poniedziałek, 17 września 2018

Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą

Lato zmierza ku końcowi i chociaż słońce wciąż ciepłą dłonią gładzi nas po policzkach, to najwyższy czas na rozpoczęcie porządków w ogrodach i balkonowych donicach.
Zbiory jesienno-letnich plonów, grabienie i cięcia...a właśnie...jak Wasza lawenda? :)
Moja wciąż kwitnie.
Przed cięciem zbieram jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn.
Za chwilę zwieńczą wierzchy mini tartaletek z francuskiego ciasta, wyłożonego plasterkami kremowej roladki koziego sera, także dobrze znanej na francuskiej ziemi.
A do tego pomidorki, najpyszniejsze o tej porze i wnoszące do tej pyszności mnóstwo słodyczy, która wspaniale współgra ze słonością sera.
No i wcześniej wspomniana, jakże kojarząca się z Francją, słodko pachnąca lawenda.
Te wszystkie składniki połączone ze sobą i zapieczone, tworzą przepyszną przekąskę, kolację lub  ciekawą przystawkę, w której możecie odnaleźć kawałeczek Francji odgryzając kolejny kęs maślanego, listkującego prostokąta :)
Można zajadać samo od razu lub skropić pozostałym lawendowo-rozmarynowym olejem albo podkręcić smak octem balsamicznym wymieszanym z miodem.
Tymi tartaletkami żegnam typowo letnie smaki i zmieniam oprawę blogowego stołu na szeleszczącą liśćmi i w cieplejszych, bardziej stonowanych kolorach :)




Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą
Potrzebujesz:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roladkę pleśniowego sera koziego
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki kwiatów lawendy
  • 1 gałązkę świeżego rozmarynu
  • szczyptę soli
  • szczyptę pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
1. Posiekaj drobno rozmaryn i wymieszaj z olejem, lawendą, solą i pieprzem.
2. Ciasto francuskie podziel na 8 prostokątów.
3. Roladkę z koziego sera pokrój na 16 cienkich plasterków i ułóż po 2 na każdym prostokącie.
4. Pomidorki umyj i przekrój na połówki- ułóż po 4 kawałki na każdym prostokącie.
5. Skrop tartaletki olejem z lawendą i rozmarynem.
6. Piecz przez 15min. w 200*C.

Smacznego!



























French tartlets with goat cheese and lavender
Ingredients:

  • 1 packet of puff pastry
  • 1 roll of goat cheese
  • 16 cherry tomatoes
  • 1/2 teaspoon of lavender flowers
  • 1 sprig of fresh rosemary
  • a pinch of salt
  • a pinch of pepper
  • 2 tablespoons of rapeseed oil

Method:
1. Chop finely rosemary and mix with oil, lavender, salt and pepper.
2. Divide the puff pastry into 8 rectangles.
3. Slice the cheese roll into 16 thin slices and place 2 on each rectangle.
4. Wash the tomatoes and cut them into halves - place 4 pieces on each rectangle.
5. Sprout the tartalette with lavender and rosemary oil.
6. Bake for 15 minutes. at 200 * C.
7. Serve with remaining lavender oil or balsamic vinegar and honey mixture.


Enjoy!







































W akcji: Tysiąc twarzy pomidora

24 komentarze:

  1. Bardzo jestem ciekawa tego połączenia z lawendą, z chęcią spróbuję. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) mała rzecz, a zmianę czuć :)

      Usuń
  2. Pomysłowe tartaletki. Chętnie zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow to dla mnie nowość. intryguje mnie smak lawendy w tych tartaletkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam zatem do spróbowania :) naprawdę warto!

      Usuń
  4. Tarta wygląda tak apetycznie! Pyszne zakończenie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To bardzo pyszne połączenie.
    Zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie połączenia, narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Poza kremem z dyni nic więcej nie łączyłam z lawendą, jestem bardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie polecam! :) a o kremie z dyni z lawendą jeszcze nie słyszałam ale jestem zaintrygowana :D muszę spróbować!

      Usuń
  8. Tartaletki wyglądają bardzo apetycznie, na pewno świetnie smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko co z lawendą! ale powiem szczerze, że dotąd jadłam tylko wersje słodkie :) Twoje tarteletki wyglądają cudnie i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) bardzo polecam, bo lawenda także świetnie odnajduje się w wytrawnych daniach :)

      Usuń
  10. Ale fajne połączenie! Jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! w takim razie koniecznie musisz spróbować :)

      Usuń
  11. Uwielbiam kozi ser, ale nigdy nie próbował go z lawendą. Ciekawe połączenie, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...