Wystarczyło tylko, że pożaliłam się w ostatnim poście na wszechobecną suszę i pozwijane z pragnienia liście drzew, a tu chmury, porywiste wiatry i...deszcz ♥
I kiedy za oknem ziemia w końcu łapie oddech, ja toczę w dłoniach najpiękniejsze zielone owoce tego sezonu.
Krągłe, z wdzięcznymi żyłkami pod lekko przezroczystą skórką, agrestowe kulki właśnie szykują się na swój debiut tego lata w Kuchni :)
Wylądują na kruchym, migdałowym spodzie i nakryją swoje zielone, pękate brzuszki słodką pianką.
Chrupiące ciasto, wypełnione soczystym, lekko kwaśnym agrestowym nadzieniem przeplata się ze słodkim akcentem bezowej pianki i równomiernym biciem deszczowych kropli o parapet.
Pozostaje tylko zaparzyć kawę i odpłynąć na agrestowej chmurce :)
W końcu właśnie rozpoczął się weekend!
Kruchy placek migdałowy z agrestem i pianką
Potrzebujesz:
Kruchy spód:
- 100g masła
- 220g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki płatków migdałów
Nadzienie:
- 250g oczyszczonego agrestu
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianka:
- 2 białka jaj
- 2,5 łyżki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Kruchy spód:
1. Masło pokrój na mniejsze kawałki.
2. Szybkimi ruchami zagnieć ze wszystkich składników gładkie ciasto.
3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15min
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę lub keksówkę (spód i boki) i obficie ponakłuwaj widelcem.
5. Piecz w 180*C przez 15min.
Nadzienie:
1. Agrest dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
2. Wyłóż owoce na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 10min.
Pianka:
1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Dodaj cukier puder i kilka kropel soku z cytryny i ubijaj do momentu, aż masa stanie się błyszcząca.
3. Wyłóż masę na podpieczony agrest, wyrównaj i piecz przez kolejne 10min.
Smacznego!
Almond and gooseberry cake with meringue foam
Ingredients:
Almond crust:
- 100g butter
- 220g of flour
- 1 egg
- 2 teaspoons of sugar
- 2 tablespoons of almond flakes
Filling:
- 250g of gooseberry
- 2.5 tablespoons of powdered sugar
- 1 tablespoon of potato flour
Meringue foam:
- 2 egg whites
- 2.5 tablespoons of powdered sugar
- a few drops of lemon juice
- pinch of salt
Method:
Almond crust:
1. Cut butter into smaller pieces.
2. Knead quickly a smooth dough using all ingredients.
3. Form dough into a ball, wrap in a food foil and place in the fridge for 15 minutes.
4. Roll out the chilled pastry and put it on cake tin (bottom and sides) make lots of holes with a fork in a placed pastry.
5. Bake at 180 * C for 15 minutes.
Filling:
1. Mix gooseberry thoroughly with powdered sugar and potato flour.
2. Place fruit on the baked bottom and put in the oven for 10 minutes.
Meringue foam:
1. Whisk egg whites with a pinch of salt until rigid foam.
2. Add powdered sugar and a few drops of lemon juice and whisk until the mass becomes shiny.
3. Place the mass on the baked gooseberry, align and bake for another 10 minutes.
Enjoy!
Apetyczne ciasto jak i zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
Usuńkoniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! :D
Usuń