W domu cisza, za oknem jakieś szemrania.
Wytężam słuch i oto niewyraźne odgłosy zmieniają się w najprawdziwszy, wczesnowiosenny ptasi trel! :D
I pomimo bardzo wczesnej pory, jakoś tak raźniej się zrobiło i powiało świeżością :)
Razem z porannym, radosnym ptasim koncertem posyłam Wam dzisiaj radosne wege-burgery!
Pyszne, soczyste i w pięknym kolorze, a to wszystko dzięki bogatej, warzywnej podstawie, na którą składają się buraki, marchew i cukinia.
Masa wiążąca całość to pyszna mieszanka ciecierzycy, tahini i płatków owsianych...what's not to love?! :D
Sycące, pełne zdrowia, wspaniałego smaku i naprawdę meeega!
Byłam pełna już po jednym i to bez żadnych dodatków.
A w dodatkach występują: surówka z kapusty pekińskiej z cytrynowym akcentem, humus, kiełki i kilka surowych, chrupiących dodatków zamkniętych w podpieczonej bułce pełnej ziaren.
Czy to nie brzmi jak eksplodująca smakowa feeria?
Mocne, kolorowe wejście w wiosnę!
I niby burger bez mięsa...a niczego mu nie brakuje :)
Koniecznie spróbujcie i przekonajcie się na własnych językach, jak pysznie jest wgryzać się w te różowe Burak-burgery!
Mega Burak-burgery
ok.8 szt.
Potrzebujesz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 buraki
- 2 duże marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 puszkę ciecierzycy (400g)
- 3 łyżki tahini
- 100g płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Surówka z kapusty pekińskiej:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- szczypta granulowanego czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
Dodatki:
- humus
- kiełki (u mnie brokułu)
- ogórek, papryka lub inne ulubione chrupiące warzywa
- opieczone pełnoziarniste bułki
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na 3 łyżkach oleju.
2. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj na patelnię do cebuli - smaż mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparują wszystkie soki z warzyw.
3. Ciecierzycę odsącz z płynu i umieść w robocie kuchennym razem z tahini, płatkami owsianymi i jajkiem- całość dobrze zmiksuj.
4. Połącz ciecierzycową pastę z warzywami.
5. Dodaj przyprawy i natkę pietruszki - dokładnie wymieszaj.
6. Z masy formuj kule wielkości piłki do tenisa, spłaszcz i smaż z obu stron do uzyskania pysznej skorupki - ok. 7min z każdej strony.
Surówka z kapusty pekińskiej:
1. Kapustę umyj, dokładnie osusz i pokrój na cienkie paski.
2. Wymieszaj ze wszystkimi składnikami sosu.
Burgery podawaj z surówką i dodatkami na opieczonych bułkach.
Smacznego!
Mega Beetroot burgers
about 8 burgers
Ingredients:
- 1 onion
- 2 cloves of garlic
- 2 beetroots
- 2 large carrots
- 1 small zucchini
- 1 can of chickpeas (400g)
- 3 tablespoons tahini
- 100g porridge oats
- 1 egg
- 1 teaspoon of salt
- 1 teaspoon of black ground pepper
- 1 teaspoon of coriander seeds
- 2 tablespoons chopped flat- leaf parsley
- frying oil
Chinese cabbage salad:
- 1/2 Chinese cabbage
- a pinch of garlic powder
- 1 tablespoon of natural yoghurt
- 1 tablespoon of mayonnaise
- 1 tablespoon of lemon juice
- salt to taste
Additionally:
- Hummus
- sprouts (I used broccoli one)
- cucumber, peppers or other favorite crunchy vegetables
- toasted wholemeal rolls
Method:
1. Cut Onions and garlic into cubes and saute on 3 tablespoons of oil.
2. Grate vegetables on a large mesh grater and add to the onion - fry, stirring from time to time until all the vegetable juices evaporate.
3. Drain chickpeas off the liquid and place in a food processor along with tahini, oatmeal and egg - blend the whole well.
4. Combine the chickpea paste with vegetables.
5. Add spices and parsley - mix thoroughly.
6. From the mass, form balls sized of a tennis ball, flatten it and fry on both sides until get crispy skin - about 7 minutes on each side.
Chinese cabbage salad:
1. Wash cabbage, dry thoroughly and cut into thin strips.
2. Mix with all the ingredients of the sauce.
Serve burgers with salad and toppings on toasted rolls.
Enjoy!
W akcji:
Teraz ptaszki będą śpiewać... wiosna idzie i mam nadzieję, że szybko przyjdzie :)
OdpowiedzUsuńA burger - na pewno świetnie smakuje ;)
O, tak! Niech już przyjdzie i wszystko zazieleni :)
UsuńBurgera polecam całym podniebieniem :D
Bardzo apetyczne te burakowe burgery, aż ślinka cieknie. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za dołączenie do mojej buraczanej akcji kulinarnej.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :) Pozdrawiam i ja! ^^
UsuńWygląda mega i zapewne mega smakuje! Super przepis!
OdpowiedzUsuńMega dzięki! :D
Usuń