niedziela, 14 kwietnia 2019

Z ŁĄKI NA TALERZ: Herbatka z forsycji

Pozostając wciąż w wiosennym temacie pełnym kwiatów, przychodzę dziś z delikatną herbatką z forsycji, które są teraz w pełnym rozkwicie :)
Jej smak plasuje się pomiędzy białą, a zieloną herbatą z lekko ziołową nutą, podobna do delikatnych herbat japońskich.
Oprócz pięknego koloru, jaki ma napar z kwiatów forsycji, jest także pełen rutyny, która wspiera odporność.
Wystarczy ulubiona filiżanka lub imbryk, garść lub dwie kwiatów forsycji i gorąca woda, żeby móc spróbować tej herbatki, która ma także właściwości uspokajające i odciążające wątrobę.
W kwietniu-pletniu wzmocnienie odporności z pewnością się przyda, dlatego warto wybrać się na wiosenny spacer w poszukiwaniu radośnie żółtych kwiatów i cieszyć się ich właściwościami :)
Spróbujcie!
Warto choćby z ciekawości ;)








































Herbatka z forsycji
Potrzebujesz:
  • garść kwiatów forsycji (na filiżankę lub kubek)/ 2 garści forsycji (na dzbanuszek)
  • Woda o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiaty forsycji umieść w filiżance/ dzbanuszku i zalej gorącą wodą.
2. Zaparzaj 3-5 minut.

Smacznego!



























Forsythia tea
Ingredients:
  • a handful of forsythia flowers (for a cup) / 2 fistful of forsythia (for a kettle)
  • Water at a temperature of 80-90 Celsius degrees
Method:
1. Put the forsythia flowers in a cup / kettle and pour over hot water.
2. Let it brew for 3-5 minutes.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...