Dzień Kobiet, opleciony ramą wielobarwnych tulipanów, goździków i pończoch :)
Taka okazja zasługuje na piękną i pyszną oprawę talerzy, a przede wszystkim kobiecą!
Jak to danie, które stawiam na blogowym stole dla wszystkich, jednak dziś, ze szczególnym wyróżnieniem Pań :)
Bo jesteśmy silne i mieszkamy czasem w skorupkach, przez które nie łatwo się przebić do słodkiego wnętrza. Zawsze jednak jesteśmy mocną podstawą pełną miłości i troski, jak chrupiące i delikatne zarazem rosti ze słodkich ziemniaków w podstawie dania.
Bywamy też wiotkie i zwiewne, jednak nigdy nijakie, z głowami pełnymi pomysłów i oczami pełnymi nadziei, jak gniazdko ze szpinaku w nadziei kolorze i z wyraźnym czosnkowym akcentem.
W końcu jesteśmy jasne, miękkie i zwarte jednocześnie, wabiące lekkością, pełne ciepła i super mocy, niczym delikatne jajko w koszulce o pięknym krągłym kształcie, o sprężystej białej otoczce i płynnym, delikatnym wnętrzu pełnym dobra i koloru słońca.
Do tego szczypiorek i świeżo mielony czarny pieprz...pazura mieć trzeba od czasu do czasu! :)
To wszystko razem tworzy niesamowitą harmonię smaków i kolorów, tak jak my wszystkie w świecie, bo czymże byłby świat bez dziewczyn, kobiet wszelkiego pokroju? ;)
A zatem batatowe rosti z czosnkowym szpinakiem, zwieńczone jajkiem w koszulce...i niech się dzieje miłość, szacunek, wsparcie i jedność jajników z kwiatami we włosach! :D
Wszystkiego dobrego!
Jajko w koszulce na czosnkowym szpinaku i rosti z batatów
na 3-4 porcje
Potrzebujesz:
Rosti z batatów:
- 1 duży batat (ok.600g)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Czosnkowy szpinak:
- 3 garści świeżych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Jajko w koszulce:
- 3-4 jajka
- 2 łyżki białego octu winnego
- garnek z gotującą się wodą
Do tego:
- świeży posiekany szczypiorek
- mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rosti z batatów:
Rosti z batatów:
1. Batata obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Wymieszaj razem z jajkiem, solą i pieprzem.
3. Smaż niezbyt grube placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Czosnkowy szpinak:
1. Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plasterki.
2. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju, dodaj liście szpinaku, szczyptę soli i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmięknie (ok.5min.)
Jajko w koszulce:
1. Do wrzącej wody dodaj ocet - zamieszaj mocno dużą łyżką tak, aby powstał wir.
2. W sam środek wiru wbij ostrożnie jajko - gotuj 2-3 min.
Całość:
1.Na placuszki ze słodkich ziemniaków ułóż gniazdko z czosnkowego szpinaku i umieść w nim jajko.
2. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i oprósz czarnym pieprzem.
Smacznego!
Poached egg on garlic spinach and sweet potato rosti
for 3-4 servings
Ingredients:
Sweet potato rosti:
- 1 large sweet potato (approx. 600g)
- 1 egg
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- frying oil
Garlic spinach:
- 3 handfuls of fresh spinach leaves
- 1 clove of garlic
- pinch of salt
Poached egg:
- 3-4 eggs
- 2 tablespoons of white wine vinegar
- pot with boiling water
Additionally:
- fresh chopped chives
- ground black pepper
Method:
Sweet potato rosti:
1. Peel sweet potato and grate on a large mesh grater.
2. Mix together with the egg, salt and pepper.
3. Fry not too thick fritters on hot oil from both sides until golden.
Garlic spinach:
1. Peel garlic and cut into slices.
2. Saute in a small amount of oil, add spinach leaves, a pinch of salt and fry, stirring occasionally until the spinach softens (about 5 minutes)
Poached egg:
1. Add vinegar to boiling water - stir with a large spoon so that the vortex is formed.
2. In the middle of the vortex, carefully crush the egg - cook for 2-3 minutes.
Whole:
1. Place a nest of garlic spinach on sweet potato rosti and place poached egg in it.
2. Sprinkle with chopped chives and black pepper.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz