Znacie Cobbler?
To niesamowicie proste i pyszne danie wywodzące się z ziemi Ameryki Północnej, a dokładnie z zakładanych tam brytyjskich kolonii.
Pyszne nadzienie, farsz przykryty czymś na wzór biszkoptów, kruszonki lub pierożków, przeważnie pieczone w głębokim naczyniu.
Słodkie lub wytrawne.
Samo słowo cobbler oznacza szewca, jednak danie nie zostało przez żadnego z nich wymyślone, a przez angielskich osadników, którzy nie byli w stanie przygotować swojego tradycyjnego świątecznego puddingu z powodu braku odpowiednich składników i sprzętu do gotowania.
Zamiast tradycyjnego rarytasu, przygotowywali duszone owocowe lub wytrawne nadzienia i przykrywali prostą, surową mieszaniną ciasta na bułeczki lub pancake'i, gotując razem całość.
Prawdopodobnie nazwa może pochodzić od archaicznego słowa cobeler, które oznaczało drewnianą miskę.
U mnie wszystko na jednej patelni!
Fantastyczne, słodkie, duszone pomidory przykryte bezglutenowymi biszkoptami migdałowo- pietruszkowymi.
Całość zwieńczona tartym parmezanem lub innym twardym serem o wyrazistym smaku.
Pyszne, lekkie, niezwykle pomidorowe i syte danie, które z pewnością mile Was zaskoczy i rozkocha w swoim letnim smaku...szczególnie w pochmurne dni :)
Cobbler pomidorowy
Potrzebujesz:
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 1kg pomidorów
- 2,5 łyżeczki miodu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
Biszkopty:
- 45g mąki ryżowej
- 45g mąki kukurydzianej
- 35g posiekanych płatków migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła (roztopione)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Cebule i seler pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju.
2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię do warzyw- gotuj do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
3. Dodaj masło, pietruszkę, miód i przyprawy - wymieszaj dokładnie i gotuj przez 15min. często mieszając.
4. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na biszkopty.
5. Łyżką lub gałkownicą do lodów układaj porcje ciasta na pomidorach, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj 15-20 min.
6. Gorący cobbler posyp tartym serem i natką pietruszki.
Smacznego!
Tomato cobbler
Ingredients:
- 2 onions
- 2 stalks of celery
- 1kg of tomatoes
- 2.5 teaspoons of honey
- 3/4 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 1/2 teaspoon of sweet ground paprika
- 1 tablespoon of butter
- 1 tablespoon chopped parsley
- 3 tablespoons of oil
Biscuits:
- 45g rice flour
- 45g of corn flour
- 35g of chopped almond flakes
- 1.5 teaspoons of baking powder
- 1/2 glass of milk
- 1 egg
- 2 tablespoons butter (melted)
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1/4 teaspoon of salt
- 1/4 teaspoon of pepper
Method:
1. Dice onions and celery finely and sautee them on oil.
2. Dice tomatoes and add to vegetables oo the pan - cook until the tomatoes start to disintegrate.
3. Add butter, parsley, honey and spices - mix thoroughly and cook for 15 minutes. often stirring.
4. Mix all ingredients for biscuits, thoroughly.
5. Put a portion of dough on tomatoes with a spoon or ice-cream skewer, cover with a lid and cook on low heat for 15-20 minutes.
6. Sprinkle the hot cobbler with grated cheese and parsley.
Enjoy!
W akcji:


Bardzo ciekawy przepis. Jadła bym i jadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) prawda, to danie mocno wciąga :D
UsuńCzłowiek, na szczęście, uczy się całe życie :D Nie słyszałam wcześniej o tym daniu i jestem go bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam :) smak z pewnością Cię zaciekawi :D
Usuń