niedziela, 4 lutego 2018

PROJEKT ŚNIADANIE: Cynamonowe tosty francuskie z twarożkiem, miodem gryczanym i jeżynami

Niedzielne śniadania to nic innego, jak poranna celebracja trwającej chwili, która akurat w niedziele ma to do siebie, że często jest z gumy ;)
Na jedną z takich celebracji polecam całym podniebieniem zaprosić tosty w stylu francuskim, mięciutkie w środku z lekko chrupiącą jajeczną skorupką.
Te akurat także z posmakiem cynamonu, a na nich pyszny, świeży twarożek, kilka kleksów jogurtu greckiego, mrożone jeżyny i maliny, które swoją słodką kwaskowatością świetnie pasują do twarożku i cynamonu :)
No i miód gryczany, który swoim zdecydowanym smakiem z nutą karmelu zwieńcza i łączy całość w śniadanie mistrzów niedzielnych poranków!
Do tego możecie zapuścić w tle ulubione radio lub płytę i zaparzyć kawę lub herbatę, a może nawet pójść dalej i podać to tostów gorące kakao :)
Niezależnie od tego, co wybierzecie, to uwierzcie, że po takim rozpoczęciu dnia uśmiech nie zejdzie Wam z twarzy przynajmniej do następnego poranka ;)







































Cynamonowe tosty francuskie z twarożkiem, miodem gryczanym i jeżynami
na 2 porcje
Potrzebujesz:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 kromki pszennego chleba
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Do tego:
  • twaróg w kostce
  • jogurt grecki
  • mrożone jeżyny/maliny/wiśnie
  • miód gryczany
Sposób przyrządzenia:

1. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, dodaj mleko i cynamon - dokładnie wymieszaj.
2. Na patelni rozpuść masło lub rozgrzej olej.
3. Kromki chleba maczaj w jajku z obu stron i smaż z obu stron na złoto.
4. Podawaj gorące tosty z pokruszonym twarogiem, kleksami jogurtu, mrożonymi owocami i polane miodem.

Smacznego!










































Cinnamon French toasts with cottage cheese, buckwheat honey and blackberries
for 2 servings
Ingredients:
  • 2 eggs
  • 1/4 glass of milk
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • 4 slices of wheat bread
  • clarified butter or oil for frying
Additionally:
  • cottage cheese
  • Greek yoghurt
  • frozen blackberries / raspberries / cherries
  • Buckwheat honey
Method:
1. Whisk eggs with milk and cinnamon in a deep plate.
2. Dissolve the butter or heat the oil in the pan.
3. Dip slices of bread in egg mixture on both sides and fry on both sides until gold.
4. Serve hot toasts with pieces of cottage cheese, yogurt blots, frozen fruit and honey.

Enjoy!





























W akcji: Kanapkownia

8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, dawno już nie jadłam tostów francuskich i chyba będę musiała niedługo zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) to jeden z lepszych sposobów na zimowe śniadanie :)

      Usuń
  2. Wyśmienite śniadanko :) Z wielką chęcią zjadłabym takie tosty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, bardzo mi miło! :D Polecam, czym tylko mogę :)

      Usuń
  3. To już wiem, co za niedługo będę jadła na śniadanie :D Pycha! Obłęd!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki! :D mam nadzieję, że będzie smakować :D

      Usuń
  4. mnaiaaaam, śniadanie mistrzów :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...