Lekka, kremowa pasta z zielonego groszku na bazie mascarpone w towarzystwie delikatnych, mlecznych kawałków mozzarelli i wyrazistych wiórków słonego pecorino.
Całość na chrupiących grzankach, skropiona oliwą i oprószona czarnym pieprzem
Czyż to nie brzmi jak błoga uczta śniadaniowa w lekko włoskim wydaniu? :)
3 rodzaje serów, chrupiące, ciepłe grzanki i pyszna oliwa w zwieńczeniu!
Och!
Kiedy przygotowałam pierwszy raz grzanki w tym wydaniu, zasmakowały absolutnie wszystkim!
Pod kuchennym sufitem unosiły się śniadaniowe mlaski, chrupanki i zapach ciepłego pieczywa :)
Od tej pory groszkowa pasta regularnie gości na naszym stole i zdobywa podniebienia kolejnych smakoszy.
Banalnie prosta, szybka i taaaaka pyszna! :)
Groszkowe smarowidło fantastycznie sprawdzi się także jako dip lub zamiennik majonezu np: do jajek.
Poprzez dodanie do pasty odrobiny zalewy z groszku, będzie niej zbita, co ułatwi dekorowanie nią potraw.
Wystarczy 5min. i będziecie mogli rozkoszować się tą zieloną pysznością nie tylko w weekendowe poranki :)
Groszkowe grzanki z mozzarellą i pecorino
Potrzebujesz:
- kilka kromek pieczywa na grzanki
- 200g zielonego groszku z puszki
- 125g serka mascarpone
- sól i pieprz do smaku
Do tego:
- kula mozzarelli
- oliwa z oliwek
- ser pecorino
- pieprz
- świeża bazylia (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Groszek i mascarpone zmiksuj razem na gładką pastę.
2. Groszkową pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Kromki chleba opiecz w piekarniku (10min.- 100*C) lub na suchej patelni, aż staną się chrupiące z zewnątrz.
4. Gorące grzanki posmaruj groszkową pastą, ułóż na wierzchu kawałki mozzarelli i posyp startym serem pecorino.
5. Gotową grzankę skrop oliwą z oliwek i prósz czarnym pieprzem.
Smacznego!
3. Kromki chleba opiecz w piekarniku (10min.- 100*C) lub na suchej patelni, aż staną się chrupiące z zewnątrz.
4. Gorące grzanki posmaruj groszkową pastą, ułóż na wierzchu kawałki mozzarelli i posyp startym serem pecorino.
5. Gotową grzankę skrop oliwą z oliwek i prósz czarnym pieprzem.
Smacznego!
Green peas toasts with mozzarella and pecorino
Ingredients:
- several slices of bread for toasts
- 200g canned green peas
- 125g mascarpone
- salt and pepper to taste
- 1 ball of mozzarella
- olive oil
- pecorino cheese
- pepper
- fresh basil (optional)
1. Blend greenpeas and mascarpone together until a smooth paste.
2. Season pea paste with salt and pepper to taste.
3. Toast bread slices in the oven (10min.- 100*C) or in a dry pan until they become crispy from the outside.
4. Smear hot toast with pea paste, place pieces of mozzarella on top and sprinkle with grated pecorino cheese.
5. Sprinkle with olive oil and black pepper.
Enjoy!
Pasty do kanapek to nasza słabość, a takiej jeszcze nie robiliśmy :)
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam spróbować :)
Usuń