sobota, 11 sierpnia 2018

Curd z czarnej porzeczki

W ostatnim czasie do naszego domu, sezonowe dary natury docierają w wiadrach dziesięcio- i dwudziestolitrowych.
Takim sposobem dotarły też czarne porzeczki, będące także swoistą pamiątką z wakacji rodziców :)
Kuchenne blaty zostały opanowane przez skupiska czarnych kulek.
Dżemy i soki z wyżej wymienionych pozajmowały piwniczne półki.
Zagarnęłam ich trochę i postanowiłam zamienić je w aksamitny krem o głębokim owocowym smaku, który tak, jak każdy curd, uświetni wiele deserów i słodkich przekąsek :)
Naleśniki, pankejki, biszkopty, owsianki i jogurty, ciasteczka lub lody z dodatkiem porzeczkowej, kremowej przyjemności oszołomią Wasze kubki smakowe!
Naprawdę warto upchnąć odrobinę lata w tym wydaniu do słoiczków, które z łatwością zapasteryzujecie i schowacie w spiżarce, żeby w deszczowe słoty i długie wieczory, przypomnieć sobie smak słonecznych, soczystych dni, smarując porzeczkowym curdem kolejną grzankę lub zlizując jego fioletową porcję z łyżeczki (co jest niemałą przyjemnością!) :)
Jeżeli nie uda Wam się dostać już tych pysznych owoców, koniecznie zachowajcie przepis na przyszły sezon!
Gwarantuję zadowolenie! ;D







































Curd z czarnej porzeczki
na 2 słoiczki
Potrzebujesz:

  • 300g czarnej porzeczki 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 50g masła
Sposób przyrządzenia:
1. Porzeczki umyj, oberwij z gałązek i gotuj z dwiema łyżkami wody do momentu, aż owoce puszczą sok i się rozpadną.
2. Zlej porzeczkowy sok i odciśnij go z owoców.
3. Jajka dokładnie wymieszaj z cukrem i dodaj do ostudzonego soku z porzeczek.
4. Mieszając, podgrzewaj całość do momentu, aż zgęstnieje.
5. Do gorącego curdu dodaj masło i połącz dokładnie.
6. Przelej do wyparzonych słoiczków i odstaw do ostudzenia.
7. Można pasteryzować.

Smacznego!









































Blackcurrant curd
for 2 jars
Ingredients:
  • 300g blackcurrant
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 100g of sugar
  • 2 eggs
  • 50g butter
Method:
1. Wash currants, cut the twigs and cook with two tablespoons of water until the fruit will release the juice and crack.
2. Pour the currant juice into a pan and squeeze it from the fruit.
3. Mix the eggs thoroughly with sugar and add to the cooled currant juice.
4. While stirring, heat the whole until it thickens.
5. Add the butter to the hot curd and mix in, thoroughly.
6. Pour into the boiled jars and leave to cool.
7. Can be pasteurized.

Enjoy!


26 komentarzy:

  1. Świetny pomysł ;) Dotąd robiłam tylko klasyczne lemon curd ale chętnie spróbuję też wersji porzeczkowej. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. doskonały pomysł! Jak dotąd przygotowywałam tylko LemonCurd :) pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjecia😉takiego przepisu szukalam. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czarna porzeczka to moja wielka słabość...Wyjadłabym Ci wszystko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, zrobiłam tego tyle, że z pewnością Twój apetyt zostałby zaspokojony :D

      Usuń
  5. Ale to musi fantastycznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o lemon curd, ale trochę się obawiałam robić z uwagi na jajka... Fajny pomysł i pięknie wygląda. Czy pasteryzacja nie zmieni konsystencji kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Krem już podczas przygotowywania jest gotowany, zatem pasteryzacja nie zrobi mu różnicy :)

      Usuń
  7. Coś fantastycznego! Już czuję jego smak...mmm.... Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na ten curd! Kolor piękny, a smak na pewno też niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Smak jest naprawdę warty uwagi i podniebienia :D

      Usuń
  9. Same smakowitści u CIebie. Wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm! Ja jakoś za porzeczkami nie przepadam, ale ten curd kusi, by go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że smak i konsystencja może Cię zaskoczyć :) dzięki :)

      Usuń
  11. Różne curdy już robiłam śle z porzeczki jeszcze nie. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czarne porzeczki to jedne z moich ulubionych owoców, to musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I od razu na myśl przyszedł mi naleśnik na poranne śniadanie z tym o to smakolykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to byłoby prawdziwie mistrzowskie śniadanie! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...