Szczególnym sentymentem darzę przemianę lata w jesień ♥, jednak każda z nich jest wspaniała!
Wczesne przedwiośnie uwielbiam za lekko ciepłe powietrze, które po długich, zimnych miesiącach jest jak wszechogarniająca radość i nadzieja, za zapach ziemi, zielone zalążki na drzewach i pod stopami, coraz głośniejsze ptasie rozmowy i coraz cieplejsze promienie słońca.
Mimo tych wszystkich zalet, przedwiośnie jest najuboższym okresem roku we wszelkie warzywa i owoce.
Zimowe zapasy się kończą, a do pierwszych rodzimych nowalijek zostało jeszcze parę tygodni.
Wtedy mrożonki okazują się wspaniałym bogactwem smaków i skarbnicą różnorodności!
Warzywa, owoce, a nawet grzyby przyszykowane w paczuszkach tylko czekają, aby zabłysnąć na naszych talerzach i umilić wypatrywanie wiosny w jej pełnej krasie :)
I chociaż wciąż jeszcze panuje przekonanie, że mrożone jest mniej wartościowe, to nic bardziej mylnego!
Proces szybkiego i głębokiego mrożenia świeżych warzyw i owoców zatrzymuje smak, jędrność i właściwości tych pysznych rzeczy...wiem, bo sprawdzałam, rozgryzając parę kulek zielonego, lekko rozmrożonego groszku podczas przygotowywania jednych z najlepszych kotlecików ziemniaczanych, jakie zrobiłam! :)
Był chrupiący i naprawdę bardzo słodki.
Ale przejdźmy wreszcie do bohaterów dzisiejszego posta!
Jedne z najpyszniejszych kotlecików ziemniaczanych z zielonym groszkiem i tuńczykiem właśnie piętrzą przed Wami swe złote brzuszki :)
Do tego aromatyczna natka pietruszki i cytrynowa skórka, która dodaje lekkości i wiosennego klimatu, a obok lekki dip jogurtowy z kaparami i cytrynowym sokiem.
Lekkie, pożywne danie pełne kolorów, smaku i wielu tekstur z pewnością zachwyci niejednego.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu będą także wspaniałym i pysznym sposobem na zagospodarowanie nadwyżki ziemniaków pozostałych po obiedzie.
Spróbujcie, a będziecie płakać ze szczęścia :)
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem
Potrzebujesz:
- 800g ugotowanych ziemniaków
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 80g mrożonego groszku zielonego Hortex
- 1 jajko
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- mąka, do obtaczania
- olej, do smażenia
Dip:
- 200g jogurtu greckiego naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki dokładnie ugnieć tłuczkiem.
2. Dodaj odsączonego tuńczyka i wymieszaj.
3. Blanszuj groszek w gotującej się wodzie przez 4min., odcedź i dodaj do ziemniaków z tuńczykiem - wymieszaj.
4. Wbij jajko, wsyp posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny i przyprawy - wymieszaj bardzo dokładnie.
5. Formuj kotleciki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Dip:
1. Posiekaj kapary.
2. Połącz wszystkie składniki.
3. Serwuj z kotlecikami.
Smacznego!
Potato green peas and tuna cakes
Ingredients:
- 800g boiled potatoes
- 2 cans of tuna (2x130g)
- 80g of Hortex frozen green peas
- 1 egg
- zest from 1/2 lemon
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1 teaspoon of garlic powder
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- flour, for coating
- frying oil
Dip:
- 200g of natural Greek yoghurt
- 1 teaspoon of lemon juice
- 1 tablespoon of capers
- 1 tablespoon of chopped chives
- pinch of salt
Method:
1. Mash potatoes.
2. Add drained tuna and mix.
3. Blanch the peas in boiling water for 4 minutes, strain and add to the tuna potatoes - mix.
4. Crack the egg in, add chopped parsley, lemon zest and spices - mix thoroughly.
5. Form the cakes, coat in flour and fry in hot oil from both sides until gold.
Dip:
1. Chop the capers.
2. Combine all ingredients.
3. Serve with potato cakes.
Enjoy!
W akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz