niedziela, 29 lipca 2018

Jagodowy łosoś gravlax

Przytulność, renifery, dzikie fiordy, ogrom lasów i urocze czerwone domki i ukochane Muminki, to rzeczy, którymi zauroczyła mnie Skandynawia od samego początku.
Legendy i historie o wikingach, niespieszne podejście do życia i zimowe swetry w skandynawskie wzory, a do tego dieta bogata po brzegi w ryby to kolejne punkty zacieśniające moją mentalną więź z tą częścią świata (którą kiedyś na pewno odwiedzę!) :)
Wśród tych wszystkich rzeczy pluska srebrnym ogonem mój ulubiony łosoś, na którego Skandynawowie mają mnóstwo kulinarnych pomysłów, w tym jedyny w swoim rodzaju sposób obróbki o nazwie gravlax, znaczącej dosłownie tyle, co pogrzebany łosoś (w poście o moim pierwszym tak przygotowanym łososiu, czyli TUTAJ , dowiesz się dlaczego ;)).
Tym razem przygotowałam go w bardzo letniej, jagodowej odsłonie.
Nasze lasy, jak i te na północny pełne są tych czarnych, smakowitych owoców :)
Do tego sałatka z chrupiącym porem i słodką nutą jabłka, która wspaniale uzupełni się ze słonymi plasterkami ryby.
Szwedzi bardzo lubują się w kanapkach, także na obiad.
Układają na nich zimne, gotowane ziemniaczki, jajka, warzywa, mięso lub rybę...
Myślę, że chrupiące kanapki z jagodowym łososiem i sałatką z pora mogą się świetnie sprawdzić na chłodny, pożywny obiad podczas obecnych upałów.
Spróbujcie! :D





























Jagodowy łosoś grav lax
Potrzebujesz:
  • 1 szklankę czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
  • 200g świeżego fileta z łososia ze skórą
  • 3 koiaste łyżki soli 
  • 2 łyżki białego cukru
Sałatka z pora:
  • 1 duży por
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Łososia umyj i dokładnie osusz.
2. Sól wymieszaj z cukrem.
3. Na dno brytfanny lub głębokiego, płaskiego naczynia, w którym zmieści się cały filet, wysyp połowę słonej mikstury.
4. Ułóż w naczyniu łososia skórą do dołu i obsyp pozostałą solą z cukrem.
5. Jagody zblenduj na mus lub rozgnieć dokładnie widelcem i polej całego łososia.
6. Okryj rybę dokładnie arkuszem pergaminu, obciąż np: słoikiem i odstaw do lodówki na 24
h.
7. Po 24h wyjmij łososia z marynaty i zdejmij jej nadmiar nożem.
8. Krój rybę w bardzo cienkie plasterki i zjadaj np. na chrupiących kanapkach.

Sałatka z pora:
1. Pora umyj i pokrój w drobną kostkę.
2. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pora.
3. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
4. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Smacznego!



























Billberry salmon Grav Lax
Ingredients:

  • 1 glass of billberries or blueberries
  • 200g fresh salmon fillet with skin
  • 3 heaped spoons of salt
  • 2 tablespoons of white sugar

Leek salad:

  • 1 big leek
  • 1/2 sweet apple
  • 1 heaped spoon of mayonnaise
  • lemon juice to taste

Method:
1. Wash the salmon and dry thoroughly.
2. Mix the salt with sugar.
3. To the bottom of a roasting pan or a deep flat dish, in which the whole fillet will fit, pour out half of the salt mixture.
4. Put the salmon into dish down the skin and cover with remaining salt and sugar mixture.
5. Blend berries until mousse or mash with a fork and pour everything on salmon.
6. Cover the fish thoroughly with a sheet of parchment, load eg with a jar and leave it in the fridge for 24h.
7. After 24h, remove the salmon from the marinade and remove the marinade with a knife.
8. Cut the fish into very thin slices and eat, for example, on crispy sandwiches.

Leek salad:
1. Wash and dice leek finely.
2. Grate the apple on a large mesh grater and add to the leek.
3. Add mayonnaise and mix thoroughly.
4. Season to taste with lemon juice.

Enjoy!








































W akcji: Skandynawskie lato 2018

2 komentarze:

  1. Wspaniały łosoś, świetnie dobrana sałatka, cudny klimat na zdjęciach. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, dziękuję! :) Cała przyjemność po mojej stronie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...