A wśród tych wszystkich wspaniałych rzeczy, cały kosz kwiatów akacji!
W pięknym, waniliowym kolorze, o odurzającym zapachu miodu :)
Właściwie robinia akacjowa, która właśnie tak pięknie kwitnie, i którą zwiemy akacją potocznie nie jest prawdziwą akacją ;)
Prawdziwe rosną na terenie Afryki i Australii, gdzie karmią żyrafy i inne akacjolubne stworzenia.
Znaczna część zbiorów trafi do słoiczków i butelek w postaci słodkiego syropu, którym jeszcze napiszę ale zanim płynne kwiatowe słodkości, to jeszcze Akacjowe myszki!
Puszyste, delikatne racuszki pełne miodowych kwiatów, które usmażyłam na działce zaraz po powrocie z akacjobrania...i w których smaku utonęliśmy wszyscy! :)
A myszki dlatego, że każdy placuszek ma zielony ogonek z łodyżki, za który wystarczy delikatnie pociągnąć po usmażeniu, by w racuszku zostały same kwiaty :)
Koniecznie spróbujcie, bo szkoda przegapić tego sezonowego smakołyka!
Pamiętajcie tylko o zbieraniu kwiatów jadalnych w oddaleniu od miast i ruchliwych ulic, bo posmak spalin wcale nie będzie miłym urozmaiceniem dania ;)
Kwiaty akacji (robinii akacjowej) można zjadać także na surowo, są pysznie słodkie z miodowym posmakiem :)
Akacjowe myszki (racuchy z kwiatami akacji)
ok. 20 małych racuszków
Potrzebujesz:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- ok. 20 kwiatostanów robinii akacjowej
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj mleko, jajko i olej - wymieszaj/ zmiksuj całość na jednolite ciasto i odstaw na 5min.
3. W patelni rozgrzej olej.
4. Maczaj kwiaty akacji, trzymając za ogonek, w cieście i smaż z obu stron na złoto.
5. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
Acacia mice (pancakes with acacia flowers)
about 20 small pancakes
Ingredients:
- 1 cup of flour
- 1 egg
- 3/4 glasses of milk
- 1.5 teaspoons of baking powder
- 2 tablespoons of sugar
- 2 tablespoons of oil
- about 20 inflorescences of Robinia acacia
- frying oil
- powdered sugar
Method:
1. In a bowl, mix the flour, sugar and baking powder.
2. Add milk, egg and oil - mix / blend until single dough and leave for 5 minutes.
3. Heat the oil in a frying pan.
4. Dip the acacia flowers in a dough, holding the petiole, and fry on both sides until gold.
5. Sprinkle ready acacia mice pancakes with powdered sugar and serve.
Enjoy!
Smażyłam ostatnio placuszki z ricottą, ale kwiatki oberwałam z gałązki. W Twojej wersji byłoby szybciej ;) Super nazwa :)
OdpowiedzUsuńz ricottą musiały być jeszcze delikatniejsze! :)
Usuń