A te były przeszczęśliwe!
Bo przecież wiosna już prawie w drzwiach stoi, Wielkanoc to takie radosne święta i w głowie zielono od tej trawy, co nieśmiało wychyla swoje świeże listki spod ziemi :D
Zmówiły się dwie takie rozradowane kurki i przyniosły dziś pomysł na pyszne wielkanocne ciastka jajeczka.
Od brązowej te z żółtym środkiem, pełne pysznego domowego lemon curdu (z tego przepisu) pachnącego świeżością cytryny.
A od pstrokatej te nakrapiane, wypełnione ganache z białej czekolady i wiórków kokosowych.
Obie wersje słodkie, chrupiące, pełne kremowego wnętrza...i obie malują tak samo duży uśmiech na twarzy rozanielonego konsumenta :)
Podobnie radośnie będą prezentować się na wielkanocnych stołach lub koszyczkach :)
Zagniatajcie kruche ciasto i poślijcie na świąteczne stoły trochę radości!
Ciastka jajeczka
na ok. 25 sztuk
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 85g masła
- 1 jajko
- 80g cukru
- 210g mąki pszennej + do podsypywania
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie cytrynowe:
- lemon curd (np: z tego przepisu)
Nadzienie kokosowe:
- 100ml słodkiej śmietanki 30%
- 150g białej czekolady
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- cukier puder
- roztopione 3 kostki ciemnej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45min.
3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na grubość ok. 3mm.
4. Wycinaj ciastka za pomocą foremki w kształcie jajka, a dziurki np: kieliszkiem - jajek całych i z dziurką powinno być tyle samo.
5. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 4-6min. w 170*C.
6. Upieczone i wystudzone ciastka z dziurką oprósz cukrem pudrem.
7. Przekładaj ciastka nadzieniami, smarując pełne ciastko kremem i nakładając na nie ciastko z dziurką.
Nadzienie kokosowe:
1. W małym rondelku podgrzej mocno śmietankę ale jej nie gotuj!
2. Zdejmij rondelek z palnika i wrzuć do śmietanki połamaną na kawałki białą czekoladę - mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką.
3. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i schłodź w lodówce.
Smacznego!
Eggs cookies
for about 25 cookies
Ingredients:
Cookie crust:
- 85g butter
- 1 egg
- 80g of sugar
- 210g of wheat flour + for dusting
- 1/2 teaspoon baking powder
Lemon filling:
- lemon curd (eg from this recipe)
Coconut filling:
- 100ml double cream
- 150g white chocolate
- 2 heaped tablespoons of coconut chips
Additionally:
- powdered sugar
- melted 3 cubes of dark chocolate
Method:
Cookie crust:
1. Knead a smooth and elastic dough using all cookie crust ingredients.
2. Form a ball, wrap in plastic wrap and put in the fridge for 45min.
3. Roll out the dough thinly to a thickness of approx. 3mm.
4. Cut the cookies with an egg-shaped mold, and the holes, for example with a vodka glass - it should be as many whole eggs as these with a hole.
5. Bake on a baking tray lined with baking paper for 4-6min. at 170 * C.
6. Baked and cooled cookies with a hole sprinkle with powdered sugar.
7. Spread the cookies with fillings, spreading the whole cookie with cream and putting a cookie with a hole on it.
Coconut filling:
1. Heat the cream in a small saucepan, but do not cook it!
2. Remove the saucepan from the burner and add chopped white chocolate to the cream - mix until the chocolate is completely dissolved and combined with the cream.
3. Add coconut flakes, mix and cool in the fridge.
Enjoy!
W akcji:
Twoje ciasteczka wyglądają niesamowicie! Schrupałabym wszystkie :D I przepiękne zdjęcia! PS. Jesteś w jakichś grupach na fb dla blogerów kulinarnych? Jeśli nie, polecam Ci Kulinarni blogerzy (grupa wsparcia) :)
OdpowiedzUsuńJeeeeeej, bardzo dziękuję! :D Ogromnie mi miło! :)
UsuńTak, jestem w dwóch grupach i z chęcią dołączę do tej polecanej przez Ciebie, dzięki! :D