Wróciłam z naręczem nadprogramowych innych pyszności w postaci zielonych szparagów, rzodkiewek i szczypiorku, ogłaszając domownikom w przelocie, że zajmuję dziś kuchnię.
Ten rodzaj ponacinanych ziemniaków w cienkie plasterki wywodzi się ze szwedzkiego brzegu, a nazwa pochodzi od sztokholmskiej restauracji Hasselbacken, w której zostały zaserwowane po raz pierwszy w 1953 roku.
Od tamtej pory skradły niejedno podniebienie i niejednemu zawróciły w głowie :)
Chrupiący ziemniaczany grzebyk i miękkie, kremowe wnętrze są obietnicą rozkosznego biesiadowania...a ode mnie do tego chrupkie zielone szparagi, dressing cytrynowy z płatkami chilli i jako powiew polskiej wiosny twarożek z rzodkiewką i ogórkiem ♥
W końcu jakby nie patrzeć...to pieczone pyry, a do pyrów gzik musi być! :D
I na ten szwedzko-polski wiosenny obiad Was dziś przeogromnie zapraszam!
Prosto, szybko i przyjemnie!
Cytrynowe ziemniaki Hasselback ze szparagami
Potrzebujesz:
- 1,5kg młodych ziemniaków
- 500g zielonych szparagów
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Dressing:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
Twarożek:
- 350g półtłustego twarogu
- 100ml śmietany
- 3-4 rzodkiewki
- 1/3 długiego zielonego ogórka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj.
2. Nacinaj ziemniaki głęboko w poprzek w 2-3mm plasterki tak, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Powinien powstać ziemniaczany grzebień.
3. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je olejem i oprósz solą.
4. Piecz ziemniaki w 190*C przez 40min.
5. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju z solą i pieprzem.
6. Upieczone ziemniaki wyjmij z pieca, polej połową cytrynowego dressingu i piecz jeszcze przez 5 min.
Dressing:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Twarożek:
1. Rzodkiewki i ogórka umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Połącz warzywa z rozdrobnionym twarożkiem i śmietaną - dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Podawaj do gorących ziemniaczków.
Smacznego!
Hasselback lemon potatoes with asparagus
Ingredients:
- 1.5 kg of young potatoes
- 500g green asparagus
- salt and pepper to taste
- rapeseed oil
Dressing:
- 6 tablespoons of rapeseed oil
- 1 tablespoon of lemon juice
- zest from 1 lemon
- 1 teaspoon of garlic powder
- 1/2 teaspoon of dried chili flakes
- a pinch of pepper
- 1 teaspoon of liquid honey
- 1 tablespoon chopped parsley or chives
Cottage cheese:
- 350g semi-fat cottage cheese
- 100ml of cream
- 3-4 radishes
- 1/3 of long green cucumber
- salt and pepper to taste
Method:
1. Wash the potatoes thoroughly and scrub them.
2. Cut the potatoes deeply into 2-3mm slices so that you do not cut the potato completely. They should have a comb shape.
3. Put potatoes on a baking tray lined with baking paper, grease them with oil and sprinkle with salt.
4. Bake potatoes at 190*C for 40min.
5. Wash the asparagus, cut the hard ends off and fry in a small amount of oil with salt and pepper.
6. Take the baked potatoes out of the oven, pour half the lemon dressing and bake again for 5 minutes.
Dressing:
1. Mix all ingredients.
Cottage cheese:
1. Wash radishes and cucumber and grate them with a large mesh grater.
2. Combine vegetables with minced cottage cheese and cream - mix thoroughly.
3. Season to taste with salt and pepper.
4. Serve with hot potatoes.
Enjoy!
Pyry z gzikiem to ja zawsze chętnie i w podwójnej ilości ;)))
OdpowiedzUsuńHasselback'i uwielbiam! Zaintrygował mnie Twój dressing i na pewno go spróbuję :)
Polecam :)
UsuńBardzo zachęcający przepis 😍muszę go wypróbować
OdpowiedzUsuńOgromnie polecam!
UsuńPyszna kompozycja!
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że kiedy są sezonowe młode ziemniaki, to nie ma już szparagów...
To prawda, jednak ziemniaki innego sezony także się sprawdzą :)
UsuńUwielbiam je! 😍 muszę upiec, bo dawno u Nas nie było 😊
OdpowiedzUsuńA zatem do dzieła ;D
Usuńcudnie to wszystko wygląda i z pewnością pysznie smakuje, ja jednak poczekam na młode ziemniaczki, bo to jeszcze nie ich czas
OdpowiedzUsuńZapisane! Przypomniałaś mi super przepis! Jestem bardzo ZA i skorzystam z przepisu ❤️
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dzięki! :)
UsuńZiemniaki, szparagi - wszystko co kocham ❤️
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOhhh ziemniaki hasselback! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe! :)
UsuńWyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń