czwartek, 5 lipca 2018

Hiram skandynawski - dżem rabarbarowy z imbirem

Zaczął się jeden z moich ulubionych momentów w roku (wiem, wiem...mam ich wiele ale przecież życie jest takie wspaniałe, choć bywa męczące ;)), kiedy z targowisk i sklepików dobra, aż wylewają się na ulicę, a w kuchniach zapełniają się garnki wesołym, owocowym pyrkaniem, a potem zapełniają się na zimę słoiki wszelakie :)
Morele, porzeczki, agrest, maliny, borówki i cho, cho, cho...cała reszta gawiedzi czekają na swoje 5 minut w kuchni i miesiące w słoikach (zaraz po tym, jak nasycimy się już nimi w ulubionej postaci).
A u mnie dziś rabarbar w dżemowej roli głównej z mocno skandynawskimi korzeniami :)
Warzywo to (aha...dobrze czytacie, warzywo) jest na tamtejszym półwyspie bardzo popularne i szeroko wykorzystywane w kulinariach.
W zeszłym roku wpadałam na przepis na Hiram skandynawski dawno po rabarbarowym sezonie, dlatego kiedy pojawił się w tym roku, od razu wiedziałam co z niego zrobię!
Ten dżem, to absolutnie zniewalające połączenie rabarbaru z imbirem ♥
Przepyszna równowaga słodyczy, kwaśności i pikantności z pewnością maluje uśmiech na twarzach Skandynawów w baaaaardzo długie zimowe wieczory i rozgrzewa imbirowo w czasie największych mrozów, przywołując wspomnienie krótkiego skandynawskiego lata.
Naprawdę warto zachować na chłodne miesiące rabarbar w postaci Hiramu skandynawskiego, bo nie dość, że bardzo prosty w przyrządzeniu, to euforyczny taniec kubeczków smakowych po jego skosztowaniu to czysta rozkosz! :)







































Hiram skandynawski- dżem rabarbarowy z imbirem
Potrzebujesz:

  • 1/2 kg obranego rabarbaru
  • 3cm korzenia imbiru
  • 500g cukru
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny - gotuj na małym ogniu.
2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce - dodaj do rabarbaru.
3. Gotuj całość do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, a dżem zgęstnieje.
4. Przelewaj hiram do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!




























Scandinavian Hiram - rhubarb jam with ginger
Ingredients:
  • 1/2 kg of peeled rhubarb
  • 3cm fresh  ginger root
  • 500g of sugar
  • juice and zest of 1/2 lemon
Method:
1. Cut the rhubarb into smaller pieces and put in a pan with sugar, zest and lemon juice - cook on low heat.
2. Peel the ginger and grate - add to the rhubarb.
3. Cook the whole until the rhubarb completely disintegrates and the jam thickens.
4. Pour finished, hot jam into boiled jars, turn lids tightly and leave upside down to cool.

Enjoy!









































W akcji: Skandynawskie lato 2018

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ten dżem. Jak się okazało, Hiram to pseudonim osoby, przeczytaj sobie w komentarzach do przepisu w akcji zgłoszonego przez Hajduczek naturalnie. Dziękuję za udział w akcji. Zapraszam do edycji jesiennej w listopadzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dzięki! Właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć informacji o pochodzeniu nazwy :) Też uwielbiam ten smak! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...