poniedziałek, 26 marca 2018

Drożdżowe króliczki z czekoladą

Mięciutkie bułeczki z kawałkami czekolady to pyszny pomysł na wielkanocne słodkie co nieco o długich, chrupiących uszkach :)
Słodkie, miękkie ciasto drożdżowe pachnące śmietanką i ciepłą czekoladą, a to wszystko w kształcie uszatych króliczków z chrupiącymi ogonkami.
Późnym wielkanocnym porankiem, kiedy wszyscy już zachwycą się śniadaniem,a na stół wjadą wszelkie słodkości z pewnością niejeden gość sięgnie po drożdżowe cudo z uszami do herbaty, czy kawy :)
A dookoła sami najbliżsi ludzie, świąteczny, niespieszny klimat i wiosenna jasność żonkili i tulipanów.
Zaplatanie tych pysznych króliczków to czysta przyjemność, którą możecie dzielić w kuchni z najmłodszymi i świetnie się przy tym razem bawić :D
Koniecznie spróbujcie tych słodkich bułeczek!



























Drożdżowe króliczki z czekoladą
na 10 bułeczek
Potrzebujesz:
  • 20g świeżych drożdży
  • 75g cukru
  • 125ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 50g miękkiego masła
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 50g czekolady deserowej
Sposób przyrządzenia:
1. W rondelku na małym ogniu podgrzewaj mleko z cukrem i drożdżami, wciąż mieszając, do momentu rozpuszczenia się drożdży.
2. W dużej misce umieść mąkę, żółtka, aromat śmietankowy i sól, zalej całość letnim drożdżowym roztworem i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Dodaj kawałki miękkiego masła i zagniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
4. Gładkie i elastyczne ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1h do wyrośnięcia.
5. Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do wyrośniętego ciasta - zagnieć całość bardzo dokładnie.
6. Podziel ciasto na 10 równych części i jedną mniejszą (na ogonki).
7. Z każdej części uformuj cienki wałek i zapleć króliczka.
8. Króliczki ułóż na blasze do pieczenia i odstaw na 40min. do ponownego wyrośnięcia.
9. Każdego króliczka posmaruj białkiem i piecz 12-15min w 170*C.

Smacznego!







































Yeast bunnies buns with chocolate
for 10 buns
Ingredients:
  • 20g of fresh yeast
  • 75g of sugar
  • 125ml of milk
  • 300g of wheat flour
  • 2 egg yolks
  • 1 pinch of salt
  • 50g soft butter
  • 2 drops of a creamy aroma
  • 50g of dark chocolate
Method:
1. In a small saucepan, heat milk with sugar and yeast, stirring constantly, until the yeast is dissolved.
2. In a large bowl, place the flour, egg yolks, aroma of cream and salt, pour over whole with yeast liquid and start kneading the dough.
3. Add pieces of soft butter and knead until you get a smooth texture.
4. Cover the smooth and flexible dough with a cotton cloth and leave it to rise for 1 hour.
5. Chop finely chocolate and add to the rised dough - knead the whole very precisely.
6. Divide the dough into 10 equal parts and one smaller (for tails).
7. Form a thin roller from each part and plait the bunny.
8. Place the bunnies on a baking tray lined with baking sheet and leave for 40 minutes to rise again.
9. Brush every bunny with eggwhite and bake 12-15min at 170 * C.

Enjoy!








































W akcji: Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

6 komentarzy:

  1. Pomysłowe drożdzówki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł. Dorośli na święta zajadają się barszczem i bigosem a nasi najmłodsi...niekoniecznie. Świetny pomysł by sprawić im nieco więcej, także kulinarnych radości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację! Na pewno dobrze sprawdzą się w tej roli :) dziękuję! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...