czwartek, 9 maja 2019

Ziemniaczane placuszki z botwinką

Dookoła Maj wyświęca ogrody najpiękniejszymi kwiatami i zapachami, urodzajem nowalijek :)
Wystają z ziemi smukłe szparagi, pęcznieją rzodkiewki, błyszczą w majowym słońcu rubinowe łodygi rabarbaru i szeleszczą botwinkowe liście.
I własnie dziś będzie o tych ostatnich...szeleszczących :)
Siadajcie wygodnie, bo na blogowym stole stygnie już talerz pełen bardzo wiosennych placuszków ziemniaczanych.
A w nich oprócz ziemniaczanej podstawy plączą się listki pysznej botwiny, pachnie tymianek, dodaje smaku i aromatu moc czosnku.
Do tego lekki dip jogurtowy z bardzo wiosennym, świeżym koperkiem i można rozsmakować się w zielonej, słonej stronie Maja.
Najpyszniej zajadać się placuszkami w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, gdzie wciąż będą słyszalne wiosenne szelesty, bzyki, brzęczenia i świergoty, które umilą chrupanie złotych placków pełnych wiosennej zieleniny.
A jeżeli na horyzoncie nie majaczy żaden balkon lub ogród albo pogoda zupełnie mało wiosenna, wtedy tyle samo przyjemności doznacie przy jedzeniu ich w kuchennym zaciszu :)
Wtedy wiosna sama chętnie zasiada do zadaszonej biesiady i rozsiewa cudowne aromaty!
Zatem szatkujcie botwinkowe liście i zaproście rozmajony ogród do kuchni i na podniebienia ♥
Botwinka nie tylko zupą stoi!







































Ziemniaczane placuszki z botwinką
Potrzebujesz:
  • 700g obranych ziemniaków
  • pęczek botwiny (łodygi i liście)
  • 2 jaja
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • 3 czubate łyżki posiekanego grubego szczypioru
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia
Dip:
  • 150g naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub rozdrobnij w robocie kuchennym.
2. Liście botwinki pokrój w cienkie paski, a łodygi w kostkę i dodaj do ziemniaków.
3. Poszatkuj drobno cebulę z czosnkiem i dodaj do ziemniaczanej masy razem z jajkami, mąką, ziołami, solą i pieprzem - dokładnie wymieszaj.
4. Smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z obu stron.

Dip:
1. Wmieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Smacznego!








































Potato and young chard fritters
Ingredients:
  • 700g peeled potatoes
  • bunch of young chard (stems and leaves)
  • 2 eggs
  • 3 heaped spoons of flour
  • 3 heaped tablespoons of chopped scalions
  • 1 onion
  • 3 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of dried thyme
  • 2 teaspoons of salt
  • 1 teaspoon of pepper
  • oil for frying
Dip:
  • 150g of natural Greek yoghurt
  • 1 tablespoon of chopped fresh dill
  • salt to taste
Method:
1. Grate the potatoes on a medium mesh grater or shred it in a kitchen robot.
2. Cut the chard into thin strips and add to the potatoes.
3. Chop onions with garlic, finely and add to the potato mass along with eggs, flour, herbs, salt and pepper - mix thoroughly.
4. Fry fritters on a small amount of oil to a golden color on both sides.

Dip:
1. Mix all ingredients.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...