poniedziałek, 23 lipca 2018

Brownie z owocami leśnymi

Czas na chwilę poniedziałkowej rozkoszy!
Zawsze ciężko pożegnać weekend i wrócić do codziennych obowiązków ale początek tygodnia wcale nie musi być taki straszny :)
Wystarczy osłodzić go pysznym, wilgotnym i ciężkim od przyjemności brownie!
Robi się prosto i szybko, a do tego po garści ostatnich truskawek, soczystych malin i brzuchatych borówek.
Bo jeśli lato, to i owoce! :)
Leśne brownie wypełnia swym zapachem najciemniejsze zakamarki domu i zaprasza poniedziałkowe popołudnie w swe słoneczne progi.
Nie daj się prosić!
Usiądź wygodnie, odetchnij głęboko, wpatrując się w uspokajającą zieleń i zatop zęby z bezkresnej czekoladowości ciasta i owocowości dodatków...najlepiej z gałką waniliowych lodów ^^
Niech będzie pysznie i wakacyjnie w poniedziałek! :)







































Brownie z owocami leśnymi
Potrzebujesz:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • garść truskawek
  • garść malin
  • garść borówki amerykańskiej
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej - odstaw do lekkiego przestygnięcia.
2. Do masy czekoladowej dodaj mąkę, cukier i jajka - wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek.
3. Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na wierzchu ciasta poukładaj umyte owoce (truskawki w połówkach lub ćwiartkach).
5. Piecz 25- 30min. w 180*C.

Smacznego!




























Forest fruits brownie
Ingredients:
  • 2 bars of dark chocolate
  • 100g butter
  • 4 eggs
  • 1/2 cup of flour
  • 3/4 cup of sugar
  • a handful of strawberries
  • a handful of raspberries
  • a handful of blueberry
Method:
1. Melt chocolate and butter in a water bath - leave to cool slightly.
2. Add flour, sugar and eggs to the chocolate mass - mix everything thoroughly so that there are no lumps.
3. Pour the dough into the baking tray lined with baking paper.
4. Put the washed fruit on the top of the cake (strawberries in halves or quarters).
5. Bake 25- 30min. at 180 * C.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Super przepis, ciasto wyszło przepyszne!! Ja musiałam piec godzinę, ale może to kwestia piekarnika lub wielkości blachy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie! :) tak, często czas pieczenia zależy od wielkości formy i piekarnika ale bardzo się cieszę, że się udało i tak dobrze wyszło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...