Zbiory jesienno-letnich plonów, grabienie i cięcia...a właśnie...jak Wasza lawenda? :)
Moja wciąż kwitnie.
Przed cięciem zbieram jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn.
Za chwilę zwieńczą wierzchy mini tartaletek z francuskiego ciasta, wyłożonego plasterkami kremowej roladki koziego sera, także dobrze znanej na francuskiej ziemi.
A do tego pomidorki, najpyszniejsze o tej porze i wnoszące do tej pyszności mnóstwo słodyczy, która wspaniale współgra ze słonością sera.
No i wcześniej wspomniana, jakże kojarząca się z Francją, słodko pachnąca lawenda.
Te wszystkie składniki połączone ze sobą i zapieczone, tworzą przepyszną przekąskę, kolację lub ciekawą przystawkę, w której możecie odnaleźć kawałeczek Francji odgryzając kolejny kęs maślanego, listkującego prostokąta :)
Można zajadać samo od razu lub skropić pozostałym lawendowo-rozmarynowym olejem albo podkręcić smak octem balsamicznym wymieszanym z miodem.
Tymi tartaletkami żegnam typowo letnie smaki i zmieniam oprawę blogowego stołu na szeleszczącą liśćmi i w cieplejszych, bardziej stonowanych kolorach :)
Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 roladkę pleśniowego sera koziego
- 16 pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki kwiatów lawendy
- 1 gałązkę świeżego rozmarynu
- szczyptę soli
- szczyptę pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
1. Posiekaj drobno rozmaryn i wymieszaj z olejem, lawendą, solą i pieprzem.
2. Ciasto francuskie podziel na 8 prostokątów.
3. Roladkę z koziego sera pokrój na 16 cienkich plasterków i ułóż po 2 na każdym prostokącie.
4. Pomidorki umyj i przekrój na połówki- ułóż po 4 kawałki na każdym prostokącie.
5. Skrop tartaletki olejem z lawendą i rozmarynem.
6. Piecz przez 15min. w 200*C.
Smacznego!
French tartlets with goat cheese and lavender
Ingredients:
- 1 packet of puff pastry
- 1 roll of goat cheese
- 16 cherry tomatoes
- 1/2 teaspoon of lavender flowers
- 1 sprig of fresh rosemary
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- 2 tablespoons of rapeseed oil
Method:
1. Chop finely rosemary and mix with oil, lavender, salt and pepper.
2. Divide the puff pastry into 8 rectangles.
3. Slice the cheese roll into 16 thin slices and place 2 on each rectangle.
4. Wash the tomatoes and cut them into halves - place 4 pieces on each rectangle.
5. Sprout the tartalette with lavender and rosemary oil.
6. Bake for 15 minutes. at 200 * C.
7. Serve with remaining lavender oil or balsamic vinegar and honey mixture.
Enjoy!
Bardzo jestem ciekawa tego połączenia z lawendą, z chęcią spróbuję. Super.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) mała rzecz, a zmianę czuć :)
UsuńPomysłowe tartaletki. Chętnie zrobię takie :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i serdecznie polecam! :)
Usuńwow to dla mnie nowość. intryguje mnie smak lawendy w tych tartaletkach :)
OdpowiedzUsuńzachęcam zatem do spróbowania :) naprawdę warto!
UsuńTarta wygląda tak apetycznie! Pyszne zakończenie lata :)
OdpowiedzUsuńbyło naprawdę pysznie, dziękuję :)
UsuńTo bardzo pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńZjadłabym !
zatem zapraszam! :D
UsuńLubię takie połączenia, narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie skosztuj! :D
UsuńKusisz tymi smakami. Pychota
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, dziękuję :)
UsuńPoza kremem z dyni nic więcej nie łączyłam z lawendą, jestem bardzo ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam! :) a o kremie z dyni z lawendą jeszcze nie słyszałam ale jestem zaintrygowana :D muszę spróbować!
UsuńTartaletki wyglądają bardzo apetycznie, na pewno świetnie smakowały ;)
OdpowiedzUsuńO tak! Bardzo dziękuję :)
Usuńuwielbiam wszystko co z lawendą! ale powiem szczerze, że dotąd jadłam tylko wersje słodkie :) Twoje tarteletki wyglądają cudnie i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) bardzo polecam, bo lawenda także świetnie odnajduje się w wytrawnych daniach :)
UsuńAle fajne połączenie! Jeszcze takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńdzięki! w takim razie koniecznie musisz spróbować :)
UsuńUwielbiam kozi ser, ale nigdy nie próbował go z lawendą. Ciekawe połączenie, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń