wtorek, 18 grudnia 2018

Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem

W mojej rodzinie śledź, to chyba najczęściej spożywana ryba na co dzień.
U moich dziadków nie odbywa się bez niego żadna kolacja, nawet przy grillu ;)
Pokaźny słój lub półmisek (przy bardziej uroczystych okazjach) zajmuje na stole jedno z głównych miejsc.
W święta, takie jak Boże Narodzenie tej ryby nie może u nas zabraknąć!
Przeważnie występuje na wigilijnym stole w co najmniej trzech różnych odsłonach i właśnie jedną z nich podzielę się dziś z Wami :)
To będzie debiut, tak na blogu, jak i na świątecznym półmisku.
Takich jeszcze nie było!
Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu.
Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny.
Wytrawna strona Świąt zamknięta w słoiczku, którego otwarcie powoduje odurzenie przepięknym zapachem...pomimo zawartości śledzia ;)
Słodko- słony, z wyraźnym, pieprznym akcentem smak tych śledzi z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie przy wigilijnym stole.
I chociaż punktów w przepisie może wydawać się sporo, to w rzeczywistości całość jest niezwykle prosta :)
Ogromnie polecam, bo to będą jedne z najlepszych śledzi, jakie zrobicie na Święta.
(Potwierdzone trzema podniebieniami! :) )








































Śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem
Potrzebujesz:

  • 1 cebulę
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w wodzie)
  • 1,5 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżkę miodu
  • 3 łyżki wody po namoczeniu grzybów
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 filety śledzia a'la Matias
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na oleju.
2. Dodaj drobno posiekany czosnek - wymieszaj, wciąż podsmażając.
3. Grzyby odsącz i pokrój na mniejsze kawałki - dodaj do cebuli i dokładnie wymieszaj.
4. Żurawinę lekko przesiekaj i dodaj na patelnię z cebulą i grzybami.
5. Całość zalej wodą i wodą po namaczaniu grzybów.
6. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem - przykryj pokrywką i duś 5-7min.
7. Zdejmij pokrywkę, dodaj masło i miód - wymieszaj całość dokładnie i podsmażaj jeszcze przez 3min.
8. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
9. Śledzie pokrój na kawałki ulubionej wielkości i układaj w słoiku warstwami na przemian z miodowymi grzybami - schłodź w lodówce (najlepiej całą noc), żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!



























Dried wild mushrooms, cranberries and honey herrings
Ingredients:
  • 1 onion
  • 3 tablespoons of oil
  • 1 clove of garlic
  • a handful of dried mushrooms (previously soaked in water)
  • 1.5 tablespoons of dried cranberry
  • 1 tablespoon of honey
  • 3 tablespoons of water after soaking mushrooms
  • 4 tablespoons of water
  • pinch of salt
  • 2 pinches of dried thyme
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1 teaspoon of butter
  • 4 herring fillets a'la Matias
Method:
1. Peel the onion, cut into thin half-slices and fry on oil until glossy.
2. Add finely chopped garlic - stir, still frying.
3. Drain mushrooms and cut into smaller pieces - add to the onion and mix thoroughly.
4. Chop cranberries a little and add to the pan with onions and mushrooms.
5. Pour in the water and water after soaking the mushrooms.
6. Season with salt, pepper and thyme - cover with a lid and simmer 5-7min.
7. Remove the lid, add butter and honey - mix everything well and fry for 3 minutes more.
8. Remove from the burner and set asidde to cool.
9. Cut the herring into pieces of your favorite size and arrange them in jar in a layer alternately with honey mushrooms - chill in the fridge (preferably all night), so that the flavors can completely combine.

Enjoy!




























W akcji: Wytrawne potrawy wigilijne 4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...