czwartek, 7 marca 2019

Kostka cytrynowo-jogurtowa

Lampa nad progiem i krzesło i drzwi, wszystko mi mówi, że... to już wiosna! :)
Nie mogłam już doczekać się tej Zielonej Damy!
I chociaż zimę bardzo lubię, to w tym roku jakoś nie poczułyśmy do siebie mięty...
Dlatego z radością przedstawiam Wam przepyszne ciasto pełne energetycznych smaków.
Mocno cytrynowe, wilgotne i przełożone soczystym lemon curd z jogurtem greckim sprawia, że nawet w pochmurne dni w głowie jaśnieje słońce i łaskocze promieniami, unosząc kąciki ust ku górze :)
Już niedługo nabrzmiałe pąki drzew i krzewów buchną, wypełniając każdą wolną przestrzeń soczystą zielenią młodych listków i pastelowością delikatnych kwiatów.
Czyż nie miło będzie obserwować ten niezwykły spektakl, zatapiając zęby w soczyście cytrynowym cieście, które w podobnie zachwycający sposób będzie rozsadzać Wasze kubeczki smakowe?
Ciepły wiatr, zieleń, słodkie zapachy i słońce w głowie...szykujcie cytryny! :)



























Kostka cytrynowo-jogurtowa
Potrzebujesz:
  • 225g masła
  • 225g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 210g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki mleka
Do tego:
  • 1,5 dużego kubka naturalnego jogurtu greckiego
  • słoiczek lemon curd, ok. 300g (np: z tego przepisu)
Sposób przyrządzenia:
1. Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny przy pomocy miksera.
2. Do maślanej masy, wciąż miksując, dodawaj jajka, jedno po drugim.
3. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksuj całość.
4. Do masy wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlej mleko - dokładnie wymieszaj szpatułką.
5. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30-35min w 180*C lub do suchego patyczka.
6. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie przetnij w poprzek na pół, tak aby powstały dwa blaty.
7. Dolny blat posmaruj połową jogurtu i połową lemon curd, przykryj drugim blatem i powtóż czynność.

Smacznego!







































Lemon curd and yoghurt cake
Ingredients:
  • 225g butter
  • 225g of sugar
  • 4 eggs
  • 3 teaspoons of vanilla extract
  • 210g of flour
  • 1.5 teaspoons of baking powder
  • juice and zest from 1 lemon
  • 3 tablespoons of milk
Additionally:
  • 1,5 large cup of natural Greek yoghurt
  • 1 jar of lemon curd, approx. 300g (f.e. from this recipe)
Method:
1. Whisk butter with sugar and lemon zest using a mixer.
2. Still mixing, add eggs one by one to the butter mass.
3. Add lemon juice and vanilla extract - mix again.
4. Add sifted flour, baking powder and milk into the mass - mix thoroughly with a spatula.
5. Transfer the mass to the mold lined with baking paper and bake 30-35min at 180*C or to dry stick.
6. Baked cake set aside and allow to cool down, then cut across in half.
7. Spread the bottom part of cake with half of the yogurt and half of lemon curd, cover with the top cake and repeat the smear process.

Enjoy!


16 komentarzy:

  1. bardzo optymistyczny deser! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspaniale, że tak go odbierasz :) dziękuję! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasto o smaku cytrynowym ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te kolory! Już nie mogę się doczekać wiosny na talerzach... U Ciebie już jest ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przywołuję ją jak mogę i też czekam z niecierpliwością :)

      Usuń
  4. To musi być pyszne 💓😉piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Słoneczna kostka!
    Zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna! Wygląda bardzo apetycznie! Zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pełne słońca, pełen radości, pozytywny mocno energetyzujący. Wystrzałowy,i wart przygotowania. Poszedłby pewnie w mig.Przepis zapisuję. pyszności!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się obłędnie! Tak świeżo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...