sobota, 14 lipca 2018

Ziołowy indyk w morelach

Ostatnio było dużo letnich słodkości, a dziś coś wytrawnego ale wciąż w bardzo sezonowym wydaniu.
Soczysty indyk obtoczony w aromatycznych ziołach, pieczony w towarzystwie krągłych, letnich wspaniałości w postaci moreli, to dzisiejszy bohater posta.
Filet z piersi indyka często po obróbce termicznej wychodzi dość suchy.
Tutaj, obecność świeżych, soczystych owoców, miodowej wylewki i pieczenia pod przykryciem, mięso staje się soczyste i kruche :)
Do tego intensywny zapach ziół, który wspaniale się łączy w lekko kwaśnymi morelami i miodem.
Całość z pewnością wspaniale sprawdzi się nie tylko na niedzielnym obiedzie, z którym często kojarzą się wszelkiego rodzaju pieczone mięsa :)



























Ziołowy indyk w morelach 
Potrzebujesz:

  • filet z piersi indyka bez skóry (ok. 1kg)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczkę suszonego tymianku
  • 1 łyżeczkę suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 2 łyżeczki soli + do oprószenia
  • 1 łyżeczka pieprzu + do oprószenia
  • 800g świeżych moreli
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
Sposób przyrządzenia:
1. W miseczce wymieszaj olej z suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
2. Ziołową mieszaniną dokładnie natrzyj pierś z indyka i zwiń ją wzdłuż dłuższego boku.
3. Mięso w ziołach ułóż na środku naczynia żaroodpornego i zalej pozostałą marynatą.
4. Morele umyj, wypestkuj i pokrój w ćwiartki - układaj dookoła indyka. 
5. Cebulę obierz, pokrój w piórka i układaj pomiędzy morelami razem z obranym czosnkiem - oprósz morele i cebulę solą i pieprzem.
6. Miód rozpuść w wodzie i wlej całość do naczynia z indykiem i morelami.
7. Ułóż na morelach gałązki rozmarynu, przykryj naczynie żaroodporne przykrywką lub folią aluminiową.
8. Piecz 55min w 180*C.

Smacznego!




























Herbal turkey in apricots
Ingredients:
  • Turkey breast fillet without skin (about 1kg)
  • 4 tablespoons of rapeseed oil
  • 1 teaspoon of dried thyme
  • 1 teaspoon of dried marjoram
  • 1/2 teaspoon of dried savory
  • 2 teaspoons of salt + to sprinkle
  • 1 teaspoon of pepper + to sprinkle
  • 800g of fresh apricots
  • 2 medium onions
  • 4 cloves of garlic
  • 3 branches of rosemary
  • 3/4 glasses of water
  • 3 tablespoons of honey
Method:
1. In a bowl, mix the oil with dried herbs, salt and pepper.
2. Rub all turkey in herbal mixture thoroughly and roll turkey breast along the long side.
3. Place the meat in herbs in the middle of heatproof dish and pour over the remaining marinade.
4. Wash the apricots, destone and cut them into quarters - put them around the turkey.
5. Peel the onion, cut into feathers and place between apricots along with peeled garlic - sprinkle apricots and onions with salt and pepper.
6. Dissolve honey in water and pour it into a dish with turkey and apricots.
7. Arrange the rosemary branches on the apricots, cover the heatproof dish with a lid or aluminum foil.
8. Bake 55min at 180 * C.

Enjoy!








































W akcji: W krainie miodem płynącej... 5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...