sobota, 15 września 2018

Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym

Chociaż złota jesień ciągle przed nami, to naszym wnętrzom powoli zachciewa się trochę bardziej treściwych, cieplejszych potraw.
Wciąż ciepłe dni zaczynają już pachnieć liśćmi, pierwszym dymem z kominów i mokrą ziemią.
Na blogowy stół stawiam zatem naczynko pełne ciepłych, aromatycznych i jeszcze lekko wakacyjnych roladek bakłażanowych w sosie pomidorowym :)
Bakłażany, suszone pomidory, parmezan i powalająca zapachem bazylia to przecież goście z włoskich stron!
Chili lekko rozgrzeje podniebienia i otuli brzuchy, kurczak zawinięty w bakłażanowe plastry doda daniu treściwości, a zioła, parmezan i pyszny sos pomidorowy rozkręcą całość do końca.
Dzięki kilku składnikom możecie w prosty sposób wyczarować ciepłe danie z włoskim powiewem smaków :)
Podawać można z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Niech będzie pysznie! :D







































Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym
Potrzebujesz:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 3 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • parmezan/ grana padano do posypania
  • listki bazylii (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. W małej miseczce wymieszaj oliwę z suszonymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno chili, solą i pieprzem.
2. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na 6 plastrów i ułóż na blasze do pieczenia.
3. Odmierz połowę marynaty i posmaruj nią z wierzchu każdy plaster bakłażana - zapiekaj bakłażana przez 3-5min. w 180*C.
4. Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na 6 cienkich plastrów i obtoczyć w pozostałej marynacie.
5. Ułóż po plastrze kurczaka na podpieczonych plastrach bakłażana, na kurczaku ułóż po jednym suszonym pomidorze i zawiń całość w roladkę - zabezpiecz wykałaczką.
6. W brytfance wymieszaj pomidory z puszki z cukrem i mieloną słodką papryką.
7. Ułóż bakłażanowe roladki w sosie i piecz 20-25min. w 180*C.
8. Gotowe roladki posyp tartym parmezanem i listkami bazylii.

Smacznego!









































Spicy eggplant rolls with chicken in tomato sauce
Ingredients:
  • 1 single chicken fillet
  • 1 eggplant
  • 4 tablespoons of olive oil
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 1/2 teaspoon of dried basil
  • 1 garlic clove
  • 1/2 fresh chili pepper
  • 3 pinches of salt
  • 1 pinch of pepper
  • 6 dried tomatoes
  • 1 can of tomatoes
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • 1/2 teaspoon of sweet ground paprika
  • parmesan / grana padano for sprinkling
  • basil leaves (optional)
Method:
1. In a small bowl, mix olive oil with dried herbs, mashed garlic, fine chopped chili pepper, salt and pepper.
2. Wash the eggplant, cut it along in 6 slices and place on baking try lined with baking paper.
3. Measure half of the marinade and brush each slice of eggplant with it - bake eggplant for 3-5min. at 180*C.
4. Cut the chicken breast along in 6 thin slices and coat in the remaining marinade.
5. Arrange one chicken slice on every slice of baked eggplant, place one dried tomato on the chicken and wrap the whole in a roll - secure with a toothpick.
6. In a roasting tin, mix the canned tomatoes with sugar and ground sweet pepper.
7. Put eggplant rolls in a sauce and bake for 20-25min. at 180 * C.
8. When ready, sprinkle with grated parmesan cheese and basil leaves.

Enjoy!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...