzi czerwony szlak do serca :)
Dlatego z okazji Dnia opływającego w serduszka wszelakich rozmiarów i o najróżniejszych odcieniach czerwieni przedstawiam Wam przepyszny sernik, podwójnie czekoladowy, bo czy jest jakiś słodszy afrodyzjak? ;)
I czy są pyszniejsze wąsy do zlizania, niż właśnie te czekoladowe?
Do tego kwaskowate wiśnie, cudownie przełamujące słodycz ciasta i chrupiący, ciemny spód z ciasteczek Oreo.
Dziś jest podwójne przyzwolenie na wzajemne rozpieszczanie, a więc nie żałujmy sobie czułości i pyszności...także w pozostałe dni w roku :)
Oto sernik, który z pewnością osłodzi Wam dzisiejsze spotkania przy jeszcze głębszych spojrzeniach.
A jeśli tym razem spędzacie ten dzień sami lub wcale nie obchodzicie Walentynek, to nic straconego!
Przecież miłość do siebie, w tym rozpieszczanie podniebień, jest najważniejsza na co dzień! :D
Podwójnie czekoladowy sernik z wiśniami
Potrzebujesz:
Spód
- 250g ciasteczek Oreo
- 70g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 700g twarogu półtłustego
- 250g Mascarpone
- 4 łyżki mleka
- 200g białej czekolady
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 200g mrożonych wiśni
Polewa
- 50g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/ masła
Sposób przyrządzenia:
Spód
1. Ciasteczka (wraz z nadzieniem) zmiksuj w malakserze na proszek i wymieszaj dokładnie z rozpuszczonym masłem.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasteczkową masę - dokładnie wyrównaj i dociśnij np: przy pomocy dna szklanki.
3. Włóż do lodówki na 20min.
Masa serowa
1. Twaróg podziel na mniejsze części i umieść w robocie kuchennym razem z mlekiem i serkiem Mascarpone - zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy serowej - dokładnie połącz.
3. Ciągle miksując wbijaj do masy serowej jajka, pojedynczo.
4. Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną - dokładnie zmiksuj.
5. Wylej 1/3 masy na schłodzony ciasteczkowy spód, następnie ułóż na masie połowę wiśni, zalej kolejną porcją masy serowej, ułóż pozostałe wiśnie i wylej ostatnią porcję masy serowej.
6. Piecz w 170*C przez 40min.
Polewa
1. Czekoladę rozpuść z masłem/ olejem kokosowym i polej gotowy sernik.
Smacznego!
Double chocolate cherry cheesecake
Ingredients:
Bottom
- 250g Oreo cookies
- 70g of melted butter
- 700g semi-fat cottage cheese
- 250g Mascarpone
- 4 tablespoons of milk
- 200g white chocolate
- 4 eggs
- 3 flat tablespoons of potato flour
- 3/4 cup of sugar
- 200g of frozen cherries
- 50g of dark chocolate
- 1/2 teaspoon of coconut oil / butter
Bottom
1. Mix the cookies (including filling) in the food processor until powdered and mix thoroughly with melted butter.
2. Lay the springform with baking paper and place the cookie mass - align it carefully and press it down, for example: using the bottom of the glass.
3. Put in the fridge for 20 minutes.
Cheesy mass
1. Divide the cottage cheese into smaller parts and place it in a food processor with Mascarpone and milk - blend until smooth, uniform mass.
2. Dissolve white chocolate in a water bath and add to the cheese mass - combine thoroughly.
3. Crush eggs in, still mixixing, to the cheese mass, individually.
4. Add sugar and potato flour - mix thoroughly.
5. Pour 1/3 of the mass onto the cooled cookie-shaped bottom, then place half the cherries on the mass, fill with another portion of cheese mass, arrange the remaining cherries and pour out the last portion of cheese mass.
6. Bake at 170 * C for 40min.
Topping
1. Dissolve the chocolate with butter / coconut oil and pour over the ready cheesecake.\
Enjoy!
Sernik wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńJa tam dzisiaj tylko siebie kocham ;)
to najważniejsze! :) dzięki! :D
UsuńWygląda obłędnie :) Chyba trafi na moją listę weekendowych wypieków :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :D daj znać, jak Ci wyszedł i czy smakował :)
UsuńWiśnie z czekoladą to bardzo udane połączenie, a jeszcze w moim ukochanym serniku...boski :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O tak, wiśnie z czekoladą to klasyka :)
UsuńDzięki, bardzo mi miło! :)
Świetny! Widać, że rozkosznie kremowy. Do tego czekolada i wiśnie- mega!
OdpowiedzUsuńRozkoszny! Właśnie to słowo najlepiej oddaje stan tego ciasta! :) dziękuję :D
Usuńzakochałam się w nim <3
OdpowiedzUsuńjest zaszczycony, nawet się trochę zarumienił :) dzięki!
Usuń