wtorek, 9 października 2018

Cobbler pomidorowy

Słoneczny, październikowy wtorek, to wspaniała okazja, aby zaserwować sobie rozkoszną pomidorowość w niezwykłym wydaniu :)
Znacie Cobbler?
To niesamowicie proste i pyszne danie wywodzące się z ziemi Ameryki Północnej, a dokładnie z zakładanych tam brytyjskich kolonii.
Pyszne nadzienie, farsz przykryty czymś na wzór biszkoptów, kruszonki lub pierożków, przeważnie pieczone w głębokim naczyniu.
Słodkie lub wytrawne.
Samo słowo cobbler oznacza szewca, jednak danie nie zostało przez żadnego z nich wymyślone, a przez angielskich osadników, którzy nie byli w stanie przygotować swojego tradycyjnego świątecznego puddingu z powodu braku odpowiednich składników i sprzętu do gotowania.
Zamiast tradycyjnego rarytasu, przygotowywali duszone owocowe lub wytrawne nadzienia i przykrywali prostą, surową mieszaniną ciasta na bułeczki lub pancake'i, gotując razem całość.
Prawdopodobnie nazwa może pochodzić od archaicznego słowa cobeler, które oznaczało drewnianą miskę.
U mnie wszystko na jednej patelni!
Fantastyczne, słodkie, duszone pomidory przykryte bezglutenowymi biszkoptami migdałowo- pietruszkowymi.
Całość zwieńczona tartym parmezanem lub innym twardym serem o wyrazistym smaku.
Pyszne, lekkie, niezwykle pomidorowe i syte danie, które z pewnością mile Was zaskoczy i rozkocha w swoim letnim smaku...szczególnie w pochmurne dni :)




























Cobbler pomidorowy
Potrzebujesz:
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1kg pomidorów
  • 2,5 łyżeczki miodu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
Biszkopty:
  • 45g mąki ryżowej
  • 45g mąki kukurydzianej
  • 35g posiekanych płatków migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (roztopione)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Cebule i seler pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju.
2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię do warzyw- gotuj do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
3. Dodaj masło, pietruszkę, miód i przyprawy - wymieszaj dokładnie i gotuj przez 15min. często mieszając.
4. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na biszkopty.
5. Łyżką lub gałkownicą do lodów układaj porcje ciasta na pomidorach, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj 15-20 min.
6. Gorący cobbler posyp tartym serem i natką pietruszki.

Smacznego!








































Tomato cobbler
Ingredients:
  • 2 onions
  • 2 stalks of celery
  • 1kg of tomatoes
  • 2.5 teaspoons of honey
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1/2 teaspoon of sweet ground paprika
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 3 tablespoons of oil
Biscuits:
  • 45g rice flour
  • 45g of corn flour
  • 35g of chopped almond flakes
  • 1.5 teaspoons of baking powder
  • 1/2 glass of milk
  • 1 egg
  • 2 tablespoons butter (melted)
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1/4 teaspoon of pepper
Method:
1. Dice onions and celery finely and sautee them on oil.
2. Dice tomatoes and add to vegetables oo the pan - cook until the tomatoes start to disintegrate.
3. Add butter, parsley, honey and spices - mix thoroughly and cook for 15 minutes. often stirring.
4. Mix all ingredients for biscuits, thoroughly.
5. Put a portion of dough on tomatoes with a spoon or ice-cream skewer, cover with a lid and cook on low heat for 15-20 minutes.
6. Sprinkle the hot cobbler with grated cheese and parsley.

Enjoy!





























W akcji: Tysiąc twarzy pomidora Kuchnia Ameryki Północnej 2018

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Jadła bym i jadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) prawda, to danie mocno wciąga :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...