środa, 20 czerwca 2018

Spaghetti z krewetkami, czerwonym pesto i różowym winem

Od dłuższego czasu aura gorąca i parna i na nic zdają się rytuały przywołujące deszcz...
Naprawdę zaczynam powoli myśleć, że nie ma już dla tego miasta nadziei i wykończy nas wszechogarniająca susza.
Bo chmury ciemne, jak znad Mordoru i kłębiaste, pełne ożywczej wody zapewne, przewijają się po niebie i kotłują i marudzą gdzieś w oddali, sprawiając, że wznosimy zmęczony wypatrywaniem wzrok ku górze, myśląc 'a może tym razem...może spadnie nareszcie deszcz?'.
A one przyciemnią niebo, ochłodzą czasami wiatrem, a czasem powiszą w miejscu i zatrzymają powietrze w miejscu.
I przechodzą, nie upuszczając nawet kropli.
Ale nie będę tu teraz biadolić, bo to i tak niczego nie zmieni, a przybywam do Was, coby tę gorąc trochę uprzyjemnić, dodając do niego długie nitki spaghetti, trochę czerwonego pesto, kilka zakręconych i soczystych krewetek, a potem zwieńczyć całość moim ulubionym różowym winem! :)
Zapowiada się zacnie i powiewa włoską swobodą pełną słońca, prawda? :D
Kiedy pierwszy raz ujrzałam ten przepis w podarowanej mi najnowszej książce Jamie'go Olivera ("5 składników"), właśnie to poczułam i wpisałam jako pierwsze do zrobienia!
Smak totalnie rozłożył mnie na łopatki ♥
Całym podniebieniem kocham każdy składnik, a połączone razem w jednym, niezwykle prostym daniu tworzą niesamowitą głębię smaku!
Od siebie dodałam natkę pietruszki i więcej czerwonego pesto.
Kulinarna poezja z włoską bryzą! :D
Bo jak to mówią...w życiu nie o to chodzi, żeby przeczekać suszę ale nauczyć się tańczyć w słońcu na wysuszonej na siano trawie...taaaak, chyba właśnie tak to szło ;)
A skoro już tak tańczyć, to najlepiej z lampką dobrze schłodzonego różowego wina, obok stołu, na którym pyszni się spaghetti z krewetkami!
Felicità! :)































Spaghetti z krewetkami, czerwonym pesto i różowym winem
na 4 porcje
Potrzebujesz:

  • 250g krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki czerwonego pesto (dałam 4)
  • 300g makronu spaghetti
  • 150ml różowego wina półsłodkiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Na rozgrzaną patelnię z oliwą połóż 4 krewetki w pancerzach i smaż przez ok. 3minuty na średnim ogniu.
2. Pozostałe krewetki obierz z pancerzy i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.
4. Na patelnię z całymi krewetkami dodaj czosnek i pokrojone krewetki.
5. Po minucie dodaj na patelnię pesto i smaż całość, często mieszając.
6. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Na patelnię wlej wino i poczekaj 2 minuty, aż alkohol odparuje.
8. Dodaj na patelnię ugotowany makaron, dokładnie przemieszaj z krewetkami- rozrzedź sos wodą z makaronu jeśli trzeba.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj natkę pietruszki.

Smacznego!









































Prawns, red pesto and pink wine spaghetti
4 servings
Ingredients:

  • 250g tiger prawns
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 4 cloves of garlic
  • 2 heaped spoons of red pesto (I gave 4)
  • 300g of spaghetti
  • 150 ml of semi-sweet pink wine
  • salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon chopped parsley (optional)

Method:
1. Put 4 prawns in the armor on a hot olive oil pan and fry for 3 minutes on medium heat.
2. Peel the remaining prawns from the armor and cut into smaller pieces.
3. Peel garlic and slice, thinely.
4. Add garlic and chopped shrimp to the pan with the whole shrimp.
5. After a minute, add red pesto to the pan and fry the whole, stirring often.
6. Cook the pasta according to the instructions on the package.
7. Pour pink wine into the pan and wait 2 minutes until alcohol evaporate.
8. Add cooked pasta to the pan, mix thoroughly with the shrimp - spread the sauce with pasta water if necessary.
9. Season to taste with salt and pepper and add chopped parsley.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. Takiego spaghetti nie jadłam, ale już mam kupione krewetki więc kto wie, co wyjdzie mi na kolację <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och! jeżeli przyrządzisz, daj znać, czy Cię oszołomiło! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...