wtorek, 15 maja 2018

Z ŁĄKI NA TALERZ: Akacjowe myszki

Ten weekend obfitował w góry łąkowych i leśnych dobroci, które przywiozłam z działki.
A wśród tych wszystkich wspaniałych rzeczy, cały kosz kwiatów akacji!
W pięknym, waniliowym kolorze, o odurzającym zapachu miodu :)
Właściwie robinia akacjowa, która właśnie tak pięknie kwitnie, i którą zwiemy akacją potocznie nie jest prawdziwą akacją ;)
Prawdziwe rosną na terenie Afryki i Australii, gdzie karmią żyrafy i inne akacjolubne stworzenia.
Znaczna część zbiorów trafi do słoiczków i butelek w postaci słodkiego syropu, którym jeszcze napiszę ale zanim płynne kwiatowe słodkości, to jeszcze Akacjowe myszki!
Puszyste, delikatne racuszki pełne miodowych kwiatów, które usmażyłam na działce zaraz po powrocie z akacjobrania...i w których smaku utonęliśmy wszyscy! :)
A myszki dlatego, że każdy placuszek ma zielony ogonek z łodyżki, za który wystarczy delikatnie pociągnąć po usmażeniu, by w racuszku zostały same kwiaty :)
Koniecznie spróbujcie, bo szkoda przegapić tego sezonowego smakołyka!
Pamiętajcie tylko o zbieraniu kwiatów jadalnych w oddaleniu od miast i ruchliwych ulic, bo posmak spalin wcale nie będzie miłym urozmaiceniem dania ;)
Kwiaty akacji (robinii akacjowej) można zjadać także na surowo, są pysznie słodkie z miodowym posmakiem :)








































Akacjowe myszki (racuchy z kwiatami akacji)
ok. 20 małych racuszków
Potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 20 kwiatostanów robinii akacjowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj mleko, jajko i olej - wymieszaj/ zmiksuj całość na jednolite ciasto i odstaw na 5min.
3. W patelni rozgrzej olej.
4. Maczaj kwiaty akacji, trzymając za ogonek, w cieście i smaż z obu stron na złoto.
5. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!




























Acacia mice (pancakes with acacia flowers)
about 20 small pancakes
Ingredients:
  • 1 cup of flour
  • 1 egg
  • 3/4 glasses of milk
  • 1.5 teaspoons of baking powder
  • 2 tablespoons of sugar
  • 2 tablespoons of oil
  • about 20 inflorescences of Robinia acacia
  • frying oil
  • powdered sugar
Method:
1. In a bowl, mix the flour, sugar and baking powder.
2. Add milk, egg and oil - mix / blend until single dough and leave for 5 minutes.
3. Heat the oil in a frying pan.
4. Dip the acacia flowers in a dough, holding the petiole, and fry on both sides until gold.
5. Sprinkle ready acacia mice pancakes with powdered sugar and serve.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Smażyłam ostatnio placuszki z ricottą, ale kwiatki oberwałam z gałązki. W Twojej wersji byłoby szybciej ;) Super nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ricottą musiały być jeszcze delikatniejsze! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...