Czy ktoś jeszcze oddycha, czy ktoś stoi jeszcze o własnych siłach i upał nie wysuszył go na rodzynka albo nie rozpłynął się jak masło?
Przyznam, że ja ostatkami sił dotarłam do domu po pracy i od razu rzuciłam się w objęcia przyjaciela mego najdroższego, zwanego potocznie wiatrakiem :D
Dla tych, którzy jeszcze dają radę lub po prostu bardzo lubią panujący za oknem gorąc (a podobno ma się jeszcze utrzymywać przez jakiś czas) i dla tych, którzy cucą się chłodnym prysznicem, wpadają w objęcia przyjaciół podobnych do mojego lub pluskają się w niosącym ulgę basenie, przynoszę szklaneczkę orzeźwiającej granity!
Pełna jest lodowatości, słodyczy i przyjemnej owocowości :)
Wspaniały deser prosto z upalnej Sycylii, przyrządzany oryginalnie z wody, cytryny i cukru, a niegdyś z lodu specjalnie sprowadzanego ze zbocza Etny, dziś ma wiele wersji smakowych i z łatwością można przyrządzić go w domu bez specjalnych urządzeń.
U mnie czerwone, sycylijskie pomarańcze w połączeniu ze słodką brzoskwinią i lekkim, świeżym ogórecznikiem :)
Do smaku miód i krople soku cytrynowego...ileż przyjemności!
Rozsiądźcie się zatem jak komu wygodnie i sięgnijcie po szklaneczkę chłodzącej granity, którą właśnie zeskrobałam! :)
Bo z taką, to od razu raźniej brnąć przez upał!
Granita z brzoskwiń i czerwonych pomarańczy z ogórecznikiem i miodem
Potrzebujesz:
- 2 soczyste brzoskwinie
- 3 czerwone pomarańcze lub 2 zwykłe
- 5 liści ogórecznika lekarskiego lub garść liści mięty
- 3 łyżki łagodnego miody
- sok z połowy cytryny
- 2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
1. Owoce umyj i obierz ze skórki.
2. Wszystkie składniki umieść w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksuj na gładko.
3. Przelej całość do brytfanki wyłożonej folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 5h.
4. Mieszaj granitę co godzinę podczas mrożenia, aby rozbić kryształki lodu.
Smacznego!
Peaches and blood oranges granita with borage and honey
Ingredients:
- 2 juicy peaches
- 3 blood oranges or 2 ordinary
- 5 borage leaves or a handful of mint leaves
- 3 tablespoons of mild honey
- juice from half a lemon
- 2 glasses of water
Method:
1. Wash the fruit and peel it.
2. Place all ingredients in a blender or food processor and mix until smooth consistency.
3. Pour whole mixture into a roasting pan lined with plastic wrap and put in the freezer for 5 hours.
4. Mix the granite every hour during freezing to break the ice crystals.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz