środa, 5 września 2018

PROJEKT ŚNIADANIE: Omlet z karmelizowanymi pomidorami i kozim serem

Rok szkolny rozpoczęty.
I niezależnie od tego, czy to kolejny z rzędu, czy pierwszy w życiu, to zawsze warto zacząć dzień dobrym śniadaniem, szczególnie, jeśli zapowiada się sporo wysiłku umysłowego, który nie raz bywa dużo bardziej wyczerpujący od tego fizycznego.
A zatem proponuję zapewnić sobie miękki start puszystym omletem, po brzegi wypełnionym pysznymi, sezonowymi dodatkami, bo przecież na co, jak nie na pomidory jest teraz najlepszy czas? :)
Skarmelizowałam je w miodzie razem z czosnkiem i odrobiną rozmarynu, co sprawiło, że w każdym kącie kuchni można było poczuć odrobinę złotego końca lata.
Do tego świeży szpinak pełny wspierającego żelaza i wspaniały akcent w postaci wyrazistego, kremowego koziego sera, który pod wpływem ciepła omleta, staje się jeszcze bardziej kremowy :)
Pyszna eksplozja smaków, która zagwarantuje Wam raźne wkroczenie w nowy dzień! :D








































Omlet z karmelizowanymi pomidorami i kozim serem
na 1 porcję
Potrzebujesz:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szczyptę soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
Karmelizowane pomidory:
  • 1 średni pomidor 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki łagodnego miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Do tego:
  • duża garść świeżych liści szpinaku baby
  • kozi ser pleśniowy
Sposób przyrządzenia:
1. Jaja wbij do miseczki, dodaj mleko i przyprawy i roztrzep na jednolitą, jasnożółtą masę.
2. Wylej masę na rozgrzaną patelnię, rozłóż równomiernie zioła po omlecie i smaż na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.
3. Na połowie omleta rozłóż świeży szpinak, następnie ułóż karmelizowane pomidory i kozi ser pokrojony w plasterki - nakryj drugą połową omleta. 

Karmelizowane pomidory:
1. Na patelni rozgrzej olej.
2. Pomidora umyj i pokrój w dość grube plastry (ok. 4mm)- ze skórką.
3. Ułóż plastry pomidora na rozgrzanej patelni i smaż przez 2min.
4. Posiekaj rozmaryn i pokrój czosnek w plasterki - dodaj na patelnię i przewróć pomidory na drugą stronę - smaż 3min.
5. Dopraw solą, pieprzem i dodaj miód - wymieszaj bardzo delikatnie i pozwól, aby miód się rozpuścił i pokrył pomidory (ok. 30sec.).
6. Zdejmij całość z patelni.

Smacznego!



























Omelette with caramelized tomatoes and goat cheese
for 1 serving
Ingredients:
  • 2 eggs
  • 3 tablespoons of milk
  • 1 pinch of salt
  • 2 pinches of black pepper
Caramelised tomatoes:
  • 1 medium tomato
  • 1 tablespoon of oil
  • 1 clove of garlic
  • a few needles of fresh rosemary
  • 1/2 teaspoon of mild honey
  • pinch of salt
  • a pinch of pepper
Additionally:
  • a large handful of fresh baby spinach leaves
  • goat cheese
Method:
1. Crush the eggs into a bowl, add milk and spices and whisk them until completely combine.
2. Pour the mass over the hot pan, spread the omelet evenly and fry on a small amount of oil on two sides.
3. Put fresh spinach on half the omelette, then place the caramelised tomatoes and goat cheese cut into slices - cover with the other half of omelette.

Caramelised tomatoes:
1. Heat the oil in a frying pan.
2. Wash the tomato and cut into thick slices (about 4mm) - with the skin.
3. Arrange slices of tomato on a hot pan and fry for 2 minutes.
4. Chop the rosemary and slice garlic - add to the pan and turn the tomatoes on the other side - fry 3 minutes.
5. Season with salt and pepper and add honey - mix very gently and let the honey dissolve and cover the tomatoes (about 30sec.).
6. Remove the whole from the pan.

Enjoy!


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...