wtorek, 31 lipca 2018

Granita z brzoskwiń i czerwonych pomarańczy z ogórecznikiem i miodem

Halo, halo!
Czy ktoś jeszcze oddycha, czy ktoś stoi jeszcze o własnych siłach i upał nie wysuszył go na rodzynka albo nie rozpłynął się jak masło?
Przyznam, że ja ostatkami sił dotarłam do domu po pracy i od razu rzuciłam się w objęcia przyjaciela mego najdroższego, zwanego potocznie wiatrakiem :D
Dla tych, którzy jeszcze dają radę lub po prostu bardzo lubią panujący za oknem gorąc (a podobno ma się jeszcze utrzymywać przez jakiś czas) i dla tych, którzy cucą się chłodnym prysznicem, wpadają w objęcia przyjaciół podobnych do mojego lub pluskają się w niosącym ulgę basenie, przynoszę szklaneczkę orzeźwiającej granity!
Pełna jest lodowatości, słodyczy i przyjemnej owocowości :)
Wspaniały deser prosto z upalnej Sycylii, przyrządzany oryginalnie z wody, cytryny i cukru, a niegdyś z lodu specjalnie sprowadzanego ze zbocza Etny, dziś ma wiele wersji smakowych i z łatwością można przyrządzić go w domu bez specjalnych urządzeń.
U mnie czerwone, sycylijskie pomarańcze w połączeniu ze słodką brzoskwinią i lekkim, świeżym ogórecznikiem :)
Do smaku miód i krople soku cytrynowego...ileż przyjemności!
Rozsiądźcie się zatem jak komu wygodnie i sięgnijcie po szklaneczkę chłodzącej granity, którą właśnie zeskrobałam! :)
Bo z taką, to od razu raźniej brnąć przez upał!







































Granita z brzoskwiń i czerwonych pomarańczy z ogórecznikiem i miodem
Potrzebujesz:

  • 2 soczyste brzoskwinie
  • 3 czerwone pomarańcze lub 2 zwykłe
  • 5 liści ogórecznika lekarskiego lub garść liści mięty
  • 3 łyżki łagodnego miody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
1. Owoce umyj i obierz ze skórki.
2. Wszystkie składniki umieść w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksuj na gładko.
3. Przelej całość do brytfanki wyłożonej folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 5h.
4. Mieszaj granitę co godzinę podczas mrożenia, aby rozbić kryształki lodu.

Smacznego!




























Peaches and blood oranges granita with borage and honey

Ingredients:
  • 2 juicy peaches
  • 3 blood oranges or 2 ordinary
  • 5 borage leaves or a handful of mint leaves
  • 3 tablespoons of mild honey
  • juice from half a lemon
  • 2 glasses of water
Method:
1. Wash the fruit and peel it.
2. Place all ingredients in a blender or food processor and mix until smooth consistency.
3. Pour whole mixture into a roasting pan lined with plastic wrap and put in the freezer for 5 hours.
4. Mix the granite every hour during freezing to break the ice crystals.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...