Aura wciąż dopisuje i łaskocze ciepłymi promieniami słońca ramiona i policzki.
Tak, to można świętować i oddawać się długoweekendowym przyjemnościom!
Do wszystkich tych miłych rzeczy i okoliczności dodam jeszcze delikatną i puszystą roladę biszkoptową wypełnioną po brzegi puchatą, słodką bitą śmietaną, soczystymi wiśniami i pękatymi porzeczkami odmiany czarnej ;)
Rozpływa się w ustach, wybuchając co chwilę kwaskowatością owoców, które wspaniale uzupełniają całość.
Delikatny biszkopt, lekka jak chmurka bita śmietana i świeże owoce, to wszystko czego potrzebujecie, by unieść się obłoczku letnich smaków :)
Zwinięcie takiej rolady jest naprawdę proste i nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, czy sprzętu.
Wystarczy trochę uwagi i bawełniana ściereczka :)
To co? Dacie się skusić na ten długi deser pełen smaku?
A w dzbanuszku na zdjęciach prezentuje się curd z czarnej porzeczki z ostatniego posta, który służył jako dodatek do rolady, jak i klej do owoców wieńczących wierzch ciasta.
Rolada biszkoptowa z wiśniami i czarną porzeczką
Potrzebujesz:
- 4 jajka ( białka i żółtka osobno)
- 100g cukru
- 100g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g wydrylowanych świeżych wiśni + do ozdoby
- 50g czarnej porzeczki + do ozdoby
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Białka ubij na sztywno z solą.
2. Wciąż ubijając dosypuj partiami cukier.
3. Do masy dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas miksując.
4. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia - zmiksuj na jednolitą masę.
5. Dużą blachę (np: z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równo ciasto.
6. Piecz 12-15min. w 180*C.
7. Po upieczeniu gorący biszkopt przełóż na ściereczkę papierem do góry- zdejmij papier i wraz ze ściereczką zroluj wzdłuż dłuższego boku- zostaw do wystygnięcia.
8. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
9. Posmaruj wystudzony biszkopt bitą śmietaną, zostawiając 3cm nieposmarowanego ciasta przy jednym dłuższym boku.
10. Na śmietanie ułóż równomiernie owoce i zwiń delikatnie zwiń roladę i wstaw do lodówki na ok. 1h.
11. Udekoruj ciasto świeżymi owocami i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Biscuit roulade with cherries and blackcurrant
Ingredients:
- 4 eggs (egg whites and yolks)
- 100g of sugar
- 100g of wheat flour
- pinch of salt
- 1 teaspoon of baking powder
Additionally:
- 300ml double cream
- 2 tablespoons of powdered sugar
- 200g destoned fresh cherries + for decoration
- 50g black currants + for decoration
- powdered sugar for sprinkling
Method:
1. Whip the egg whites with salt.
2. Whipping up, add sugar in batches.
3. Add egg yolks to the mass one by one, mixing all the time.
4. Add sifted flour and baking powder - blend until a homogeneous mass.
5. Lay a large baking tray (eg from the oven equipment) with baking paper and smear the dough equally.
6. Bake for 12-15min. at 180 * C.
7. After baking, put the hot sponge on the cloth with the paper upwards - remove the paper and roll it along with the cloth along the long side - let it cool down.
8. Whip cream with powdered sugar.
9. Brush the cooled sponge cake with whipped cream, leaving 3cm un-brushed dough with one long side.
10. Arrange the fruit evenly in the cream and fold it gently, roll the roulade and put it in the fridge for about 1 hour.
11. Decorate the cake with fresh fruit and sprinkle with powdered sugar.
Enjoy!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! :)
Usuń